Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.


Meldinger - ArneS

Sider: [1] 2 3 ... 41
1
W I G A N   T R I V I A

Wigan er lokalisert 13 km sørvest for Bolton, og ligger ved elva Douglas, og ikke minst ved Leeds-Liverpool Canal.  Byen har i dag snaue 100.000 innbyggere, med 3 ganger så mye medregnet nærliggende boroughs.
Det er stadfestet at den romerske landsbyen Coccium i det første århundret lå der Wigan ligger i dag.  Byen fikk en Royal Charter av Henry III i 1246.  Det var mye opprør og uro i området i middelalderen, og i den engelske borgerkrigen på tidlig 1600-tall gjorde royalisten James Stanley (7th Earl of Derby) Wigan til sitt hovedkvarter.  The Battle of Wigan Lane er et kjent slag fra borgerkrigen.
Allerede på 1830-tallet ble Wigan som en av de første engelske byene knyttet til et lite men stadig voksende jernbanenettverk.

Beliggende 53 grader, 32 minutter nord er Wigan på geografisk nivå med Edmonton Canada, og nesten på nivå med Hamburg og Togliatti (Russland) – hele 16 minutter lenger sør enn Leeds.

Det er en god del gode men mindre skoler i Wigan.

Ikke ukjente The Verve er fra Wigan.  Det er også 80-tallsbandet The Railway Children.

The World Pie Eating Championship avholdes årlig i Wigan.

Rugby League (Wigan Warriors) er populært, og leier DW Stadium av Wigan Athletic, etter at økonomien gjorde at Warriors' stadion Central Park måtte selges til Tesco.

En olympisk svømmemedaljør kommer fra byens gode svømmemiljø.

Jernbane og et godt utbygd motorveinett knytter Wigan enkelt og greit til omverdenen.  The Leeds and Liverpool Canal tilhører næringsmessig fortiden, men er en viktig turistvannvei.

Wigan er vennskapsby med Angers (Frankrike).

Yr melder om fint spillevær lørdag ettermiddag.
Kjente folk fra Wigan:  Richard Ashcroft (The Verve), Edward Entwistle (Føreren av Stevenson's lokomotiv "The Rocket"), Georgie Fame, Limahl, Leon Osman,

W I G A N   A T H L E T H I C   F C   The Latics.  Stiftet så sent som i 1932 på restene av Wigan Borough FC, som igjen ble stiftet i 1920 på restene av Wigan United.  Klubbens hjem har siden 1999 vært
DW Stadium.  Før den tid spilte klubben på Springfield Park.

DW Stadium (tidligere JJB Stadium) har navnet sitt etter eksentriske Dave Whelan som eide klubben fra 1995 og fram til den ble solgt til Hong Kong selskapet Entertainment Corporation våren 2018.  Whelan eier også sportskjeden JJB Sports.  Kapasiteten er 25.138, og rekorden er 25.133 mot Scum i 2007/08.  Gamle Springfield Park ble brukt både til fotball og rugby, og hadde kapasitet på 40.000.   Fotballrekorden var likevel ikke mer enn drøye 10.000 mot Bolton i 1983.
Gjennomsnittet på DW Stadium i klubbens PL-periode fra 2005 til 2013 var på +/- 20.000

Wigan Athletic tilbrakte 46 år i lavere divisjoner.  Først i juni 1978 ble klubben tatt opp i Football League, etter diverse kontroverser.   For det første endte klubben på 2. plass i Conference, bak Boston United.   Bostons bane ble imidlertid ikke godkjent av FL, mens Springfield Park ble.  Dermed ble Wigan opprykkskandidat.   Fram til 1987 var det ikke automatikk i opp og nedrykk fra/til Conference.  FL stemte for om det ble opp og nedrykk, eller om siste laget på nivå 4 skulle få bli i FL.   I 1978 sto det mellom Wigan og Southport.  Første avstemming ble uavgjort 26-26, mens Wigan stakk av med seieren 29-20 i andre avstemmingsrunde..

Det ble 3 sesonger på nivå 4, før opprykk til 3rd division.  Der ble klubben i 10 år, før det ble nedrykk igjen.  Klubben var altså på nivå 4 da Whelan kjøpte den i 1995.  Med Whelans gode spanske businessrelasjoner, kom Roberto Martinez og 2 andre spanjoler inn som spillere – the three amigos.  Det ble ikke umiddelbar suksess, men det ble opprykk til daværende division two i 1997.  To år senere tapte Wigan play-off finalen for opprykk til division one i ekstraomganger mot Man City.  Ã…ret etter i det som var den siste division two play-off finalen på gamle Wembley, ble det tap igjen – denne gang mot Gillingham.  Opprykket til division one ble til slutt ordnet gjennom suveren div two mester i 2002/03.

Etter å ha droppet ned til 7. plass på slutten av sin første division one sesong i 2003/04, ble det 2. plass bak Sunderland, og direkte opprykk 2004/05.
Så fulgte 9 sesonger i Premier League, som faktisk ble avsluttet med FA-Cup seier og nedrykk ved slutten av sesongen 2012/13.  Det er første og eneste gang i historien at FA-Cup vinneren har rykket ned samme sesong.   Klubbens første kamper i Europa ble konsekvensen av Cupseieren, men det ble bare begrenset suksess.

Etter nedrykket ble Owen Coyle ansatt som manager etter at Roberto Martinez gikk til Everton.  Coyle fikk det ikke til, og høsten 2013 ble han erstattet av Uwe Rösler.  Sistnevnte fikk sving på sakene, men Wigan klarte ikke opprykket de var ute etter.  Sesongen 14/15 ble skral for Wigan.  Rösler fikk fyken høsten 2014, men Malky Mackay fikk det heller ikke til.  Det endte med nedrykk, men et kjapt opprykk igjen.  Det ble nytt nedrykk til League One.  Dårlige resultater medførte relativt hyppige managerbytter, men Paul Cook kom inn i juni 2017, fikk klubben opp igjen til Championship, og sitter fortsatt ved roret.

Wigans høyeste plassering ever var 10.plass i PL i 2006.
Største seier er 7-0 over Oxford United i 2017
Største tap er 1-9 mot Spurs i 2009
Betalte £6,5 mill for Mauro Boselli,  2010
Fikk £16 mill av Scum for Antonio Valencia 2009
Dave Beasant var 43 år og 235 dager da han voktet målet mot Donny 12.11.2002
Jimmy Bullard spilte 123 kamper på rad mellom januar 03 og desember 05

Managere:
Bryan Hamilton, John Deehan, Bruce Rioch, Paul Jewell, Steve Bruce, Roberto Martinez, Owen Coyle, Uwe Rösler, Malky Mackay, Paul Cook

Spillere:
Thomas Rogne,  Ali Al Habsi,  Kristoffer Hæstad, Erik Hagen
Steven Crainey, Marlon King, Bret Ormerod, Alex Bruce
Nigel Adkins, Patrick van Aanholt, Warren Aspinall, Mark Albrighton, Marcus Bent, Titus Bramble, Peter Beagrie, Dave Beasant, Jimmy Bullard.  Lee Cattermole, Nathan Ellington, David Fairclough, Per Frandsen, Marc-Antoine Fortuné, Archie Gemmill, Keith Gillespie, Stephane Henchoz, Emile Heskey, Grant Holt, Jason Koumas, Roberto Martinez, Callum McManaman, Mario Melchiot, Charles N'Zogbia, Hugo Rodallega, Jason Scotland, Paul Scharner, Antonio Valencia

2
B R I S T O L    T R I V I A

Bristol er og har vært en stor og viktig by i England.  Inklusive Urban Area bor det 750 000 innbyggere i Bristol, noe som gjør den til Englands 6. største.  (8. størst i UK).  Befolkningstettheten er 7. høyest i UK.  Sunday Times har både i 2014 og 2017 kåret Bristol til den beste byen å bo i i UK.
Byen er tuftet på sin nærhet til havet og til River Avon, og har også historisk vært viktig.  Fra 1200-tallet og fram til den industrielle revolusjonen endret mye av samfunnsstrukturen i England, var byen blant de 3 viktigste byene utenom London.  De to andre var York og Norwich.
Det er funnet bevis på menneskelig aktivitet i området som er hele 60.000 år gamle.  Romerne var i Bristol, og anla vei til nabobyen Bath.
Normannerne anla en av de sterkeste borgene i Sør-England her.
Skip fra Bristol var blant de første som seilte vestover til Amerika etter Colombus’ gjenoppdagelse i 1492.  John Cabot dro ut herfra da han oppdaget Newfoundland.
Slavehandelen var viktig for Bristol, og over 200 skip ble rigget her på 1700-tallet.  Slavehandelsmotstanderen Thomas Clarkson brukte Seven Stars Pub som base for kampen mot slavehandelen.  Puben eksisterer fortsatt.
På 1800-tallet 4-doblet byen innbyggertallet, mye knyttet til ingeniøren Isambard Burnel.  Burnel anla både jernbane mellom Bristol og London, Clifton Suspension Bridge, samt konstruerte dampskipene SS Great Britain og SS Great Western.

I september 2012 ble den lokale "valutaen" Bristol Pound lansert.  Dette er det mest utbredte alternativet til GBP, og hensikten er å benytte dette lokalt til å kjøpe og selge lokale varer og tjenester.

Bristol har et godt navn innenfor musikk, film og TV.  Herfra kom alle naturseriene fra BBC med Richard Attenborough.  Bristol er byen som ga oss Portishead, Massive Attack samt mine tidlig 90-tall favoritter The Blue Aeroplanes.  Aardman Animations holder til i Bristol (Wallace and Gromit – say no more). 

Foruten fotball er rugby (både Union og League) samt Speedway populære idretter.

Det er en årlig ballong-festival i Bristol der opptil 100 lag stiller med ballonger, og det er selvsagt ganske spektakulært når alle disse tar til værs samtidig.

Bristol har 2 av en del ulike ting: 
Aviser: Western Daily Press og Bristol Evening Post.
Universiteter
Jernbanestasjoner
Katedraler
Elver

Bristol ble kåret til sykkelbyen i UK i 2008.

Byen var en av de første til å innføre vennskapsbyer, og de to første var Bordeaux (Frankrike) og Hannover (Tyskland).  Senere har Porto, Tblisi (Georgia), Guangshou (Kina), Puerto Morazan (Nicaragua) og Beira (Mosambique) fulgt etter.

Yr melder om fint spillevær og rundt 20 grader…

TV-serien ”Elskerinner” som gikk på NrK for noen år siden ble innspilt i Bristol.

Concorde-flyet hadde sin jomfrutur fra Filton/Bristol i 1969.  Concordes eldste passasjer var 105-årige Eva Woodman fra Bristol.  Concorde brukte ett tonn fuel for å komme opp i fart til take-off.
Luftfartsindustrien er fortsatt viktig for byen.  WW2 flyet Bristol Beaufighter er oppkalt etter byen.
Bilen som Inspector Lynley bruker i serien som omtrent kontinuerlig går i reprise på NrK er en Bristol 410 produsert i Bristol.
Byen var finalist til å bli Europeisk Kulturhovedstad i 2008, men tapte for Stavanger.
Plantefans bør vite at byblomsten heter Maltese Cross (Lychnis chalcedonica), Brennende Eldkjærlighet på norsk.
Det er 34 andre steder i verden som heter Bristol., bl.a i Peru og Costa Rica!
Byen har 59.000 ansatte innen finans.

Kjentfolk fra Bristol:  Nik Kershaw, Beth Gibbons, Tricky, Gary Mabbutt, William Penn (ga navn til Pennsylvania),  Robert Wyatt


Bristol City FC    «the robins»
Stiftet 1897 da Bristol South End ble profesjonell.  Fusjonerte med Bedminster i 1900, og ble medlem av Football League i 1901.  Fram til 1920 var klubben eneste lag utenom London med tilhold sør for Birmingham. 
Klubben har holdt til på Ashton Gate siden 1904, et stadion som i dag har kapasitet på 27.000 tilskuere.   Rekorden er 43.335 mot Preston NE i 1935.

Bristol City vant 2. divisjon allerede i 1906, og ble nr 2 i 1. divisjon året etter.  I 1909 tapte de cupfinalen mot Scum.  I 1911 rykket klubben ned igjen til divisjon 2, og da tok det 65 år før de igjen var innom 1.divisjon.  Dette varte 4 sesonger fra 1976/77 til 79/80.  Siden har de ikke vært nærmere enn play-off finalen mot Hull i 2008.
Høsten 2013 lå klubben sist i League One, og ansatte Steve Cotterill som manager.  Han førte klubben til League One mester i 14/15.  De to første sesongene i Championship endte svakt, der de så vidt unngikk nedrykk.  De tre siste sesongene har de imidlertid vist tenner.  I 17/18 kom de til semifinalen i ligacupen, etter å ha slått ut 4 PL-klubber inkl Scum.  Forrige sesong var klubben utfordrer til play-off gjennom hele sesongen, men endte til slutt på en knepen 8. plass.
Bristol City var første klubb som opplevde å rykke ned 3 påfølgende sesonger (1982), mye grunnet økonomisk ruin.  Klubben var tilbake i 2. divisjon i 1990, men har levd en jo-jo tilværelse på nivå 2 og 3 siden da.   
Klubben har kommet til semifinalen i ligacupen i 1971. 1989 og 2018.
Til tross for at klubben er engelsk, vant Bristol City den walisiske cupen i 1934.
Bristol City vant Football League Trophy i 1986, 2003 og 2015 og er dermed mestvinnende klubb i denne cupen.

