eRepublik is a massively multiplayer online strategy game which is set in a mirror world where players, referred to as citizens, have the power to make a difference and fulfill their economic, political or military goals like never possible before.

Eller som jeg ville sagt - en slags interessant nett utgave av Civilization av Sid Mayer. Jeg har ikke spilt eRepublic lenge men det virker ganske artig!

Tribunefeber

Oppvarming
Turen til Oakwell startet med buss fra Elland Road i sol og 16 varmegrader - så settingen kunne ikke blitt bedre før kveldens oppgjør mellom Barnsley og Leeds.
Barnsley ligger ca. 4 mil sør for Leeds - men det ble en tidsmessig langvarig tur før vi ankom Oakwell - og ikke minst på tribunene akkurat på kick-off.
Ã…rsaken var nok sikkerhetsmessige forhåndsregler i forkant - for å hindre at det ble unødvendige konfrontasjoner mellom over 6.700 Leeds supportere og ca. 13.000 fra hjemmelaget. (Bussene sto ca. ett kvarter og ventet like etter vi hadde svingt av motorveien - deretter fikk vi politieskorté til bortelagets tribune)

Det var en elektrisk stemning blant Leeds fansens horder fra oss i bussene (60-70 Leeds fans tok seg en pissepause først) - før vi "marsjerte sammen" de siste 100 meterne til tribunen.

1. omgang
Rett etter kick-off kunne vi se oss rundt og konstatere at vi hadde fått tildelt ca. 20 meters tilskuerplass på ene langsiden i tillegg til hele kortsiden vi sto på - for å kunne få plass til oss alle. Undertegnede var også på Leeds - Swansea, men fant fort ut at lydnivået hadde steget titalls desibel siden hjemmekampen. Marching On Together fikk en ny dimensjon da vi supporterne fra bussene på vei ned mot tribunene - ble møtt av de flere tusen Leeds fans som allerede var på plass, som sang tilbake mot oss. (Var nesten som om vi hadde hjemmekamp allikevel i kveld??)

Stakkars Barnsley fansen prøvde fånyttes å nå gjennom sin støtte i de første minuttene. Leedsfansen hadde ingen problemer med å overdøve de over dobbelt så mange Barnsleysupporterne - bedre ble det ikke etter ca 2 minutter da Kilkenny tok en corner som Howson sikkert ekspederte i mål. Ã… si at stemningen var elekstrisk kan sies å være årets "understatement".

Den første reaksjonen fra hjemmefansen kom etter at Leedsfansen sang "your support is fu***** SHIT!" og ble stille for å avvente reaksjonen.

Det første kvarteret var Leeds dominerende og sjansene kom på løpende bånd. Presset lå høyt og vi stressa Barnsley til å gjøre feil. Vi kom også tidlig opp i ballfører noe som resulterte i flere gunstige gjenvinninger. I tillegg hadde vi god bevegelse samt korte og trygge pasninger. Dette så veldig bra ut - vi var veldig optimistiske! I denne perioden kom vi også rundt på kantene, noe som resulterte i flere gode sjanser. Kollektivt virket laget veldig trygt.

Førte sjansen til Barnsley var etter ca et kvarter da Hammill ble spilt gjennom på høyrekant - og avfyrte et skudd fra hjørnet på 16 meteren som føyk i utsiden av krysset. Dette resulterte i det første brølet fra hjemmesupporterne som trolig trodde at dette var utligningen. Etter denne sjansen begynte Barnsley å lykkes langt bedre og de spilte seg inn i kampen. De traff bedre med pasningsspillet og duellene ble vunnet oftere.

Når omgangen nærmet seg fulltid så fikk ex - Leeds spiss Gray nesten satt inn utligningen etter en corner, men Higgs reddet denne mesterlig! Like etter kom en ny sjanse - også denne på corner.

Omtrent tre minutt før pause så vi et kroneksempel på at forsvarsarbeid må dominere på treningsfeltet i månedene framover! Collins sliter med å avklare situasjonen og ser ut til å ha nok med å stokke beina riktig. Leeds får rotet ballen ut til Bessone som har tilsynelatende god tid til å avklare, men prøver å dra seg forbi en Barnsleyspiller uten hell. Dette gir høyrevingen muligheten til å gå ned mot conerflagget for innlegg, men Bessone klarer såvidt å pirke ballen tilstrekkelig slik at Naylor blir utspilt og innlegget kommer. O'Connor gjorde dessverre ingen feil, dermed 1-1.

Begge lag hadde noen halvsjanser etter utligninga, men alt i alt et fortjent pauseresultat. Kanskje ble Leeds snytt for et straffespark, men det var vanskelig for oss å se fra andre enden av banen.

Leeds vant pauseunderholdninga som besto av en presisjonskonkurranse mellom 10 år gamle spillere, 1 fra hvert lag. 3-2 til Leeds!

2. omgang
Det virket som Leedsspillerne var inspirert av dette da de fra Kilkenny's harde innlegg til 5 metersboksen suste forbi Gradel uten at han nådde ballen. Howson fikk slått ballen tilbake hvorpå Becchio regelrett bommet på ballen 4 meter foran målstreken. Det skal være mål på denne typen sjanser!

Kun minutter etter gikk Barnsley opp til 2-1. Det var Hammill som førte ballen inn i 16 meteren på venstre side hvorpå både Connolly og Higgs slet med kommunikasjonen og ballen rullet inn foran eget mål hvor en umarkert O'Brien kunne 'pisse' ballen i mål..

