Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.


Emner - asbfjell

Sider: [1]
1
Vi hadde nylig en liten diskusjon gående i en annen tråd om hvordan et eventuelt cup-eventyr ville påvirke vår ligainnsats – positivt eller negativt.

Temaet er interessant og fortjener derfor en egen tråd. Dessuten kan det bli svært relevant også i år, med tanke på at tre av våre fremste konkurrenter til direkte opprykk snart skal ut i 4. runde kamper. (Selv om jeg dessverre tror at de alle vil være smarte nok til å pelle seg ut av ringen når gongongen slås for start av runde 5.)

Min hypotese rundt dette gikk kort sagt ut på at det vil være fordel å ryke tidlig ut av cupen (seinest 4. runde), for så å kunne være fullt og helt fokusert på hovedmålet som er direkte opprykk.

Enkelte andre (frontet av Jon R) mente derimot at en «run» i Fa-cupen ikke ville være en ulempe i det hele tatt, tvert imot faktisk, da de nestbeste ville få verdifull kamptrening og holdes «varme» til det blir behov for å bruke dem i ligaspill.

Jeg syntes at Jon R’s tanker rundt temaet fremsto mer som ønsketenkning enn noe som ville holde vann ved en noenlunde solid kontrollsjekk.

Jeg bestemte meg derfor for å sjekke hvordan de ti siste klubbene som rykket direkte opp hadde klart seg i Fa-cupen samme sesong. Resultat var entydig: Ingen av dem hadde klart å karre seg til 5. runde i samme sesong som opprykket ble sikret. Halvparten av dem røk i runde 3, den andre halvparten forsvant i runde 4.

Men Jon var hverken imponert eller overbevist. Han kommenterte det hele på følgende måte. «Tja, svært mange variabler her. Hvor mange Championship-klubber pleier egentlig å komme til femte runde av Fa-cupen? Hvordan har trenden vært over tid, f.eks. de ti siste sesongene?»

Hvilke variabler han tenkte på, fikk vi aldri vite. Men jeg fortalte han at i løpet av de tre siste sesongene hadde fjorten Championship-klubber tatt seg frem til femte runde av Fa-cupen – og at ikke et eneste av dem var et topp-to lag.

TK20 blandet seg også inn i diskusjonen og leverte fra seg et innlegg som jeg forsto fint lite av (men det kan jo skyldes mentale begrensninger hos undertegnede, sjølsagt).

Samme TK presterte på toppen av det hele å skrive at bevisbyrden lå på meg, til tross for at mine resonnementer var bygget på logisk tenkning og sunn fornuft – og derfor heller ikke var det miste vanskelig å underbygge med relevante faktaopplysninger, noe jeg gjorde til gagns.

Men jeg tenkte at Jon skal få det han ba om. Eller, han skal få mer enn det han ba om – han skal faktisk få statistikk fra de siste 15 sesongene i Championship. Altså fra og med første sesong etter vårt nedrykk i 2004.

Her kan vi altså se hvordan de siste 30 lagene som har rykket direkte opp fra Championship klarte seg i Fa-cupen samme sesong.

018/19:
Norwich        3. runde
Sheffield U    3. runde

2017/18:
Wolves        3. runde
Cardiff        4. runde

2016/17:
Newcastle    4. runde
Brighton      4. runde

2015/16:
Burnley       4. runde
M'Boro        3. runde

2014/ 15:
Bournemouth 4. runde
Watford         3. runde

2013/14       
Leicester       3. runde
Burnley         3. runde

2012/13
Cardiff          3. runde
Hull              4. runde

2011/12
Reading         3. runde
Southampton 4. runde

2010/11
Q.P.R            3. runde
Norwich        3. runde

2009/10
Newcastle.      4. runde
W.B.A.           5. runde*
*Den sesongen møttes Newcastle og WBA i 4. runde, så et av dem måtte nødvendigvis gå videre til runde 5.

2008/09
Wolves           4.
Birmingham    3.