Offisiell klubbsang er «One for the Bristol City» av og med The Wurzels.

Største rival er selvsagt Bristol Rovers.  Andre rivaler er Cardiff og Swindon.

Klubben har en del kjentfolk som visstnok skal være fans:
John Cleese, Michael Apted og Jenson Button

Største seier 11-0 over Chichester City i FA-cupen 1960
Største tap  0-9 mot Coventry 1934.
John Atyeo har både flest kamper og flest mål for the Robins.
Betalte Angers £5,3 mill for Famara Diedhou i juni 2017. 
Så gjenstår det å se om de kan gjøre samme butikk med ham som med Jonathan Kodjia som de kjøpte for £3,25 mill (også fra Angers) i juli 2015, og solgte for £15 til Aston Villa i august 2016.

Mange velkjente fotballnavn har vært managere for Bristol City:
Joe Jordan, Benny Lennartson, Tony Pulis, Roy Hodgson, Terry Cooper, Russel Osman, Steve Coppell.  Dagens manager er Lee Johnson.

Kjente spillere som har vært innom klubben er bl.a:
Terry Cooper, Norman Hunter, Enoch Showumni, Michael Bridges, Terry Connor, Joe Jordan, Andy Keogh, Luke Ayling, Hogan Ephraim, Sam Vokes, Kieran Agard
Vegard Hansen, Stig Johansen
Bobby Gould, Leroy Lita, Steve McClaren, Joe Royle, David Moyes, Peter Aitken, Mark Aizlewood, Tommy Doherty, Shaun Goater, Ade Akinbiyi, Dele Adebola, Andy Cole, Peter Beadle, David James, Ben Foster, Paul Allen, Søren Andersen, Mick Harford, Leroy Lita, Jan Møller, Russell Osman, Joe Royle, Bo Andersen, Clayton Blackmore, Jonathan Kodjia, Nicky Maynard, Peter Odemwingie, Leroy Rosenior, Tammy Abraham

Flott info som vanlig, Arne!  8)

Bare en liten korrigering:

Det er vel David og ikke Richard Attenborough, som er mannen bak de kjente naturprogrammene fra BBC.

Korrigert, Hallgeir  :D

3
B R I S T O L    T R I V I A

Bristol er og har vært en stor og viktig by i England.  Inklusive Urban Area bor det 750 000 innbyggere i Bristol, noe som gjør den til Englands 6. største.  (8. størst i UK).  Befolkningstettheten er 7. høyest i UK.  Sunday Times har både i 2014 og 2017 kåret Bristol til den beste byen å bo i i UK.
Byen er tuftet på sin nærhet til havet og til River Avon, og har også historisk vært viktig.  Fra 1200-tallet og fram til den industrielle revolusjonen endret mye av samfunnsstrukturen i England, var byen blant de 3 viktigste byene utenom London.  De to andre var York og Norwich.
Det er funnet bevis på menneskelig aktivitet i området som er hele 60.000 år gamle.  Romerne var i Bristol, og anla vei til nabobyen Bath.
Normannerne anla en av de sterkeste borgene i Sør-England her.
Skip fra Bristol var blant de første som seilte vestover til Amerika etter Colombus’ gjenoppdagelse i 1492.  John Cabot dro ut herfra da han oppdaget Newfoundland.
Slavehandelen var viktig for Bristol, og over 200 skip ble rigget her på 1700-tallet.  Slavehandelsmotstanderen Thomas Clarkson brukte Seven Stars Pub som base for kampen mot slavehandelen.  Puben eksisterer fortsatt.
På 1800-tallet 4-doblet byen innbyggertallet, mye knyttet til ingeniøren Isambard Burnel.  Burnel anla både jernbane mellom Bristol og London, Clifton Suspension Bridge, samt konstruerte dampskipene SS Great Britain og SS Great Western.

I september 2012 ble den lokale "valutaen" Bristol Pound lansert.  Dette er det mest utbredte alternativet til GBP, og hensikten er å benytte dette lokalt til å kjøpe og selge lokale varer og tjenester.

Bristol har et godt navn innenfor musikk, film og TV.  Herfra kom alle naturseriene fra BBC med David Attenborough.  Bristol er byen som ga oss Portishead, Massive Attack samt mine tidlig 90-tall favoritter The Blue Aeroplanes.  Aardman Animations holder til i Bristol (Wallace and Gromit – say no more). 

Foruten fotball er rugby (både Union og League) samt Speedway populære idretter.

Det er en årlig ballong-festival i Bristol der opptil 100 lag stiller med ballonger, og det er selvsagt ganske spektakulært når alle disse tar til værs samtidig.

Bristol har 2 av en del ulike ting: 
Aviser: Western Daily Press og Bristol Evening Post.
Universiteter
Jernbanestasjoner
Katedraler
Elver

Bristol ble kåret til sykkelbyen i UK i 2008.

Byen var en av de første til å innføre vennskapsbyer, og de to første var Bordeaux (Frankrike) og Hannover (Tyskland).  Senere har Porto, Tblisi (Georgia), Guangshou (Kina), Puerto Morazan (Nicaragua) og Beira (Mosambique) fulgt etter.

Yr melder om fint spillevær og rundt 20 grader…

TV-serien ”Elskerinner” som gikk på NrK for noen år siden ble innspilt i Bristol.

Concorde-flyet hadde sin jomfrutur fra Filton/Bristol i 1969.  Concordes eldste passasjer var 105-årige Eva Woodman fra Bristol.  Concorde brukte ett tonn fuel for å komme opp i fart til take-off.
Luftfartsindustrien er fortsatt viktig for byen.  WW2 flyet Bristol Beaufighter er oppkalt etter byen.
Bilen som Inspector Lynley bruker i serien som omtrent kontinuerlig går i reprise på NrK er en Bristol 410 produsert i Bristol.
Byen var finalist til å bli Europeisk Kulturhovedstad i 2008, men tapte for Stavanger.
Plantefans bør vite at byblomsten heter Maltese Cross (Lychnis chalcedonica), Brennende Eldkjærlighet på norsk.
Det er 34 andre steder i verden som heter Bristol., bl.a i Peru og Costa Rica!
Byen har 59.000 ansatte innen finans.

Kjentfolk fra Bristol:  Nik Kershaw, Beth Gibbons, Tricky, Gary Mabbutt, William Penn (ga navn til Pennsylvania),  Robert Wyatt


Bristol City FC    «the robins»
Stiftet 1897 da Bristol South End ble profesjonell.  Fusjonerte med Bedminster i 1900, og ble medlem av Football League i 1901.  Fram til 1920 var klubben eneste lag utenom London med tilhold sør for Birmingham. 
Klubben har holdt til på Ashton Gate siden 1904, et stadion som i dag har kapasitet på 27.000 tilskuere.   Rekorden er 43.335 mot Preston NE i 1935.

Bristol City vant 2. divisjon allerede i 1906, og ble nr 2 i 1. divisjon året etter.  I 1909 tapte de cupfinalen mot Scum.  I 1911 rykket klubben ned igjen til divisjon 2, og da tok det 65 år før de igjen var innom 1.divisjon.  Dette varte 4 sesonger fra 1976/77 til 79/80.  Siden har de ikke vært nærmere enn play-off finalen mot Hull i 2008.
Høsten 2013 lå klubben sist i League One, og ansatte Steve Cotterill som manager.  Han førte klubben til League One mester i 14/15.  De to første sesongene i Championship endte svakt, der de så vidt unngikk nedrykk.  De tre siste sesongene har de imidlertid vist tenner.  I 17/18 kom de til semifinalen i ligacupen, etter å ha slått ut 4 PL-klubber inkl Scum.  Forrige sesong var klubben utfordrer til play-off gjennom hele sesongen, men endte til slutt på en knepen 8. plass.
Bristol City var første klubb som opplevde å rykke ned 3 påfølgende sesonger (1982), mye grunnet økonomisk ruin.  Klubben var tilbake i 2. divisjon i 1990, men har levd en jo-jo tilværelse på nivå 2 og 3 siden da.   
Klubben har kommet til semifinalen i ligacupen i 1971. 1989 og 2018.
Til tross for at klubben er engelsk, vant Bristol City den walisiske cupen i 1934.
Bristol City vant Football League Trophy i 1986, 2003 og 2015 og er dermed mestvinnende klubb i denne cupen.

Offisiell klubbsang er «One for the Bristol City» av og med The Wurzels.

Største rival er selvsagt Bristol Rovers.  Andre rivaler er Cardiff og Swindon.

Klubben har en del kjentfolk som visstnok skal være fans:
John Cleese, Michael Apted og Jenson Button

Største seier 11-0 over Chichester City i FA-cupen 1960
Største tap  0-9 mot Coventry 1934.
John Atyeo har både flest kamper og flest mål for the Robins.
Betalte Angers £5,3 mill for Famara Diedhou i juni 2017. 
Så gjenstår det å se om de kan gjøre samme butikk med ham som med Jonathan Kodjia som de kjøpte for £3,25 mill (også fra Angers) i juli 2015, og solgte for £15 til Aston Villa i august 2016.

Mange velkjente fotballnavn har vært managere for Bristol City:
Joe Jordan, Benny Lennartson, Tony Pulis, Roy Hodgson, Terry Cooper, Russel Osman, Steve Coppell.  Dagens manager er Lee Johnson.

Kjente spillere som har vært innom klubben er bl.a:
Terry Cooper, Norman Hunter, Enoch Showumni, Michael Bridges, Terry Connor, Joe Jordan, Andy Keogh, Luke Ayling, Hogan Ephraim, Sam Vokes, Kieran Agard
Vegard Hansen, Stig Johansen
Bobby Gould, Leroy Lita, Steve McClaren, Joe Royle, David Moyes, Peter Aitken, Mark Aizlewood, Tommy Doherty, Shaun Goater, Ade Akinbiyi, Dele Adebola, Andy Cole, Peter Beadle, David James, Ben Foster, Paul Allen, Søren Andersen, Mick Harford, Leroy Lita, Jan Møller, Russell Osman, Joe Royle, Bo Andersen, Clayton Blackmore, Jonathan Kodjia, Nicky Maynard, Peter Odemwingie, Leroy Rosenior, Tammy Abraham

4
R E A D I N G   T R I V I A

Reading ligger vest for Heathrow, der elvene Thames og Kennet flyter sammen.  Byen er utgangspunktet for togreiser til Vest-England for de som ankommer Heathrow.  Tok selv bussen fra Heathrow til Reading og tog videre derfra da målet var Cardiff og Milennium i mai 2006.
Vandret for øvrig også langs Themsen fra Reading til Oxford for et par somre siden.  En fin tur med liten ryggsekk, og 3 dagers gange.

Byen er hovedbyen i Berkshire, og er vel mest kjent for den årvisse Readingfestivalen.  At Leedsfestivalen de senere år har dukket opp som Readings søsterfestival gir oss jo et ekstra lite trivia-poeng.  WOMAD festivalen ble også holdt i Reading, men denne la inn årene i 2006.
Reading er et av de største urbane områder i UK som ikke har bystatus.

Byen var sannsynligvis sterkt rammet av svartedauden.  Abbeden i klosteret ble helt sikkert rammet, og det samme ble 60% av befolkningen i nærliggende Henley.

På 1700-tallet ble det bygget jernverk, og i kjølvannet av dette også flere bryggerier i Reading.  I neste århundre vokste byen sterkt fra 9.400 innbyggere i 1801 til 59.000 i 1899, og manifesterte seg også som jernbaneknutepunkt.
I 1844 ble et tidlig fotostudio åpnet i byen, noe som var bakgrunnen for at mye av boken ”The pencil of nature” ble trykket i Reading.  Denne boken av Fox Talbot er verdens første bok som ble illustrert med fotografier.
Byen var også kjent for sine ”Three B’s”: Beer, Bulbs and Biscuits.

Yield Hall parkeringshus ble åpnet i 1966, og var kjent for å ha gjennomgående enveiskjørt trafikk, med adskilte veibaner for oppadgående og nedadgående trafikk.

Oscar Wilde satt fengslet i Reading Gaol fra 1895 til 1897.
T.E. Lawrence mistet det første utkastet til ”Seven pillars of wisdom” på Reading jernbanestasjon.

Første Little Chef restaurant startet i Reading i 1958.

Byens vennskapsbyer er Düsseldorf (Tyskland), Clonmel (Irland), San Francisco Libre (Nicaragua) og Speightstown (Barbados).

Flere IT-selskaper har sine UK-hovedkontor i Reading. 

Mike Oldfield er fra Reading, det samme er bandet Slowdive.

Foruten Reading FC, drives Rugby, landhockey, og roing på høyt nivå.

Av kjente Reading-personer kan nevnes:
Richard Burns (Rally verdensmester)
Jane Austen
Ricky Gervais
David Lean (Regissør)
Sam Mendes (Regissør)


Reading FC (the Royals) ble stiftet i 1871, og er en av de eldste fotballklubber i UK.  Klubben ble tatt opp i football league i 1920, og var aldri på øverste nivå før 2006/2007.  Det ble et par sesonger, så et opphold på nivå 2, et nytt opprykk, men rett ned igjen til nivå 2 våren 2013.
Kallenavnet var egentlig The Biscuitmen, men det ble endret i 1970 da byens kjeksfabrikk ble lagt ned.
Klubben holder flere football league rekorder: 
Flest seire i rekkefølge (13 i 1985)
Høyest antall poeng gjennom en sesong (106 i 2005/06). 
Første klubb som scoret 5000 ligamål (Adrian Williams september 2000).
Tapende lag i de to PL-kampene med flest mål (4-7 mot Portsmouth og 4-6 mot Spurs)
Den klubben med flest tap i FA-cupen.
Verste start på noen Football league kamp ever:  0-3 mot Scum etter 5 min og 41 sek.