Etter dette virket Leeds rystet. Selvtilliten var tydeligvis sterkt redusert. Samhandlinga ble mer og mer borte og feilene kom som perler på en snor! Likevel hadde Leeds enkelte kontringsforsøk men Howson og Kilkenny lå lengre og lengre bak på eget banehalvdel - slik at Becchio og Gradel fikk problemer med å gjøre noe mot 5-6 Barnsleyspillere. For første gang dominerte Barnsley kampen.

Rett etter introduksjonen av McCormack var Barnsley igjen i angrep på høyresiden. Hughes, som hadde kommet inn for Bessone, jaget Arismendi ut mot cornerflagget men ble rundet hvorpå 3-1 målet fra Arismendi fra skrå vinkel kom. For oss virket det som om forsvaret og Higgs sto og så på at ballen gikk inn fra 25 meters hold. Både forsvaret og Higgs kunne lett ryddet opp i situasjonen. Kanskje kan Higgs unnskyldes siden han dels var dekket av både mot og medspillere.

Etter dette hadde Leeds knapt nok en målsjanse i kampen. Barnsley kom i angrep - bølge etter bølge. Spesielt ex Liverpool spiller Hammill som gjorde både Leedssupportere og manager Grayson flaue. Straks motstanderen nærmet seg 25 meter fra Leeds sitt mål virket det som om ingen turte å komme opp i situasjonen i frykt for å bli finta ut. I det 83 minutt ble et innlegg fra venstresiden elegant headet i mål av Collins. Dessverre i eget mål..

Leeds tapte ballen ganske kort tid etter avspark og Hammill vant ballen innen midtsirkelen og ble invitert inn til 20 meter hvorpå han enkelt satte ballen til høye for Higgs. 5 - 1 til Barnsley. På dette punktet av kampen virket det som moralen til mange på laget var helt borte. Hvordan kan en motspiller tillates å gå 30 meter rett frem mot mål uten at en prøver å gå imot? Kanskje må Grayson signere noen tilskuere som ønsker å vinne? Leedssupporterne sang "Now it's time for the supporters!"

Leeds fikk et trøstemål ved Somma kort tid etter at dommeren hadde lagt til hele 5 minutter. Denne kvelden var gavepakken ikke nok til at Leeds kunne følge opp ropene fra supporterne som sang "we're gonna win 6-5, we're gonna win 6-5!" Til tross for flere halvsjanser til Leeds på overtid enn i omgangen ellers, var det en lettelse å forlate en forblåst Oakwell og finne veien tilbake til Leeds!

Avslutningsord

Det er vel ingen tvil om at forsvarstreningen og den defensive organiseringa må ordes opp i på treningsfeltet snarest. Om ikke vi lærer av slike opplevelser så vil effekten kunne bli en nedrykksstrid. Vi er opptatt av at kampen blir brukt aktivt av trenerstaben for å lære hvordan lignende "opplevelser" skal unngås. Det blir for enkelt å si at kampen bare skal legges bak seg! Det må læres.. Trolig er Grayson rett mann for jobben fortsatt, men må muligens hente inn ekspertise på defensiv organisering hvis dette ikke snus raskt. Man må kunne forvente at en spiller klarer å plassere seg tett nok opptil motstander spesielt om man har for dårlig fart for å rette egne feil. Lucas Radebe er i byen til helga - han har garantert nok erfaring og kunnskap til å bistå på treningsfeltet. Kanskje Radebe kunne hentes inn som "forsvarskonsulent" for en periode?

Leeds viser tidvis at laget kan slå hvem som helst, men selvtillit og gode opplevelser blir kanskje viktigere for å utvikle laget - enn å hente inn flere spillere på championship-nivå. Hvis noen skulle hentes inn burde det være en rutinert spiller som enda holder premier league nivå - for stallen er mer enn brei nok av spillere med erfaring fra championship nivå.

Rom ble ikke bygd på en dag - og det tar tid å bygge et slagkraftig lag med de rammene vi har i dag. Håper at Grayson tar tak i den defensive organiseringa og viser hvordan laget kan jobbe for hverandre defensivt. Så får det offensive stå på vent til vi har en defensiv trygghet (Becchio og McCormack viste av og til at de kunne gjøre mye på egenhånd - så det er ikke her skoen trykker).

Vi må i alle fall sørge for at midtbanen ikke er mer forsvarere enn midtbane/angrep. For oss virket det som om midtbanen svært ofte måtte bistå forsvarsfireren innenfor 16 meteren. For mye av dette defensive ansvaret vil naturlig nok gå utover evnen og "orken" til å kunne støtte opp om den offensive delen av spillet.

På tross for tre poengeren vi så mot Swansea på Elland Road gjenspeilte tidvis mye av det samme - spesielt i første omgang. Andre omgang begynte slik som vi ønsker å se Leeds - spesielt når vi har tatt turen over:) Vi produserte mange sjanser og gode bevegelser mot motstanderens mål. Dette viser at laget har stort potensiale, det gjelder å få det ut oftere og i lengre perioder enn et kvarter!

To kamper med Leeds - en flott by og mye bedre vær enn moderlandet - har overbevist oss om å dra oftere og gjerne møte flere likesinnede fra Norge.

Elland Road har vi besøkt tidligere, men det var første gang på Revie Stand og supporterne hørtes godt! .... men om noen skulle få sjansen til å overvære bortekamper så anbefales det sterkt fra oss! Stemningen i starten påførte oss et sterkt tilfelle av gåsehud, i ettertid er vi svært stolte over å være supportere av et lag som synger av full hals selv på stillingen 5-1 til Barnsley. Riktignok var det et par tusen som gikk tidligere fra stadion - men mange støtter laget uansett!

Morten og Jan Birger (kanskje de to eneste norske på denne kampen?)