Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.


Emner - Bjosse77

Sider: [1]
1
Ordet er fritt / Leeds United by the numbers
« på: Juli 31, 2022, 23:43:16 »
Som en fotballnerd har jeg de siste årene lest og lært meg så mye jeg kan for å forstå fotball og statistikker. Det ødelegger noe for meg, men gir meg langt mer. Jeg kan fortelle masse om tall og statistikker, men skal først og fremst bruke denne åpningsposten til å mene noe om hvor gode Leeds egentlig har vært i sesongene 20/21 -og 21/22.

Bare noen kjappe tall bare for å vise litt enkle fakta.
Det scores på 79% av alle straffer
Langskudd(18m+) mot etablert forsvar uten press er 2-3% sjanse. Altså mellom 30 og 50 miss mellom hver scoring.
Det scores på 2% av alle dødballer(utenom straffer).
Direkte frispark har et scoringssnitt på 5%. Messi har 9.4%, Ronaldo har 6,1%, Beckham lå på litt over 12% og begge Juninho (Pernambucano og Paulista) gutta lå på tett opp mot 15%. Jeg har ikke funnet noen høyere i Big 5 liga. Ward-Prowse i Southampton er enda bedre, med syke 18,4% siden sommeren 2017!

Så hva med Leeds? Mange mente at vi ikke var bedre og at vi bare overpresterte sesongen 20/21.
Det stemmer faktisk litt. Ut fra sjanser, spill og EXPECTED POINTS var vi 2 plasser over den plassen vi fortjente. Det laget som underpresterte mest var Brighton (som skulle vært på 5. plass!). ManUtd overpresterte også en del og skulle hatt 4. plassen.
Bamford var vår viktigste spiller målt i sluttprodukt, med 24 målpoeng. 17 mål og 7 assist. Var det svakt eller sterkt, kun målt ut fra hvor avslutningene kom fra? Omtrent riktig, han underpresterte litt på mål (18.4), men overpresterte i assist (3.78). Defensivt? Den største forskjellen måler vi når Phillips og Llorente spilte begge to, da var vi best, hadde færrest sjanser i mot og færrest skudd i boks og flest gjenvinninger. Meslier hadde en god sesong og overpresterte xG i mot med ca. 8 mål.

Hva så med sesongen 21/22? Vel, vi var svakere enn sesongen før, men faktisk bare 1 plass på tross av 8p lavere expected points. Hadde vi igjen klart 59 poeng som året før hadde vi vært på 6. plass foran ManUtd. Hvorfor ble vi svakere, og hvorfor såpass mye? La oss kikke på de tallene for de som bryr seg.

Bielsa vs. Marsch. var trenerbyttet riktig? Stats tyder ikke på det, vi var på 12. plass på XP når Bielsa fikk sparken, dog var vi skikkelig ille de siste kampene. Ble vi bedre med Marsh? Ja, ift. Bielsa 4-5 siste kamper, men ikke sett over hele sesongen. Vi ble ørlite bedre defensivt, men mye verre offensivt. Marsch hadde bedre poengsnitt.
Hvorfor føkka det seg såpass mye? Hvorfor underpresterte vi så voldsomt?
La oss begynne med den største grunnen. Skader. Cooper var vår beste forsvarer i 21/22, vant flest dueller og den forsvareren med klart lavest antall baklengs. Phillips har den beste seiersprosenten av alle de siste fire år, men også i PL sesongene. Bamford har den klart best expected goal involvement (xgi) av alle våre spillere pr 90 min. Jeg teller her ikke med straffemål. Bamford har 0,78 som er meget høy PL standard, men få kamper å måle på (han var høyt også i 20/21). Til sammenligning har Raphinha 0,46, Rodrigo 0,35 og Dan James 0,31 (som er meget svakt for en som har sååå mange minutter som spiss).

Meslier hadde en horribel sesong, og underpresterte med 9 scoringer. Nesten uansett hvordan vi vrenger og vrir tallene, var Meslier den nest svakeste keeperen i PL. Han burde vært benket, spesielt etter jul. Ikke at jeg tror Klaesson er bedre, men han er neppe særlig verre og 3-4 kamper på benken kunne gitt oss Meslier tilbake. Det eneste han var god på var feltarbeide og defensive handlinger utenfor 16m, altså "sweeping".

I tillegg til Meslier, kunne trenerne gjort noe smartere? JA! Dan James som spiss. Her kunne vi trolig hentet 5-6 spillere fra Tippeligaen og fått bedre uttelling. Jeg vil gjerne nevne at løsningen var åpenbar, enkel og tilgjengelig. Gelhardt! Han hadde en xgi pr. 90 på 0,56! Et tall som sannsynligvis hadde vært enda bedre med mer spilletid og erfaring. Dette er faktisk skammelig av begge trenere. Gelhardt har i tillegg flere driblinger, skaper flere sjanser og bedre pasningstreff enn James. Ved kun å bruke tall/stats forteller det oss at hvis vi hadde skjerpet Meslier eller handlet keeper i januar samt satset på Gelhardt som 2. valg bak Bamford så hadde vi aldri vært i nærheten av nedrykk. faktisk hadde EN av de 2 vært nok.

Det er mye mer jeg kan si om dette, det er masse jeg kan si om spillere som Struijk, Ayling, men nå skal jeg stoppe slik at iaf noen av dere gidder å lese. Håper også at iaf noen synes det er interessant.

Så vil jeg tilføye at stats bare forteller så mye, spesielt i enkeltkamper. Likevel er det ganske mye verdi over en sesong, og det har lært meg at å telle antall sjanser og skudd ikke alltid sier så mye. Det er kjempeforskjell på hvor store en sjanse er. En kjempesjanse som blir stoppet akkurat 1 kvartsekund før avslutningen vil heller ikke synes på xG, men vil synes på antall sjanser skapet.

Alle generelle statistikker er fra BIG FIVE ligaene.

Sider: [1]