Det hevdes at siden klubben har base i “The royal county of Berkshire” kan klubben få hjemmelaget til å skifte drakter, dvs de trenger ikke bortedrakter.  Det hevdes også at Preston North End er eneste andre klubb som kan gjøre dette, siden de er historiens første seriemestre.  Dette medfører likevel ikke riktighet.

I 95-96 hadde klubben sin beste cup-sesong, da de kom til kvartfinale i ligacupen.  Utslått i omkamp av …ja, nettopp,   Leeds United.

Entreprenøren John Madejski kjøpte klubben i 1991, og er styreformann.  Han var ansvarlig for byggingen av Madejski stadium i 1998.  Ã…rsaken til navnevalget sier seg vel selv.  Stadionet man brukte fra 1895 til 1998 het Elm Park, og hadde kapasitet på 15.500.

Med Madejskis penger fikk Steve Coppell god skikk på laget fra 2003, og holdt fortet til nedrykket i 2009.  Brian McDermott ordnet neste opprykk, men i stedet for å bli med på nedrykket også, så fikk han fyken og havnet midlertidig hos oss.

Vår seier i 14/15 var vår første – og hittil eneste - på Madejski.

Martin Hicks har 500 kamper for klubben,  Ronnie Blackman har 158 mål.  Arthur Beacon scoret 6 i en kamp mot Stoke i 1930.
Klubben fikk £7 mill av Hoffenheim for Gylfi Sigurdsson i mai 2010. 
Betalt £7,5 mill til Fulham for Sone Aluko i august 2017.

Kjente spillere som har vært innom klubben:
Trevor Senior, Shaka Hislop, Jimmy Quinn (samme mann som faktisk var trener for Egersunds IK et halvt år for noen år tilbake), Mikkel Andersen, Peter Bonetti, Luke Chadwick, Kerry Dixon, Kevin Doyle, Darius Henderson, Ray Houghton, Jim Leighton, Kevin Lisbie, Trevor Morley, John Oster, John Salako, Lawrie Sanchez, Sam Sodje, Matthew Upson, Ray Wallace, Neil Webb, Chris Gunter, Jon Dadi Bödvarsson

5
B R I S T O L    T R I V I A

Bristol er og har vært en stor og viktig by i England.  Inklusive Urban Area bor det 750 000 innbyggere i Bristol, noe som gjør den til Englands 6. største.  (8. størst i UK).  Befolkningstettheten er 7. høyest i UK.  Sunday Times har både i 2014 og 2017 kåret Bristol til den beste byen å bo i i UK.
Byen er tuftet på sin nærhet til havet og til River Avon, og har også historisk vært viktig.  Fra 1200-tallet og fram til den industrielle revolusjonen endret mye av samfunnsstrukturen i England, var byen blant de 3 viktigste byene utenom London.  De to andre var York og Norwich.
Det er funnet bevis på menneskelig aktivitet i området som er hele 60.000 år gamle.  Romerne var i Bristol, og anla vei til nabobyen Bath.
Normannerne anla en av de sterkeste borgene i Sør-England her.
Skip fra Bristol var blant de første som seilte vestover til Amerika etter Colombus’ gjenoppdagelse i 1492.  John Cabot dro ut herfra da han oppdaget Newfoundland.
Slavehandelen var viktig for Bristol, og over 200 skip ble rigget her på 1700-tallet.  Slavehandelsmotstanderen Thomas Clarkson brukte Seven Stars Pub som base for kampen mot slavehandelen.  Puben eksisterer fortsatt.
På 1800-tallet 4-doblet byen innbyggertallet, mye knyttet til ingeniøren Isambard Burnel.  Burnel anla både jernbane mellom Bristol og London, Clifton Suspension Bridge, samt konstruerte dampskipene SS Great Britain og SS Great Western.

I september 2012 ble den lokale "valutaen" Bristol Pound lansert.  Dette er det mest utbredte alternativet til GBP, og hensikten er å benytte dette lokalt til å kjøpe og selge lokale varer og tjenester.

Bristol har et godt navn innenfor musikk, film og TV.  Herfra kom alle naturseriene fra BBC med Richard Attenborough.  Bristol er byen som ga oss Portishead, Massive Attack samt mine tidlig 90-tall favoritter The Blue Aeroplanes.  Aardman Animations holder til i Bristol (Wallace and Gromit – say no more). 

Foruten fotball er rugby (både Union og League) samt Speedway populære idretter.

Det er en årlig ballong-festival i Bristol der opptil 100 lag stiller med ballonger, og det er selvsagt ganske spektakulært når alle disse tar til værs samtidig.

Bristol har 2 av en del ulike ting: 
Aviser: Western Daily Press og Bristol Evening Post.
Universiteter
Jernbanestasjoner
Katedraler
Elver

Bristol ble kåret til sykkelbyen i UK i 2008.

Byen var en av de første til å innføre vennskapsbyer, og de to første var Bordeaux (Frankrike) og Hannover (Tyskland).  Senere har Porto, Tblisi (Georgia), Guangshou (Kina), Puerto Morazan (Nicaragua) og Beira (Mosambique) fulgt etter.

Yr melder om 8-10 grader og fare for litt regn i slutten av andre omgang.

TV-serien ”Elskerinner” som gikk på NrK for noen år siden ble innspilt i Bristol.

Concorde-flyet hadde sin jomfrutur fra Filton/Bristol i 1969.  Concordes eldste passasjer var 105-årige Eva Woodman fra Bristol.  Concorde brukte ett tonn fuel for å komme opp i fart til take-off.
Luftfartsindustrien er fortsatt viktig for byen.  WW2 flyet Bristol Beaufighter er oppkalt etter byen.
Bilen som Inspector Lynley bruker i serien som omtrent kontinuerlig går i reprise på NrK er en Bristol 410 produsert i Bristol.
Byen var finalist til å bli Europeisk Kulturhovedstad i 2008, men tapte for Stavanger.
Plantefans bør vite at byblomsten heter Maltese Cross (Lychnis chalcedonica), Brennende Eldkjærlighet på norsk.
Det er 34 andre steder i verden som heter Bristol., bl.a i Peru og Costa Rica!
Byen har 59.000 ansatte innen finans.

Kjentfolk fra Bristol:  Nik Kershaw, Beth Gibbons, Tricky, Gary Mabbutt, William Penn (ga navn til Pennsylvania),  Robert Wyatt


Bristol City FC    «the robins»
Stiftet 1897 da Bristol South End ble profesjonell.  Fusjonerte med Bedminster i 1900, og ble medlem av Football League i 1901.  Fram til 1920 var klubben eneste lag utenom London med tilhold sør for Birmingham. 
Klubben har holdt til på Ashton Gate siden 1904, et stadion som i dag har kapasitet på 27.000 tilskuere.   Rekorden er 43.335 mot Preston NE i 1935.

Bristol City vant 2. divisjon allerede i 1906, og ble nr 2 i 1. divisjon året etter.  I 1909 tapte de cupfinalen mot Scum.  I 1911 rykket klubben ned igjen til divisjon 2, og da tok det 65 år før de igjen var innom 1.divisjon.  Dette varte 4 sesonger fra 1976/77 til 79/80.  Siden har de ikke vært nærmere enn play-off finalen mot Hull i 2008.
Høsten 2013 lå klubben sist i League One, og ansatte Steve Cotterill som manager.  Han førte klubben til League One mester i 14/15.  De to første sesongene i Championship endte svakt, der de så vidt unngikk nedrykk.  Fjorårssesongen startet meget bra, i tillegg til at de kom til semifinalen i ligacupen, etter å ha slått ut 4 PL-klubber inkl Scum.  Siste del av sesongen raknet det imidlertid noe, og klubben endte på 11. plass.  Vi satser på at det rakner litt for dem denne sesongen også, og at rakningen starter nå!
Bristol City var første klubb som opplevde å rykke ned 3 påfølgende sesonger (1982), mye grunnet økonomisk ruin.  Klubben var tilbake i 2. divisjon i 1990, men har levd en jo-jo tilværelse på nivå 2 og 3 siden da.   
Klubben har kommet til semifinalen i ligacupen i 1971 og 1989.
Til tross for at klubben er engelsk, vant Bristol City den walisiske cupen i 1934.
Bristol City vant Football League Trophy i 1986, 2003 og 2015 og er dermed mestvinnende klubb i denne cupen.

Offisiell klubbsang er One for the Bristol City av og med The Wurzels.

Største rival er selvsagt Bristol Rovers.  Andre rivaler er Cardiff og Swindon.

Klubben har en del kjentfolk som visstnok skal være fans:
John Cleese, Michael Apted og Jenson Button

Største seier 11-0 over Chichester City i FA-cupen 1960
Største tap  0-9 mot Coventry 1934.
John Atyeo har både flest kamper og flest mål for the Robins.
Betalte Angers £5,3 mill for Famara Diedhou i juni 2017. 
Så gjenstår det å se om de kan gjøre samme butikk med ham som med Jonathan Kodjia som de kjøpte for £3,25 mill (også fra Angers) i juli 2015, og solgte for £15 til Aston Villa i august 2016.

Mange velkjente fotballnavn har vært managere for Bristol City:
Joe Jordan, Benny Lennartson, Tony Pulis, Roy Hodgson, Terry Cooper, Russel Osman, Steve Coppell.  Dagens manager er Lee Johnson.

Kjente spillere som har vært innom klubben er bl.a:
Terry Cooper, Norman Hunter, Enoch Showumni, Michael Bridges, Terry Connor, Joe Jordan, Andy Keogh, Luke Ayling, Hogan Ephraim, Sam Vokes, Kieran Agard
Vegard Hansen, Stig Johansen
Bobby Gould, Leroy Lita, Steve McClaren, Joe Royle, David Moyes, Peter Aitken, Mark Aizlewood, Tommy Doherty, Shaun Goater, Ade Akinbiyi, Dele Adebola, Andy Cole, Peter Beadle, David James, Ben Foster, Paul Allen, Søren Andersen, Mick Harford, Leroy Lita, Jan Møller, Russell Osman, Joe Royle, Bo Andersen, Clayton Blackmore, Jonathan Kodjia, Nicky Maynard, Peter Odemwingie, Leroy Rosenior, Tammy Abraham

6
Q P R T R I V I A

Queens Park Rangers Football Club ble stiftet i 1882 da St. Judes fusjonerte med Christchurch Rangers, og har sitt tilholdssted i vest-London. Klubben kalles stort sett for QPR, men også Rangers, R's og Hoops er brukte kallenavn.

QPR har ligarekorden i ulike stadioner med 20 stk fra oppstarten i 1882 og fram til Loftus Road ble tilnærmet fast tilholdssted i 1917. Klubben prøvde seg på White City Stadium to ganger, både i 1931-33 og 1962-63, med oppnådde ikke målet om flere tilskuere, så de vendte begge gangene tilbake. Loftus Road ble åpnet i 1904, da med Shepherd's Bush FC som bruker. Dette laget ble lagt ned under WW1, og stadion ble up for grabs for QPR.
Stadion har i dag en kapasitet på 18.360. Rekorden er på 35.353 fra 1974 mot...? Jepp...Leeds Utd. Etter at stadion ble all-seater er rekorden 19.002 mot Manchester City i 1999.
Loftus Road var i 1981 første britiske stadion som fikk kunstgress. Dette ble fjernet igjen i 1988. Barry McGuigan vant WBA Welterweight tittelen på Loftus Road i 1985.
Fulham brukte Loftus Road fra 2002 til 2004 da Craven Cottage ble ombygget.
Bulgarske Spartak Plovdivs stadion Todor Diev Stadium har av en eller annen grunn fått kallenavnet Loftus Road.

Klubben rykket opp i gamle division 2 i 1948, og fikk 4 sesonger før det ble nedrykk igjen. I denne perioden signerte man Tony Ingham fra Leeds, en spiller som fortsatt har rekorden i antall kamper med 519. QPR vant Division 3 i 1967, og ble samme sesong første div 3 lag som vant ligacupen. Dette var den første ligacupfinalen som ble spilt på Wembley, og trofeet er fortsatt det eneste store trofeet til QPR.
QPR rykket direkte opp i 1. divisjon i 1968 for første gang, men det ble med 1 sesong. Etter 4 sesonger i 2. divisjon ble det på ny opprykk til øverste nivå, og denne gang med mer suksess. Etter 42 kamper i 75/76 var QPR top-of-the-league for noen få minutter, før Liverpool ordnet seier mot Wolves og vant tittelen. QPR hadde på den tiden 7 landslagsspillere på laget.
Etter at suksessmanager Dave Sexton forlot klubben, rykket man ned igjen i 1979. Terry Venables tok klubben tilbake til 1. divisjon, og der ble man faktisk fram til 95/96. Stort sett midt på tabellen plasseringer, og noen brukbare cup-forsøk var fasiten.
Nedrykket resulterte i økonomisk rot, og tilsvarende sportslig rot. Det ble nytt nedrykk i 2001, og 3 sesonger på nivå 3 før det ble retur til nivå 2. (Føler jeg kunne brukt disse to setningene også på Leeds, bare med å bytte 2001 med 2007).
Lykken snudde da Briatore og Ecclestone m.fl kjøpte klubben i 2008 og det ble et par PL-sesonger.  Etter nedrykket igjen er det rot på eiersiden, rot økonomisk, og ikke all verdens resultater heller.