2007/08
WBA             Semifinale
Stoke               3. runde

2006/07
Sunderland       3. runde
Birmingham.     4. runde

2005/06
Reading.           4. runde
Sheffield U        3. runde

2004/05.
Sunderland      4. runde
Wigan             3. runde


Jeg har også sett på hvor mange Championship-klubber totalt som tok seg til 5. runde eller enda lengre løpet av de samme 15 sesongene.
Her er den fasiten.
5. runde:     69 lag.
6. runde:     16 lag.
Semifinale:   4 lag.
Cupfinale:     1 lag.

Altså.
Av de 30 lagene som har rykket direkte opp de siste 15 sesongene, har altså hele 28 av dem sørget for å karre seg ut av Fa-cupen seinest i fjerde runde.


Den eneste sesongen som avviker fra et ellers helt klart mønster er 2007/08-sesongen.
Den sesongen spilte nemlig West Brom seg frem til semifinalen av Fa-cupen, samtidig som de vant Championship.
Men dette var også en litt spesiell Championship-sesong på flere måter.

For det første var det uvanlig mange Championship-klubber som spilte seg frem til 5. runde den sesongen – hele åtte. Og mens West Brom nådde semifinalen, tok Cardiff seg helt frem til cupfinalen det året. At dette kostet Cardiff ligapoeng, er det neppe noen tvil om – de endte til slutt på 12.plass i serien.

Men West Brom klarte seg tydeligvis seg bedre enn bra. Men tar vi en titt på ligatabellen for 200/2008, så ser vi at WBA vant serien med en rekordlav poengsum – kun 81 poeng! De ville ikke vært i nærheten av å gå til topps i noe annet år enn dette.

Men uansett.
Med dette solide statistikkgrunnlaget i bunn, skulle jeg likt å vite hvilke «andre variabler» som skal kunne rokke ved konklusjonen om at sjansen for å rykke direkte opp reduseres kraftig hvis man går lengre enn til 4.runde i Fa-cupen samme sesong.

Min frykt for «ekstrakamper» er noe jeg antagelig har båret med meg siden jeg som en ung, glødende Leeds-fan opplevde at kampprogrammet kostet klubben troféer i både 70 og 72.

Seinere (91/92) fikk jeg også oppleve at utfall av cupkamper helt opplagt bikket et ligamesterskap vår vei. Den affæren har jeg lyst til å komme tilbake til i et eget innlegg, med mer inngående beskrivelser av egne relevante opplevelser.


2
Ordet er fritt / En total ydmykelse.
« på: Mai 15, 2019, 23:27:37 »
I september kan jeg feire 50 års jubileum som ihuga Leeds-supporter.
Jeg har i løpet av denne tiden fått oppleve både store triumfer og mange sviende nederlag, men kveldens nederlag er faktisk et av de mest ydmykende jeg har opplevd. 

Det som skjedde skal egentlig ikke være mulig. Men her snakker vi Leeds.

Og for en oppreisning og seier dette er for Frank Lampard og Derby!
Og for en total ydmykelse dette er for Marcelo Bielsa og Leeds!

I tre kamper har vi mer eller mindre rundspilt og utklasset Derby denne sesongen. Men det betyr absolutt ingenting nå! Når det virkelig betydde noe, falt vi fullstendig sammen - igjen!

Bielsa er i tillegg til å være en fotballnerd, også et åndelig menneske. Han tror bl.a at enkelte ting er skjebnebestemt.
Og han er selvsagt smart nok til å vite at skjebne (eller karma) ikke er noe som bare dumper ned i hodet på folk i hytt og pine, men heller noe som kommer som et resultat av egne handlinger.
Og Bielsa er aldri redd for å ta på seg ansvaret for egne fadeser, så det skal bli interessant å høre hvordan han forklarer dette som også for han personlig må være et av de mest ydmykende fotballnederlag.

Jeg har utrolig mye godt å si om Marcelo Bielsa, men vi må samtidig også erkjenne at det ikke bare er tilfeldigheter eller uflaks som gjør at dette trenerikonet tilbringer sine fotballstunder sittende på ei bøtte i engelsk andredivisjon, fremfor å lede klubber som Real Madrid eller Barcelona.

Sider: [1]