Den norske supporterklubben melder om 577 medlemmer ved utgangen av 2016/17 sesongen.

Største seier: 9-2 over Tranmere i 1960
Største tap: 1-8 borte mot scum i 1969
Eldste spiller: Ray Wilkins 39 år og 352 dager (1996)
Yngste spiller: Frank Sibley 15 år og 275 dager.
Flest mål: George Goddard 186
Flest mål i en sesong: Rodney Marsh 44 (66/67)
Rekord kjøp: £12,5 mill for Chrisopher Samba (Anzhi Makhachkal januar 2013)
Rekord salg: £12 mill for Chrisopher Samba (Anzhi Makhachkal juli 2013)

I nedrykksesongen 1995/96 kom årets første og uventede borteseier på Elland Road (3-1).
I PL's første sesong sluttet QPR på 5. plass, den best plasserte londonklubben.

Kjente fans:
Alan Wilder (Depeche Mode), Ian Gillan (Deep Purple), Mick Jones (Clash), Glen Matlock (Pistols), Robert Smith (Cure), Pete Doherty (katastrofalt popgeni), samt flere komponister, plateselskapsgrundere og komikere.

QPR har hatt en rekke managere. Tommy Docherty (2x), Dave Sexton, Gordon Jago, Steve Burtenshaw, Terry Venables, Jim Smith, Alan Mullery, Trevor Francis, Don Howe, Gerry Francis (2x), Ray Wilkins, Ray Harford, Iain Dowie (2x), Ian Holloway, Paolo Sousa, Luigi di Canio, Neil Warnock (2x),Mark Hughes, Harry Redknapp, Jimmy Floyd Hasselbaink, Ian Holloway, Steve McClaren.

Kjente spillere i fleng er det også (med fare for å ha utelatt noen):
Shaun Derry, Hogan Ephraim, Dougie Freedman, Mark Hateley, Tony Ingham, Vinnie Jones, Liam Miller, Matt Smith,
Gareth Ainsworth, Clive Allen, Martin Allen, Gary Bannister, Phil Barnes, Warren Barton, Mikkel Beck, Marcus Bent, Stan Bowles, Alan Brazil, Jeremy Charles, Pascal Chimbonda, Frank Clarke, Peter Crouch Tony Currie, Danny Dichio, Iain Dowie, Alejandro Faurlin, Terry Fenwick, Les Ferdinand, Trevor Francis, Gerry Francis, Paul Furlong, Don Givens, Robert Green, Andy Gray, John Gregory, Heidar Helguson, Steve Hodge, John Hollins, Andy Impey, Leighton James, Mark Kennedy, Niko Kranjcar, Chris Kiwomya, Sammy Lee, Steve Lomas, Frank McLintock, Danny Maddix, Rodney Marsh, Ludek Miklosko, Petter Vaagan Moen, Danny Murphy, Phil Parkes, Tony Parks, Gary Penrice, Peter Reid, Leroy Rosenior, Neil Ruddock, Kerry Sansom, David Seaman, Trevor Sinclair, Mark Stein, Dean Sturridge, Adel Taarabt, Terry Venables, Roy Wegerle, Ray Wilkins, Chris Woods, Shaun Wright-Phillips, Angel Rangel

7
R O T H E R H A M   T R I V I A

Etter å ha kjørt ca 50km sørover på M1 fra Leeds, og passert Wakefield og Barnsley på veien kommer man til Meadowhill.  Dette er et større planfritt kryss på M1, der man ved å ta til venstre kommer til Rotherham, og ved å ta til høyre kommer til Sheffield.   I praksis er det M1 som fysisk skiller disse byene ad.   Det er bare 10km mellom disse byene, og Rotherham med sine 260.000 innbyggere er en del av Sheffield Urban Area.   Byen er grunnlagt der elvene Don og Rother møtes.  Her har det vært bosettinger tilbake til jernalderen, men det var først i tidlig middelalder at byen formelt ble grunnlagt.

Dessverre kom byen i medienes negative søkelys i august 2014 da det ble rullet opp en skremmende overgrepssak i det store pakistanske miljøet i byen, der det har blitt begått overgrep mot over 1 400 barn i en periode på 17år.  Dette er noe de lokale myndighetene skal ha visst om, noe som gjorde skandalen større.  Høytstående embedsmenn sa opp sine stillinger.

Byen vokste under den industrielle revolusjon, basert på gode forekomster av jern.   Det var flere jern- og stålverk her, og det ble også laget produkter basert på råvarene.  Bl.a ble verdens første kommersielt produserte plog laget i Rotherham.  Beatson, Clark & Co begynte glassproduksjon i 1751, og fabrikken holder det fortsatt gående.  Der er stort sett glassflasker til farmasibransjen det går i.  Til slutt må vi ikke glemme mølleindustrien som var stor i Rotherham.  Den siste mølla holdt det gående til 2008.  Herav kommer fotballklubbens kallenavn.

Store deler av Rotherham ble lagt under vann i flommen i 2007.

Jamie Oliver's serie Jamies Ministry of Food fra 2008 var innspilt i Rotherham.

Kjentfolk fra Rotherham er bl.a:  David Seaman,  Howard Webb, James May, William Hague og bandet Saxon.   Jeremy Clarkson studerte journalistikk her.

Vennskapsbyer:  Saint-Quentin (Frankrike).  Cluj (Romania),  Offenbach am Main (Tyskland) og Zabrze (Polen)
Kanskje en vennskapsbysommerturnering i fotball hadde vært noe å foreslå?   Rotherham United (UK Nivå 2), Kickers Offenbach (GE nivå 4,   men 2. Bundesliga så sent som 2008), Cluj (RO Nivå 1) og Gornik Zabrze (PO Nivå 1,  mestvinnende polske klubb med 14 seriemesterskap, sist i 1988).Rotherham United -The Millers-  ble stiftet i 1925, etter en fusjon mellom de to tidligere FL-klubbene Rotherham Town og Rotherham County. Det har vært mange navneendringer, nedleggelser, nystartinger mm, men røttene går helt til Thornhill FC som ble stiftet i 1870.  Klubben holdt til i nedre del av gamle division 3 fra de ble tatt opp i FL i 1925, og helt fram til 1951 da de etter 3 sesonger på andre plass endelig vant Division 3 North.  Det ble opprykk til division 2, og der var klubben stort sett en middelhavsfarer fram til1968.   Unntaket var 1955 da klubben ble nr 3, og det var kun målforskjell som gjorde at Birmingham CIty og Luton Town snek seg foran, og rykket opp til division 1.

En jo-jo tilværelse fulgte på 70 og 80 tallet, med opphold både i 4. 3. og 2. divisjon.   1981/82 sesongen var deres første i 2. divisjon siden 1968, og de gjorde det såpass bra at de endte opp på 7. plass.  Mest minnerikt fra den sesongen er nok 6-0 og 4-1 over Chelsea i deres to kamper.   Så ble det mye opp og ned mellom nivå 3 og 4 fram til 2 kjappe opprykk sikret nytt 4-sesongers møte med nivå 2 - Championship - i 2001.  Nedrykket skjedde i 2005, og fram til våren 2014 var klubben igjen å finne mellom nivå 3 og 4 - alltid minst en divisjon under oss.

Derav hadde vi ingen seriemøter med Rotherham mellom 2005 og 2014 - kun 2 cupmøter i hhv 2005 og 2008.   Etter deres opprykk før 2014/15 har vi møtt dem 4 ganger i ligasammenheng, ikke akkurat med hell.  1-2 tap borte høsten 2014,  0-0 i siste seriekamp hjemme.   Høsten 2015 vant Rotherham 1-0 på Elland Road, og vi tapte 1-2 hjemme i april 2016.  I 16/17 sesongen vant vi begge kampene mot dem.  Så rykket de ned, og rett opp igjen.  I årets første kamp mot dem vant vi 2-0 hjemme.   Etter en svak statistikk mot Rotherham så har vi vunnet alle de 3 siste møtene, og har 7-0 i målforskjell.

Hjemmebanen heter New York Stadium - intet mindre.   Ã…rsaken er enkel: Adressen er New York Way.   Dette er et av de nyeste stadion på balløya, innviet så sent som i juli 2012.   Første kamp var en pre-season mot Barnsley som Rotherham vant 2-1.   Første seriekamp var seier 3-0 over Burton Albion 18/8 2012.

Historisk har klubben spilt på Millmoor, et stadion som ble innviet i 1907 da med en av de tidligere FL-klubbene Town eller County som leietaker.   I 2008 var det slutt etter uenigheter med eieren.   Da måtte man ta i bruk Don Valley Stadium i Sheffield, og dette var klubbens hjemmebane i 4 sesonger fram til New York Stadium sto klar i 2012.

En ganske grå klubb altså, uten de helt store bravadene å melde om.   
Mestere på nivå 3 i 50/51 og 80/81, og mestere på nivå 4 i 88/89.
5. runde i FA-cupen 2 ganger, og tapende finalist i ligacupen i 60/61

Største seier er 8-0 over Oldham i 1947
Største tap er 1-11 mot Bradford i 1928
Kari Arnason har 34 landskamper for Island, og er dermed klubbens Most capped player
Jon Taylor er klubbens dyreste spiller, men prisen er undisclosed
Kieran Agard er dyreste salg med £950 000 til Bristol City i fjor sommer.

Og så er det offisielt at Howard Webb ikke er scum-fan, men derimot Rotherham supporter!
Bassist Chris Wolstenholme i Muse er fan.   
Jamie Oliver har Rotherham som klubb nr 2.

Managere:
Tommy Docherty, Ian Porterfield, Emlyn Hughes, Archie Gemmill, Mick Harford, Andy Scott, Steve Evans, Neil Redfearn, Neil Warnock… og nå Kenny Jackett.


Et utvalg spillere:
Luciano Becchio, Ian Thoomas-Moore,  Frazer Richardson, Dexter Blackstock, Tom Adeyemi, Chris Dawson

Kieran Agard, Kari Arnason, Deon Burton, Peter Odemwingie, Matt Derbyshire, Adam le Fondre, Imre Varadi,  Neil Warnock
Bra artikkel, men bandet Saxon er fra Barnsley, ikke Rotherham som nevnt her.

https://en.wikipedia.org/wiki/Saxon_(band)

Blemme!   Skal rettes opp omgående

8
R O T H E R H A M   T R I V I A

Etter å ha kjørt ca 50km sørover på M1 fra Leeds, og passert Wakefield og Barnsley på veien kommer man til Meadowhill.  Dette er et større planfritt kryss på M1, der man ved å ta til venstre kommer til Rotherham, og ved å ta til høyre kommer til Sheffield.   I praksis er det M1 som fysisk skiller disse byene ad.   Det er bare 10km mellom disse byene, og Rotherham med sine 260.000 innbyggere er en del av Sheffield Urban Area.   Byen er grunnlagt der elvene Don og Rother møtes.  Her har det vært bosettinger tilbake til jernalderen, men det var først i tidlig middelalder at byen formelt ble grunnlagt.

Dessverre kom byen i medienes negative søkelys i august 2014 da det ble rullet opp en skremmende overgrepssak i det store pakistanske miljøet i byen, der det har blitt begått overgrep mot over 1 400 barn i en periode på 17år.  Dette er noe de lokale myndighetene skal ha visst om, noe som gjorde skandalen større.  Høytstående embedsmenn sa opp sine stillinger.

Byen vokste under den industrielle revolusjon, basert på gode forekomster av jern.   Det var flere jern- og stålverk her, og det ble også laget produkter basert på råvarene.  Bl.a ble verdens første kommersielt produserte plog laget i Rotherham.  Beatson, Clark & Co begynte glassproduksjon i 1751, og fabrikken holder det fortsatt gående.  Der er stort sett glassflasker til farmasibransjen det går i.  Til slutt må vi ikke glemme mølleindustrien som var stor i Rotherham.  Den siste mølla holdt det gående til 2008.  Herav kommer fotballklubbens kallenavn.

Store deler av Rotherham ble lagt under vann i flommen i 2007.

Jamie Oliver's serie Jamies Ministry of Food fra 2008 var innspilt i Rotherham.

Kjentfolk fra Rotherham er bl.a:  David Seaman,  Howard Webb, James May, William Hague.   Jeremy Clarkson studerte journalistikk her.

Vennskapsbyer:  Saint-Quentin (Frankrike).  Cluj (Romania),  Offenbach am Main (Tyskland) og Zabrze (Polen)
Kanskje en vennskapsbysommerturnering i fotball hadde vært noe å foreslå?   Rotherham United (UK Nivå 2), Kickers Offenbach (GE nivå 4,   men 2. Bundesliga så sent som 2008), Cluj (RO Nivå 1) og Gornik Zabrze (PO Nivå 1,  mestvinnende polske klubb med 14 seriemesterskap, sist i 1988).Rotherham United -The Millers-  ble stiftet i 1925, etter en fusjon mellom de to tidligere FL-klubbene Rotherham Town og Rotherham County. Det har vært mange navneendringer, nedleggelser, nystartinger mm, men røttene går helt til Thornhill FC som ble stiftet i 1870.  Klubben holdt til i nedre del av gamle division 3 fra de ble tatt opp i FL i 1925, og helt fram til 1951 da de etter 3 sesonger på andre plass endelig vant Division 3 North.  Det ble opprykk til division 2, og der var klubben stort sett en middelhavsfarer fram til1968.   Unntaket var 1955 da klubben ble nr 3, og det var kun målforskjell som gjorde at Birmingham CIty og Luton Town snek seg foran, og rykket opp til division 1.

En jo-jo tilværelse fulgte på 70 og 80 tallet, med opphold både i 4. 3. og 2. divisjon.   1981/82 sesongen var deres første i 2. divisjon siden 1968, og de gjorde det såpass bra at de endte opp på 7. plass.  Mest minnerikt fra den sesongen er nok 6-0 og 4-1 over Chelsea i deres to kamper.   Så ble det mye opp og ned mellom nivå 3 og 4 fram til 2 kjappe opprykk sikret nytt 4-sesongers møte med nivå 2 - Championship - i 2001.  Nedrykket skjedde i 2005, og fram til våren 2014 var klubben igjen å finne mellom nivå 3 og 4 - alltid minst en divisjon under oss.

Derav hadde vi ingen seriemøter med Rotherham mellom 2005 og 2014 - kun 2 cupmøter i hhv 2005 og 2008.   Etter deres opprykk før 2014/15 har vi møtt dem 4 ganger i ligasammenheng, ikke akkurat med hell.  1-2 tap borte høsten 2014,  0-0 i siste seriekamp hjemme.   Høsten 2015 vant Rotherham 1-0 på Elland Road, og vi tapte 1-2 hjemme i april 2016.  I 16/17 sesongen vant vi begge kampene mot dem.  Så rykket de ned, og rett opp igjen.  I årets første kamp mot dem vant vi 2-0 hjemme.   Etter en svak statistikk mot Rotherham så har vi vunnet alle de 3 siste møtene, og har 7-0 i målforskjell.

Hjemmebanen heter New York Stadium - intet mindre.   Ã…rsaken er enkel: Adressen er New York Way.   Dette er et av de nyeste stadion på balløya, innviet så sent som i juli 2012.   Første kamp var en pre-season mot Barnsley som Rotherham vant 2-1.   Første seriekamp var seier 3-0 over Burton Albion 18/8 2012.

Historisk har klubben spilt på Millmoor, et stadion som ble innviet i 1907 da med en av de tidligere FL-klubbene Town eller County som leietaker.   I 2008 var det slutt etter uenigheter med eieren.   Da måtte man ta i bruk Don Valley Stadium i Sheffield, og dette var klubbens hjemmebane i 4 sesonger fram til New York Stadium sto klar i 2012.

En ganske grå klubb altså, uten de helt store bravadene å melde om.   
Mestere på nivå 3 i 50/51 og 80/81, og mestere på nivå 4 i 88/89.
5. runde i FA-cupen 2 ganger, og tapende finalist i ligacupen i 60/61

Største seier er 8-0 over Oldham i 1947
Største tap er 1-11 mot Bradford i 1928
Kari Arnason har 34 landskamper for Island, og er dermed klubbens Most capped player
Jon Taylor er klubbens dyreste spiller, men prisen er undisclosed
Kieran Agard er dyreste salg med £950 000 til Bristol City i fjor sommer.

Og så er det offisielt at Howard Webb ikke er scum-fan, men derimot Rotherham supporter!
Bassist Chris Wolstenholme i Muse er fan.   
Jamie Oliver har Rotherham som klubb nr 2.

Managere:
Tommy Docherty, Ian Porterfield, Emlyn Hughes, Archie Gemmill, Mick Harford, Andy Scott, Steve Evans, Neil Redfearn, Neil Warnock… og nå Kenny Jackett.


Et utvalg spillere:
Luciano Becchio, Ian Thoomas-Moore,  Frazer Richardson, Dexter Blackstock, Tom Adeyemi, Chris Dawson

Kieran Agard, Kari Arnason, Deon Burton, Peter Odemwingie, Matt Derbyshire, Adam le Fondre, Imre Varadi,  Neil Warnock 

9
S T O K E   C I T Y [/B)


Stoke City FC  «The Potters».  Stiftet så langt tilbake som 1863, og er etter Notts County verdens nest eldste profesjonelle fotballklubb.  Klubben var følgelig også en av stifterne av The Football League i 1888.  bet365Stadium ble åpnet i 1997 og skiftet navn fra Britannia Stadium i 2016.  Kapasiteten er på 30 089, og tilskuerrekorden er 30 022 mot Everton i mars 2018.  Før dette var det selvsagt gamle Victoria Ground som huset Stoke City, et stadion fotballglade nordmenn TV-besøkte relativt ofte i Tippekampens tidlige år.
I 1878 het klubben Stoke FC, men endret navn til Stoke City FC etter at byen fikk City-status i 1925.  I mellom tiden ble klubben eier av Victoria Ground i 1919.  Etter over 20 år utenfor Football League, og enda 14 år i lavere divisjoner, rykket klubben opp til Division One etter 1932-33 sesongen.  De følgende årene fram til krigen var klubben å regne med i Division One, mye takket være sine store spiller – legenden Stanley Matthews.   Matthews var i Stoke i 15 år, før han gikk til Blackpool som 32-åring i 1947.
Det ble nedrykk igjen etter 1952-53, og neste opprykk kom ikke før etter 10 sesonger på nivå 2.   Klubben hentet faktisk Stanley Matthews tilbake i 1961, da som 46-åring.  Matthews spilte sin siste kamp mot Fulham i 1965, like etter sin 50-års dag!
En annen legende ble signert fra Leicester i 1967, nemlig Gordon Banks.  Han får æren for å ha reddet plassen for Stoke, og en viktig bidragsyter til å stabilisere klubben i Division One.   Klubben vant ligacupen i 1972, deres hittil eneste trofe.  Et par europacupdeltakelser ble kortvarige.   Husker også at Stoke i 1974 slo oss 3-2 på Victoria Ground, etter at vi hadde ledet 2-0.  Dette var vårt første tap etter 29 kamper i 1973-74, og gjorde at vi ikke slo Burnleys rekord fra 1921 i antall kamper uten tap…
Etter finansielle vanskeligheter som følge av at taket på en stand på Victoria Ground blåste av, så rykket Stoke ned igjen i 1977.  Ny division one kontrakt ble sikret etter 78-79, men med bare 17poeng i 1984-85 sesongen bar det ned igjen.    I 1989-90 rykket klubben igjen ned til gamle Division Three hvor de ble værende i 3 sesonger.  Første sesong etter opprykk til League Two var Joe Jordan manager uten særlig suksess. 
Britannia Stadium ble innviet i 1997, men sesongen ble alt annet enn en suksess.  Det ble nytt nedrykk til nivå 3.  Islandske eiere overtok klubben, og de fikk islandsk manager som på tredje forsøk i 2001-02 sikret opprykk igjen til nivå 2.  I 2006 kjøpte tidligere eier Peter Coates klubben tilbake igjen, Tony Pulis ble manager for andre gang, og på siste kampdag i 2007-08 sikret klubben seg direkte opprykk til Premier League.  Der ble klubben værende i 10 sesonger før det ble nedrykk igjen før inneværende sesong.  Tony Pulis regjerte til 2013, og oppnådde deres eneste FA-Cup finale i 2011 – men måtte se seg slått av Manchester City.
Klubbens største rival lokalt er Port Vale, men grunnet divisjonsforskjeller er har det bare vært 46ligakamper mellom klubbene – sist gang i 2002.  WBA og Wolves er ellers regnet som de største rivalene.

Kjøpte Gianelli Imbula fra Porto i 2016 for £18,3 millioner
Solgte Marko Arnautovic til West Ham United i 2017 for £20 millioner
Slo WBA 10-3 i 1937
Tapte 0-10 for Preston NE i 1889
Eric Skeels har 507 ligakamper
Freddie Steele har 140 ligamål for klubben

Managere i utvalg:
Tony Waddington, Alan Durban, Mick Mills, Lou Macari, Joe Jordan, Brian Little, Gary Megson, Gudjon Thordarson, Tony Pulis, Mark Hughes, Paul Lambert, Gary Rowett

Spillere i utvalg:
Jack Butland, Lee Chapman, Michael Duberry, Jimmy Greenhoff, Dave Hockaday, Jermaine Pennant, Danny Pugh, Michael Tonge, Ray Wallace, Jonathan Woodgate,

John Carew, Anders Jacobsen, Frode Kippe,

Charlie Adam, Micky Adams, Benik Afobe, Joe Allen, Pal Allen, Shola Ameobi, Gordon Banks, Patrik Berger, Wilfried Bony, Steve Bould, Paul Bracewell, Henri Camara, Wayne Clarke, Terry Conroy, Mark Crossley, Rikhardur Dadason, Richie De Laet, Rory Delap, Mame Biram Diouf, Ricardo Fuller, Marco Gabbiadini, Howard Gayle, Shay Given, Ed de Goey, Bruce Grobbelaar, Eidur Gudjohnsen, Adrian Heath, Alan Hudson, Geoff Hurst, Robert Huth, Gianelli Imbula, Tom Ince, Stephen Ireland, Cameron Jerome, Kenwyne Jones, Chris Kamara, Howard Kendall, Richard Keogh, Peter Kopteff, Stanley Matthews, Sammy McIllroy, Mick Mills, Seyi Olofinjana, Michael Owen, Michael Ricketts, Xherdan Shaqiri, Peter Shilton, Steve Sidwell, Thomas Sørensen, Neville Southall, Mark Stein, Brian Talbot, Matthew Upson, Jonathan Walters

10
Til Arne S

Sheffield har også en Ski-village:

https://www.google.no/amp/s/www.telegraph.co.uk/travel/ski/news/sheffield-ski-village-set-to-rise-from-the-ashes-with-multi-million-pound-investment/amp/

Denne artikkelen er fra 2017!  8)

Følgende er tillagt  ;D:

Sheffield Ski Village var en kunstig skibakke som var i drift fra 1988 til anlegget ble ødelagt av brann i 2012.  Investorer la i 2017 fram planer om å bygge denne opp igjen, men foreløpig er det bare planer.

11
S H E F F I E L D   T R I V I A

Sheffield er som alle vet stålbyen i UK.  Blant annet ble rustfritt stål oppfunnet i byen.  Stålverket Forgemasters er verdens eneste gjenlevende uavhengige stålverk, og ble stiftet allerede i 1805.  Navnet stammer fra elven Sheaf – altså marka ved Sheaf.
City of Sheffield har drøye 500.000 innbyggere, og er en av 8 store engelske byer som har dannet English Core Cities Group.  Leeds er også med her.  Med omliggende områder er Sheffield formelt englands 4. største by etter London, Birmingham og Leeds.  Likevel er Sheffield uformelt kjent som Englands største landsby.

Som Bergen er Sheffield bygget på 7 fjell. Høyeste punkt er 548 moh, men laveste er bare 29 moh.   Det er anslått å være over 2 millioner trær i Sheffield, som visstnok gjør byen til den byen i Europa med flest trær pr innbygger.

Det er påvist nesten 13.000 år med beboelse i området.  Byen har vært styrt av stadig skiftende herskere opp gjennom tidene.  Romere, skotter, dansker, anglo-saksere, normannere – you name it. 

Allerede på 1300-tallet var Sheffield kjent for sin produksjon av kniver.  Dette utviklet seg til bestikk på 1600-tallet.  Stålindustrien ga byen god vekst, og det ble gjort mange viktige oppfinnelser knyttet til dette. 

I perioden 1570 – 1584 var Mary Stuart fengslet i Sheffield Castle og Sheffield Manor.

En nærliggende demning brast i 1864 og utløste «The Great Sheffield Flood», som ødela mye av byen og drepte 270.

I 1937 skrev George Orwell at Sheffield kan med rette hevde å være den styggeste byen i den gamle verden.
12. og 15. desember 1940 ble byen utsatt for heftig tysk bombing, og 660 personer mistet livet.
Bare M1 skiller Sheffield fra Rotherham.
Omtrent 1/3 av byen ligger i Peak District National Park.

Foruten M1 og M18, er jernbanen sentral for kommunikasjon til og fra Sheffield.  Robin Hood Doncaster Sheffield Airport er det tunge formelle navnet på flyplassen som ligger 46km fra byen.

Det er 2 universiteter i Sheffield.

Fotball er hovedidretten med både United og Wednesday som velkjente lag historisk, selv om ingen har hatt nevneverdig suksess den senere tid.  Verdens første offisielle fotballklubb ble stiftet her (Sheffield F.C) og også den andre (Hallam F.C)  Sistnevnte spiller fortsatt på sitt originale stadion – anerkjent som verdens eldste: Sandygate Road i forstaden Crosspool.
Ishockey, svømming og friidrett er stort i byen.  Det er årlige store konkurranser i snooker, squash og fekting.  Rugby Union og League, basketball og speedway er det også.

Sheffield Ski Village var en kunstig skibakke som var i drift fra 1988 til anlegget ble ødelagt av brann i 2012.  Investorer la i 2017 fram planer om å bygge denne opp igjen, men foreløpig er det bare planer.

Mye musikk å hente fra Sheffield (ikke prioritert rekkefølge…): Human League, Heaven 17, ABC, Pulp(Jarvis Cocker, Richard Hawley), Def Leppard, Joe Cocker, Moloko, Arctic Monkeys.

Byen har 83 parker, og mer enn 60% av byen er grøntareal.  Sheffield ligger på breddegrad 53°23′
Dette er noenlunde på nivå med Liverpool, Dublin, Edmonton Canada, samt Togliatti Russland.

Lokalavisene heter The Star og Sheffield Telegraph.  Telegraph melder i dag at politiet stenger en vei i en forstad til Sheffield.

Vennskapsbyer er Anshan City (Kina), Bochum (Tyskland), Donetsk (Ukraina) og Esteli (Nicaragua).  Sistnevnte er for øvrig også vennskapsby med Stavanger.

Kjentfolk fra Sheffield:
A.S Byatt (Forfatter), Sean Bean, Paul Carrack (Musiker Squeeze), Paul Heaton (Housemartins – ihuga Sheffield United supporter), Eddie Izzard (Komiker), Michael Palin, Donald Pleasence (skuespiller), diverse engelske ministere, Gordon Banks, Dave Bassett, Lee Chapman, Emlyn Hughes, Uriah Rennie (dommer), Mel Sterland, Chris Waddle, Chris Woods.


Sheffield United FC – The Blades   Grunnlagt i1889 av alle ting som en fotball og bandy klubb, og var den første klubben som brukte begrepet “United” i navnet.  Kallenavnet The Blades henspeiler selvsagt på Sheffields posisjon som produsent av stål generelt og kniver spesielt. 
Bramall Lane har vært klubbens stadion siden starten i 1889.  Stadion er imidlertid eldre.  Den ble åpnet allerede i 1855 som cricket-bane, og sporadisk brukt til fotball fram til SUFC overtok i 1889.  Publikumskapasiteten på Bramall Lane er nå på 32.702.  Rekorden er fra en 5.runde kamp mot Leeds i 1936 på hele 68.287.

I starten spilte klubben med hvite overdeler og blå bukser.  Rød og hvitstripet overdel kom i 1892, og sorte bukser erstattet de blå i 1904.

Klubben har sin egen uoffisielle sang som spilles før hver omgang med det fantastiske navnet ”The greasy chip butty song”.

Sheffield United har vunnet ligaen en gang (1898) og FA-cupen 4 ganger (siste gang 1925).   

Sheffield United endte som nr 6 i 1. divisjon i 1975, men rykket ned året etter.  Det startet en nedtur som endte med nedrykk til gamle 4. divisjon i 1981.  Klubben lå mellom 2. og 3. divisjon fra til 1988 da Dave Bassett overtok som manager, og førte klubben opp til 1. divisjon igjen i 1990.  Det var bare målforskjellen som gjorde at Leeds vant 2. divisjon denne sesongen og ikke Sheffield United.
Klubben var 4 sesonger på øverste nivå før man igjen måtte ned på nivået under.  Med Neil Warnock ved roret endte klubben som nr 2 i Championship i 05-06, men opprykket til PL ble kortvarig.  Fra 07-08 var det nivå 2 til og med 10-11.  Da ble det nedrykk til League One, og der ble klubben værende fram til og med 2016-17 da det endelig ble opprykk.   Etter opprykket har klubben gjort seg godt bemerket i Championship.

I 2014 hadde klubben FA-cup suksess, og kom seg helt til semifinalen.

Klubbens eierselskap har i sin tur 50% eierskap fra en Saudi-Arabisk prins.

I forbindelse med klubbens 125 års jubileum designet Macron i 2013-14 en 3. svart drakt der navnet til alle spillerne som har spilt for klubben er vevd inn.

Sheffield United tok i 2006 over den kinesiske klubben Chengdu Wuniu.  Denne klubben heter nå Chengdu Blades.
Blades styreformann kjøpte i 2008 den ungarske gamle storklubben Ferencvaros.
Klubben har også bånd til Estudiantes (Argentina), Sao Paolo (Brasil) og Strindheim IL.

Hovedrivalene er selvsagt Sheffield Wednesday, og kampene dem imellom benevnes som Steel City Derby.  Andre Yorkshireklubber inkludert Leeds er også viktige rivaler.

En kamp mellom Sheffield United og Oldham i 1984 ble utsatt da en gammel bombe fra WW2 ble oppdaget like utenfor Bramall Lane.

Brian Deane scoret det aller første målet i PL mot scum 15.8.1992
Joe Shaw har 629 kamper for the Blades.
Største seier er10-0 mot Burslem Port Vale i 1892, og mot Burnley i 1929
Største tap er 3-10 borte mot Middlesbrough i 1933
Scoret til sammen 102 mål i sesongen 1925-26
Betalte £4 mill for James Beattie fra Everton i 2007.
Solgte Kyle Naughton og Kyle Walker samlet til Spurs i 2009 for £8 mill

Kjente managernavn de siste 30 årene har vært: 
Martin Peters, Ian Porterfield, Dave Bassett, Howard Kendall, Steve Bruce, Adrian Heath, Neil Warnock, Bryan Robson, Kevin Blackwell, Gary Speed, Nigel Clough, Nigel Adkins, Chris Wilder

Spillere:
Michael Doyle, Richard Cresswell, Neill Collins, Sam Vokes, Gary Speed, Leigh Bromby, Brian Deane, Shaun Derry, Mervyn Day, Rob Hulse, Matthew Kilgallon, Nathan Blake, Mick Jones, Vinnie Jones, Ian Rush, Billy Sharp

Bjørn Helge Riise, Marcus Bent,  Steve Simonsen, Adrian Heathm Nigel Spackman, James Beattie, Phil Jagielka, Peter Ndlovu, Gordon Cowans, Tony Currie, Alan Cork, Keith Gillespie, Lee Hendrie, Chris Kamara, Stuart McCall, Paul McGrath, Dean Saunders, Luton Shelton, Phil Thompson, Gary Ablett, Peter Beagrie, Ugo Ehiogu, Jan Ã…ge Fjørtoft, Jostein Flo, Paul Furlong, Glyn Hodges, Roger Nilsen,  David Unsworth, Imre Varadi, Dean Windass, Peter With.

Ranheimspillerne Kristoffer Løkberg (snart Brann) og Erik Tønne var i stallen for 7-8 år siden.  Fikk bare reservelagskamper.

12
W I G A N   T R I V I A

Wigan er lokalisert 13 km sørvest for Bolton, og ligger ved elva Douglas, og ikke minst ved Leeds-Liverpool Canal.  Byen har i dag snaue 100.000 innbyggere, med 3 ganger så mye medregnet nærliggende boroughs.
Det er stadfestet at den romerske landsbyen Coccium i det første århundret lå der Wigan ligger i dag.  Byen fikk en Royal Charter av Henry III i 1246.  Det var mye opprør og uro i området i middelalderen, og i den engelske borgerkrigen på tidlig 1600-tall gjorde royalisten James Stanley (7th Earl of Derby) Wigan til sitt hovedkvarter.  The Battle of Wigan Lane er et kjent slag fra borgerkrigen.
Allerede på 1830-tallet ble Wigan som en av de første engelske byene knyttet til et lite men stadig voksende jernbanenettverk.

Beliggende 53 grader, 32 minutter nord er Wigan på geografisk nivå med Edmonton Canada, og nesten på nivå med Hamburg og Togliatti (Russland) – hele 16 minutter lenger sør enn Leeds.

Det er en god del gode men mindre skoler i Wigan.

Ikke ukjente The Verve er fra Wigan.  Det er også 80-tallsbandet The Railway Children.

The World Pie Eating Championship avholdes årlig i Wigan.

Rugby League (Wigan Warriors) er populært, og leier DW Stadium av Wigan Athletic, etter at økonomien gjorde at Warriors' stadion Central Park måtte selges til Tesco.

En olympisk svømmemedaljør kommer fra byens gode svømmemiljø.

Jernbane og et godt utbygd motorveinett knytter Wigan enkelt og greit til omverdenen.  The Leeds and Liverpool Canal tilhører næringsmessig fortiden, men er en viktig turistvannvei.

Wigan er vennskapsby med Angers (Frankrike).

Kjente folk fra Wigan:  Richard Ashcroft (The Verve), Edward Entwistle (Føreren av Stevenson's lokomotiv "The Rocket"), Georgie Fame, Limahl, Leon Osman,

W I G A N   A T H L E T H I C   F C   The Latics.  Stiftet så sent som i 1932 på restene av Wigan Borough FC, som igjen ble stiftet i 1920 på restene av Wigan United.  Klubbens hjem har siden 1999 vært  DW Stadium.  Før den tid spilte klubben på Springfield Park.

DW Stadium (tidligere JJB Stadium) har navnet sitt etter eksentriske Dave Whelan som eide klubben fra 1995 og fram til den ble solgt til Hong Kong selskapet Entertainment Corporation våren 2018.  Whelan eier også sportskjeden JJB Sports.  Kapasiteten er 25.138, og rekorden er 25.133 mot Scum i 2007/08.  Gamle Springfield Park ble brukt både til fotball og rugby, og hadde kapasitet på 40.000.   Fotballrekorden var likevel ikke mer enn drøye 10.000 mot Bolton i 1983.
Gjennomsnittet på DW Stadium i klubbens PL-periode fra 2005 til 2013 var på +/- 20.000

Wigan Athletic tilbrakte 46 år i lavere divisjoner.  Først i juni 1978 ble klubben tatt opp i Football League, etter diverse kontroverser.   For det første endte klubben på 2. plass i Conference, bak Boston United.   Bostons bane ble imidlertid ikke godkjent av FL, mens Springfield Park ble.  Dermed ble Wigan opprykkskandidat.   Fram til 1987 var det ikke automatikk i opp og nedrykk fra/til Conference.  FL stemte for om det ble opp og nedrykk, eller om siste laget på nivå 4 skulle få bli i FL.   I 1978 sto det mellom Wigan og Southport.  Første avstemming ble uavgjort 26-26, mens Wigan stakk av med seieren 29-20 i andre avstemmingsrunde..

Det ble 3 sesonger på nivå 4, før opprykk til 3rd division.  Der ble klubben i 10 år, før det ble nedrykk igjen.  Klubben var altså på nivå 4 da Whelan kjøpte den i 1995.  Med Whelans gode spanske businessrelasjoner, kom Roberto Martinez og 2 andre spanjoler inn som spillere – the three amigos.  Det ble ikke umiddelbar suksess, men det ble opprykk til daværende division two i 1997.  To år senere tapte Wigan play-off finalen for opprykk til division one i ekstraomganger mot Man City.  Ã…ret etter i det som var den siste division two play-off finalen på gamle Wembley, ble det tap igjen – denne gang mot Gillingham.  Opprykket til division one ble til slutt ordnet gjennom suveren div two mester i 2002/03.

Etter å ha droppet ned til 7. plass på slutten av sin første division one sesong i 2003/04, ble det 2. plass bak Sunderland, og direkte opprykk 2004/05.
Så fulgte 9 sesonger i Premier League, som faktisk ble avsluttet med FA-Cup seier og nedrykk ved slutten av forrige sesong.  Det er første gang i historien at FA-Cup vinneren har rykket ned samme sesong.   Klubbens første kamper i Europa ble konsekvensen av Cupseieren, men det ble bare begrenset suksess.

Etter nedrykket ble Owen Coyle ansatt som manager etter at Roberto Martinez gikk til Everton.  Coyle fikk det ikke til, og høsten 2013 ble han erstattet av Uwe Rösler.  Sistnevnte fikk sving på sakene, men Wigan klarte ikke opprykket de var ute etter.  Sesongen 14/15 ble skral for Wigan.  Rösler fikk fyken høsten 2014, men Malky Mackay fikk det heller ikke til.  Det endte med nedrykk, men et kjapt opprykk igjen.  Det ble nytt nedrykk til League One.  Dårlige resultater medførte relativt hyppige managerbytter, men Paul Cook kom inn i juni 2017, fikk klubben opp igjen til Championship, og sitter fortsatt ved roret.

Wigans høyeste plassering ever var 10.plass i PL i 2006.
Største seier er 7-0 over Oxford United i 2017
Største tap er 1-9 mot Spurs i 2009
Betalte £6,5 mill for Mauro Boselli,  2010
Fikk £16 mill av Scum for Antonio Valencia 2009
Dave Beasant var 43 år og 235 dager da han voktet målet mot Donny 12.11.2002
Jimmy Bullard spilte 123 kamper på rad mellom januar 03 og desember 05

Managere:
Bryan Hamilton, John Deehan, Bruce Rioch, Paul Jewell, Steve Bruce, Roberto Martinez, Owen Coyle, Uwe Rösler, Malky Mackay, Paul Cook

Spillere:
Thomas Rogne,  Ali Al Habsi,  Kristoffer Hæstad, Erik Hagen
Steven Crainey, Marlon King, Bret Ormerod, Alex Bruce
Patrick van Aanholt, Warren Aspinall, Mark Albrighton, Marcus Bent, Titus Bramble, Peter Beagrie, Dave Beasant, Jimmy Bullard.  Lee Cattermole, Nathan Ellington, David Fairclough, Per Frandsen, Marc-Antoine Fortuné, Archie Gemmill, Keith Gillespie, Stephane Henchoz, Emile Heskey, Grant Holt, Jason Koumas, Roberto Martinez, Callum McManaman, Mario Melchiot, Charles, N'Zogbia, Hugo Rodallega, Jason Scotland, Antonio Valencia

13
B L A C K B U R N   T R I V I A

Blackburn ligger 122 moh på nordsiden av West Pennine Moors, med Preston vest for seg, og Burnley på østsiden. Folketellingen i 2001 stoppet på drøye 140.000 for Blackburn og nabobyen Darwen.

Blackburn har balløyas høyeste muslimske befolkning etter London, og 20% av innbyggerne har etnisk bakgrunn.  Dette var nok medvirkende til at Blackburn hadde 2 National Party councillors (”Kommunestyrerepresentanter”) på 1970-tallet.

Mange ulike teorier på hvor navnet kommer fra, men stedet er gammelt, med prehistoriske røtter, romere, doomsday book og det hele.

Som de fleste fotballbyer i Lancashire slo den seg opp som tekstilby, og slet når industrialiseringen avtok.  Fra midten av 1700-tallet til tidlig på 1900-tallet kalte engelskmennene byen for ”the weaving capital of the world”, og befolkningen økte fra 5.000 til 130.000 i denne perioden.  The spinning Jenny – som revolusjonerte bomullspinningen ble oppfunnet av James Hargreaves i 1770.

Daniel Thwaites Brewery ble etablert i 1807, og omsetter i dag for drøyt halvannen milliard norske kroner.

The Leeds and Liverpool Canal flyter gjennom Blackburn.

Verd å se er visstnok katedralen, en statue av dronning Victoria, Ewood Park, en høyskole og en bro.

Biblioteket skryter av å være det 7. mest besøkte i UK, og det har et eget Bill Gates rom.

Både Blackburn Hawks og Lancashire Raptors spiller ishockey i Blackburn Arena.   Cricket er visst den eneste andre sporten som er verd å skrive hjem om.

Kulturelt høydepunkt (sier vel egentlig ganske mye…) er at John Lennon i sin tid åpnet A day in the Life med ”I read the news today, old boy / 4.000 holes in Blackburn, Lancashire/”.

Kjentfolk fra byen:
Jack Walker, samt en del skuespillere, fjellklatrere m.fl

Vennskapsbyer er Peronne (Frankrike), Altena (Tyskland) og Tarnow (Polen).

Blackburns 122 moh gjør at den er på nivå med Zagreb, og Fredriksten Festning.B L A C K B U R N  R O V E R S F.C.

Stiftet i 1875, og selvsagt en av stifterne av Football League i 1888.  Sammen med Aston Villa og Everton, for øvrig de 3 eneste klubbene som både var med å stifte Football League og Premier League.  Mottoet er Arte et Labore.

Første trofe kom i 1884 da de vant FA-Cupen, noe de gjentok året etter.  Begge gangene slo de det skotske (!) laget Queens Park FC.  Også det påfølgende året ble de cup-mestere, denne gangen ved å slå WBA.  Rovers vant også cupen i 1890 og 1891.
Ewood Park ble tatt i bruk i 1890, og har vært klubbens hjem siden. 
Klubben fortsatte med suksess langt inn på 1900-tallet.  Ligamestere i 1912 og 1914, og cupmestere i 1928 – men så var det lenge til noe glimret på Ewood Park igjen.

I 1936 ble klubben for første gang degradert til division two.  Etter krigen var man tilbake i division one, men måtte tåle nedrykk i 1948.  Da startet en underlig tradisjon med ”Burying the coffin”.  Denne ble kopiert av Preston North End året etter.   Greia er at ved nedrykk begraves en kiste i kjelleren i Trades Halls i Bamber Bridge.  Supporterne har karnevalaktig seremoni.  Kista graves opp igjen ved opprykk.  Usikker på om det er faktisk eller seremoniell ned-og oppgraving dette, for det ble nedgraving både i 2012 og 2017, før oppgraving i forbindelse med opprykket fra League One i vår. 
Mye opp og nedrykk fulgte (mest mellom nivå 2 og 3 faktisk), før man rykket opp i 1992 og dermed altså fikk være med på å stifte PL.   

Med Jack Walker som eier brukte klubben mye penger, bl.a på en ung Alan Shearer.  Det ga suksess, med 4. plass og 2. plass før de tok PL-tittelen i 1994/95.  Dette er eneste gang tittelen ikke har gått til Scum, Arsenal, Chelsea eller Shitty før Leicester sjokkerte alle i 15/16.  Etter dette klarte man ikke å holde koken, og forsvant sakte men sikkert nedover på tabellen før det ble nedrykk og ny kistebegravelse i 1999.  2 år senere var man oppe igjen, denne gang for 11 sesonger. 

Største rivaler er selvsagt naboene Preston NE og Burnley, men Scum er ingen favoritt der heller…

Henning Berg er den manageren som har sittet kortest ved roret (57 dager)

Maggie Thatcher, Albert av Monaco og Matt Smith (nåværende Dr. Who) var/er fans

Derek Fazackerley har 596 kamper

Simon Garner har 194 mål

Tommy Briggs scoret 7 mål i en kamp mot Bristol City i 1955

Betalte scum £8 mill for Andy Cole i 2001, og det samme til Huddersfield for Jordan Rhodes i 2012.

Fikk £18 mill av Shitty for Roque Santa Cruz i 2009

Må for øvrig ikke forveksles med den Sør-Afrikanske klubben med samme navn.


Managere bl.a.  Henning Berg, Ray Harford, Howard Kendall, Bobby Saxton, Kenny Dalglish, Roy Hodgson, Brian Kidd, Mark Hughes, Paul Ince, Tony Mowbray med mange flere…

Et lite utvalg spillere:   Henning Berg, Lars Bohinen, Morten Gamst-Pedersen, Martin Andresen, Stig Inge Bjørnebye, Egil Østenstad, Tore Pedersen, Martin Samuelsen

David Batty, Nathan Blake, Jonathan Douglas, Robbie Fowler, Jason Wilcox, Dominic Matteo, Duncan McKenzie, Scott Sellars, Stephen Warnock

Markus Babbel, James Beattie, Andy Cole, Martin Dahlin, Per Frandsen, Shay Given, Keith Gillespie, Lars Jacobsen, Jermaine Jenas, Tugay, Graeme Le Saux, Jimmy Quinn (ex trener Egersunds IK), Jordan Rhodes, Roque Santa Cruz, Michel Salgado, Alan Shearer, Tim Sherwood, Frank Stapleton, Hakan Sükür, Chris Sutton, Paul Warhurst, Dwight Yorke

14
H U L L   T R I V I A

Hull er den nest verste byen i England å bo i i følge den noe uetterrettelige regla  Hell – Hull – Halifax. 

Det er forresten ingen plass som heter Hull, rent formelt.  Byen heter Kingston-upon-Hull – et navn den fikk av Kong Edward 1 i 1299.  Byen har ca 260.000 innbyggere, mens det inkludert forsteder er 575.000 som har tilknytning til Hull.  Hull er i Yorkshire, men var tidligere i nå «nedlagte» county Humberside.

I Hansatiden var byen en viktig handelsby, på linje med bl.a Bergen.

Det er antatt at en spesielt hissig form for syfilis kom til Europa gjennom havnen i Hull.

Byen har en fin havn, og har vært base for marinen, hvalfangstsenter og fiskerihavn.

En MP fra byen på 1700-tallet var sentral i avskaffelsen av slaveriet i England.

Hull har siden 1902 hatt et eget kommunalt telefonselskap, og telefonkioskene har vært kremfargede – ikke røde.  Telefonselskapet heter Kingston Communications – ikke tilfeldig derfor at stadion heter KC Stadium.

Under 2. verdenskrig ble 95% av byen ødelagt av tyske bomber.

Hull har årlige litteratur-, jazz- og shanty-festivaler.

Lokalavisen Hull Daily Mail melder at beboerne i Hessle Road er sinte, fordi prostituerte i gaten byer seg fram for foreldre som følger sine barn på skolen.

Foruten fotballklubben, drives det flere andre idretter i Hull.  Rugby League (2 lag i Super League), Rugby Union, Friidrett, Sykling, Ishockey, Amerikansk Fotball.

M62 går nesten helt fram til Hull fra Leeds.

Byen har daglige avganger med ferje til Zeebrugge og Rotterdam.

Humberside airport ligger 30 km sør for byen, og er en liten flyplass med noen få faste ruter.  Det fikk jeg selv se i februar 2010, da snøværet i Leeds gjorde at vi måtte til Humberside for å fly til Amsterdam.

HM Prison Hull har plass til 1000 mannlige fanger.

Byen har Universitet og medisinsk fakultet i tillegg til diverse college.  Skolene i byen er gjennomgående å finne på 150. og siste plass i en årlig sammenligning av karakterer.

Dialekten dropper ofte H fra begynnelsen av ord, slik at man lokalt uttaler byen Ull.

Humber Bridge er med sine 1410 meter UK's lengste Suspension Bridge.

Vennskapsbyer er Freetown (Sierra Leone), Niigata (Japan), Raleigh (USA), Reykjavik (Island), Chisinau (Moldova), Rotterdam (Nederland), Szczecin (Polen).  3 hovedsteder der altså.
Hull Massachusetts og Hull Quebec er oppkalt etter Hull.   Hull Quebec er forøvrig rett over elva fra Ottawa, og dermed i praksis en del av den canadiske hovedstaden.

Folk fra Hull:   Roland Gift (Fine Young Cannibals), Paul Heaton (Housemartins / The Beautiful South), Norman Cook (Fatboy Slim), Lene Lovich, Mick Ronson, Ian Carmichael, Tom Courtenay, Nick Barmby, Dean Windass, Ebenezer Cobb Morley (ansett som fotballens far).


Hull City AFC  the Tigers. 
Stiftet i 1904, og en klubb uten særlige meritter.  Klubben har to sesonger i PL som største øyeblikk.  Klubben vant playoff finalen i 2007-2008, etter 3. plass i Championship.  Inntil da var den plasseringen tangering av klubbens tidligere bestenotering fra 1910.  I debutsesongen i PL unngikk klubben såvidt nedrykk med 1 poeng, men neste sesong gikk det som det måtte gå.  Klubbens farger er ravgult og svart, ofte stripete.  Derfra kommer The Tigers.
Det har vært mye styr med klubben knyttet til navneskifte til Hull City Tigers, men dette ble endelig avslått av FA i 2015.

KC Stadium har kapasitet på 25.404, og ble åpnet i 2002.  Hull City AFC deler dette med Rugby League klubben Hull City FC.  Hull spilte vennskapskamp mot Sunderland da stadion ble åpnet i 2002.  Første offisielle kamp var 2-0 seieren over Hartlepool.  Tilskuerrekorden er 25.030 mot Liverpool 2010.
KC Stadium ligger 80km fra Elland Road, en kort svipptur for våre supportere.

Tidligere stadion het Boothferry Park, som ble åpnet i 1946 hadde tilskuerrekord på 55.019 mot Scum i 1949.  Boothferry Park ble brukt i cup-omkampen mellom Leeds og Sunderland i 1967, som vi vant 2-1.  Siste kamp var i 2001, der Darlington vant 1-0.  Stadion ble delvis revet i 2008, og etter at de resterende delene i løpet av 2009 var blitt forsøkt påtent over 100 ganger ble disse også revet i 2010.

Hull City AFC har stort sett holdt seg på nivå 2 og 3 gjennom historien.  Et par kjappe turer ned på nivå 4 inntil en lengre periode på nivå 4 på slutten av 90-tallet og tidlig 00.  Så ble man nr 2 i League Two i 2003, og deretter nr 2 i League One.  Det ble 3 sesonger i Championship før seier i Play-off finalen i 2008 (dagen før vårt Doncaster-tap) tok klubben til PL for første gang.  PL-eventyret varte i første omgang i 2 sesonger, etterfulgt av 2 sesonger i Championship, før Steve Bruce tok klubben opp igjen foran 2012/13.  Klubben var i sin første FA-cup finale i mai 2014, men tapte 2-3 for Arsenal etter å ha tatt en tidlig og ytterst farlig 2-0 ledelse.
Det ble på ny nedrykk etter 2014/15 sesongen, direkte opprykk neste sesong, og direkte nedrykk igjen påfølgende sesong.  Holdt seg så vidt i Championship med en 18. plass 2017/18, og har ikke startet inneværende sesong særlig lovende heller.

Hull City var inntil opprykket i 2008 største by i UK som ikke hadde hatt et lag i øverste divisjon.  Så vidt jeg kan forstå er det nå Wakefield som har den æren.

Klubben var verdens første som røk ut av en cupkamp på straffer, da de tapte for Scum  i Watney Mann Invitation Cup 1.8.70.

For å sakse Yeboahs Vitne, så er Hull det eneste laget i ligasystemet der man ikke kan skravere noen bokstaver.   Interessant.

Ingen spillere ble utvist i 2003-04 sesongen.

Vårt beste Hull-minne er 4-3 seieren 10.2.90, med Vinnie Jones fantastiske volley.  YouTube videoen derfra er dessverre slettet...

Hulls fans anser Leeds som deres største rival, selv om det ikke går begge veier....Andre rivaler er Scunthorpe og Grimsby Town.

Andy Davidson har 520 kamper for Hull. 
Chris Chilton har 222 mål.
I 2000-2001 var John Eyre toppscorer med 5 mål!
Eldste målscorer: Dean Windass (39 år).
Eldste Spiller:  Steve Harper (40år og 60 dager, 24.5.15)
Største seier er 11-1 over Carlisle 1939.
Største tap er 0-8 mot Wolves i 1910.
Dyreste salg er £17m for Harry Maguire til Leicester i 2017
Dyreste kjøp er £13m for Ryan Mason fra Spurs i 2016
Managere:  Brian Horton, Eddie Gray, Mark Hateley, Brian Little, Jan Mølby, Iain Dowie, Nick Barmby, Steve Bruce, Mike Phelan, Nigel Adkins

Spillere: Billy Bremner, Rui Marques, Danny Mills, Billy Paynter, Don Revie, David Rocastle, Ray Wallace, Eric Lichaj, Robert Snodgrass, Alex Bruce.
Markus Henriksen, Adama Diomande, Omar Elabdellaoui
Nick Barmby, Peter Barnes, George Boateng, Matty Fryatt, Jimmy Bullard, Geovanni, Mark Hateley, Emlyn Hughes, Stephen Hunt, Kevin Kilbane, Marlon King, Robert Koren, Steve McClaren, Manucho, Jay-Jay Okocha, Seyi Olofinjana, Ian Ormondroyd, Ray Parlour, Henrik Pedersen, Nolberto Solano, Jan Vennegoor of Hesselink, Dean Windass, Chris Martin, Fraizer Campbell, Jake Livermore, Shane Long, Tom Huddlestone, Abel Hernandez, James Chester, Ahmed Elmohamady, Andrew Robertson, Mohamed Diame, Harry Maguire.

15
M I L L W A L L   T R I V I A

Millwall FC ble stiftet allerede i 1885 som Millwall Rovers.  I 1889 ble navnet endret til Millwall Athletic, og fra 1910 er navnet Millwall FC.  Klubben ble "the Lions" i 1903, og tok i bruk legendariske The Den i 1910.  Geografisk er dagens tilholdssted et stykke unna Millwall, men klubben har beholdt navnet.  Millwall ligger på Isle of Dogs, på nordsiden av Themsen, rett øst for The Den.
Dagens Stadium er The New Den, og er 1 av bare 3 Londonstadioner i ligasystemet som ligger sør for Themsen.  Kapasiteten er 20 146,  snitt siste 5 år +/- 10 000.  Stadion ble innviet i 1993 mot Sporting Lisboa, og var da det første nye klubbfotballstadion som ble bygget i London siden 1937.
Tilskuerrekorden på The Den er 48.762 fra 1937 mot Derby i FA-cupen.  Nesten like mange var til stede da klubben som dårlig plassert 3. divisjonslag slo Newcastle 2-1 i FA-cupen i 1957.
Klubben var (dessverre for dem) grunnleggere av 4th division i 58/59, og var der i 5 sesonger før ting gikk litt bedre på 60-tallet.  Fra 22.8.64 til 14.1.67 satte Millwall ligarekord med 59 hjemmekamper uten tap, mot 55 forskjellige klubber.  Stats:  43-6-0,  Målscore  112-33.  Denne rekorden sto til 1981 da Liverpool rundet 63 hjemmekamper uten tap.
Klubben hadde et bra lag på første halvdel av syttitallet, og kjempet i toppen av division 2 uten å klare opprykk.  Klubben gikk uten hjemmetap i 71/72, og ble første klubb til å klare dette i 4 ulike divisjoner (Div 3 South, Div 4, Div 3 og Div 2).  Millwall var arrangør av den første søndagskampen, da Fulham kom på besøk i 1974.
Millwall rykket opp til gamle 1.divisjon for første og eneste gang i 1988, og er en av mange nyopprykkede som klarte seg ganske godt i 1. sesong, men rykket ned igjen den kommende.  Høsten 1988 ledet Millwall Div 1 en periode, men endte til slutt på 10.plass i 88/89.
Så fulgte perioder med spill på 2. og 3. nivå, og nå sist Play-off seier og opprykk til nivå 2 igjen i vår etter å ha slått Bradford City i playoff-finalen på Wembley.
Mest bemerkelsesverdig er nok likevel FA-cupfinaletapet mot Scum i 2004, med Dennis Wise som sjef....Dette medførte spill i UEFA-cupen for første gang, men uten suksess.  Røk ut i 1. runde for Ferencvaros med 2-4.

Klubben markerte 125-års jubileum i 1-1 kampen mot Burnley 2.10.10.  Da spilte klubben i en helt spesialdesignet one-off drakt med alle klubbens tidligere spilleres navn innvevd.

Klubben ble tatt opp i ligasystemet i 1920/21, og basert på deres 90 sesonger i ligaen er klubben ranket som den 41. beste klubben i ligaens historie.

Millwallfansen hadde fram til 2002 et meget dårlig rykte.  Dette er nå ryddet kraftig opp i, men bortefansen bør nok fortsatt gå litt stille i dørene.  Supportenes chant er ”No one likes us, but we don’t care”.  Klubben har også “We fear no foe” på drakta.

Hooliganism har vært tema i flere filmer.  (The Firm, Green Street 1&2, The Football Factory).  Av en eller annen grunn handler disse mye om Millwall.
Klubbens største rivaler er West Ham, men vi vet at det ikke akkurat er godt blod mellom oss og dem heller.

Når London Transport skulle gi navn til en ny stasjon i Millwall (Isle of Dogs) ble forslaget Millwall Docks forkastet på grunn av de negative knytningene til navnet Millwall.  Stasjonen heter nå Mudchute.

Følgende beskrivelse av forholdene ligger på nettet.  En smule(?) overdrevet, men likevel:
To get a sense of the welcome that awaits any away fan supporting a team with a bit of a rep, I will give you some factual trivia about Millwall:

1. You are only allowed access to the home stands if you have a prison tattoo.
2. The ground beneath the New Den was formerly the home of Londiniums gladiatorial arena during Roman times. On wet afternoons, you can see the lights reflect off the blood of dead Christians.
3. The official away supporter figure is seasonally adjusted to account for “disappearances”.
4. Access to the ground is via narrow alleys, railway subways, and a shark infested pool, or via a wasteland of bottles, bricks and skeletons where foolhardy souls have fallen previously, and their bodies left to rot.
5. In these parts, the Met Police do not wear their riot gear by choice. This is a specialist division who upon signing up to the force had a surgical addition to their corporeal being, making them part man, part machine. A bit like Darth Vader, but without the need for a gruff American voiceover.Barry Kitchener har 602 kamper.
Neil Harris har 138 scoringer.
Største seier er 9-1 (over både Torquay Utd og Coventry)
Største tap er 1-9 mot Aston Villa.Kjente spillere som har vært i Millwall:
John Fashanu, Teddy Sheringham, Dennis Wise, Tony Cascarino, Kasey Keller, Tony Warner, Tim Cahill, Steven Reid, Sam Allardyce, Peter Sweeney, Curtis Weston, Alex Stepney, Steve Claridge, Neil Ruddock, Kenny Cunningham, Mark Kennedy, Ben Thatcher, Steve Morison.

George Graham var manager på midten av 80-tallet.  Andre managere:  John Docherty, Bruce Rioch, Mick McCarthy, Billy Bonds, Ray Harford, Dennis Wise, Willie Donachie, Kenny Jackett, Ian Holloway, Neil Harris

Kjente fans:  Gary Oldman, Daniel Day-Lewis, Morrissey, Ian Wright, Ledley King,
Lars Fredriksen (Rancid).

16
N O R W I C H     T R I V I A


Norwich er en gammel by, og har vært en viktig engelsk by siden starten.  Første halvdel av forrige årtusen var byen faktisk Englands nest største.  I dag har den snaue 140.000 innbyggere.  Byen ble rik på ullhandel og shipping. 
I 1567 innvandret mange kalvinister fra dagens Nederland og Belgia.  Mange av disse hadde med seg kanarifugler da de kom.
Våpenskjoldet er rødt med sølvslott og løve.
Byen ble kraftig bombet i 1942.
Under andre verdenskrig var det vanlig at soldater i sine brev hjem til koner og kjærester skrev NORWICH.  Dette er en forkortelse for:  ”Nickers Off Ready When I Come Home”
Det er 2 parlamentsmedlemmer fra Norwich.
Norwich er vennskapsby med Novi Sad, Serbia,  Rouen, Frankrike, Koblenz, Tyskland og El Viejo i Nicaragua.
Colman’s sennep er det mest kjente produktet fra byen i dag.
Byens Elm Street er en intakt middelaldergate.
ITV Anglia har base i Norwich, og her ble bl.a Roald Dahl’s  Tales of the Unexpected produsert.
Foruten Norwich City FC har byen enda noen fotball-lag, rugby, ishockey, landhockey og annen sport.  Norwich Ski Club er også populær.
Byen ble kåret til UK’s grønneste by i 2006
I 2001 meldte 27,8% av innbyggerne at de ikke tilhørte noen religion.  Norwich er dermed den minst religiøse byen i UK.
Byen har også UK’s største andel brukere av eBay.
Kjentfolk med link til Norwich er bl.a Admiral Nelson, Stephen Fry, Ian McEwan,  Beth Orton, Emma Pooley (Tour de France vinner 2009).


Norwich City FC  (The Canaries) ble startet i 1902, og har siden 1935 hatt Carrow Road som hjemmebane. 
Banen har kapasitet på 26.018, og er sentralt plassert i kort gangavstand fra jernbanestasjonen.  Carrow Road er 282 km fra Leeds så det blir noen timer i buss for våre fans.
Klubben ble oppløst i 1917, og startet på ny i 1919.  I 1920 ble klubben tatt opp i den nye 3. divisjon.
Klubben har i moderne tid stort sett vært enten i øverste eller nest øverste nivå.  I 09/10 sesongen spilte klubben på nivå 3 for første gang siden 50-tallet.  Det ble bare med en sesong for dem som vi vet.  Nå er man tilbake på nivå 2 etter et par PL-sesonger ved 2 anledninger.  I Premier Leagues første sesong (1992-1993) ledet Norwich det meste av sesongen, men endte til slutt som nr 3.
Supportersangen ”On the ball, City” er verdens lengstlevende supportersang, og har fulgt klubben siden starten i 1902.
Kampene mot erkerival Ipswich kalles for ”The Old Farm”
Hovedaksjonær er TV-kokken Delia Smith (!).
NCSCS (Skandinavisk supporterklubb) ble stiftet 13.9.1983. og har 116 medlemmer pr 1.5.15.
Norwich har til tider de siste årene vært titulert LUNB (Norfolk Branch).  Nå er det ingen igjen av ex-Oss spillerne…

Ron Ashman spilte 592 kamper for klubben fra 1947 til 1964.
Største seier og største tap er begge 10-2.
Største tilskuerantall er 43.984 fra 1963.  Blir neppe slått med det første.
Norwich er eneste engelske klubb som har slått Bayern München på Olympiastadion.
Salg:   Fikk £10,0 fra Southampton for Nathan Redmond i juni 2016
Kjøp:   Betalte £9,1 til Everton for Steven Naismith i januar 2016

Tidligere managere er bl.a. Martin O’Neill,  Gary Megson, Mike Walker, Paul Lambert, Chris Houghton, Alex Neil, Glenn Roeder, Nigel Worthington.  Nåværende, tyske Daniel Farke


Det er en rekke kjente spillere som har vært innom Norwich.   Her er noen av dem:

Johnny Howson, Bradley Johnson, Luciano Becchio, Robert Snodgrass, Leigh Bromby, Robert Green, Andy Linighan, Jon Newsome,

Ã…ge Hareide,  Erik Fuglestad, Alexander Tettey,

Dean Ashton,  Craig Bellamy, Steve Bruce, Martin Chivers, Tony Cottee, Peter Crouch, Dion Dublin,  John og Justin Fashanu, Asa Hartford, John Hartson, Darren Huckerby, Jan Mølby, Thomas Helveg, David Nielsen, Peter Osgood, Martin Peters, Tim Sherwood, Chris Sutton, Iwan Roberts, Mick Channon, Robert Earnshaw, Grant Holt, Wes Hoolahan, Chris Martin, Martin Olsson, Andy Townsend, Jordan Rhodes, Tim Krul

17
S W A N S E A   T R I V I A

Swansea kan spores tilbake til jernalderen, men navnet er sannsynligvis fra det norrønske Sveins Ey.  Både romere, vikinger og normannere inntok denne viktige havnebyen ved utløpet av elven Tawe.  Det walisiske navnet på byen er Aber Tawe.
Byen er nest størst i Wales med 228.000.  Ble viktig på 1700-tallet som havneby, og på 18000-tallet ble byen sentrum for kopperproduksjon – ikke bare i Wales men i hele verden.  Fikk tilnavnet Copperopolis.

Swansea fikk bystatus av Prins Charles så sent som i 1969 da han ble utnevnt til Prince of Wales.

Hele bysentrum ble utradert i blitzen i WW2

82% av innbyggerne er walisere, og 13,4% snakker fortsatt walisisk.

Det er 2 universiteter og 2 colleges i byen.   

Foruten på vei kan også byen nås pr tog, ferje (til/fra Cork) vann og med småfly.

South Wales Evening Post er byens dagsavis, og kan i dag melde at to er arrestert for attempted murder etter at en fortgjenger ble forlatt kritisk skadd etter en påkjørsel.

Byen ble på 90-tallet av BBC kalt ”A black spot for car crime”, men det har visst bedret seg.

Det er mange, lange fine strender rundt Swansea.

Byen er vennskapsby med Mannheim (Tyskland), Sinup (Tyrkia), Pau (Frankrike), Cork (Irland) og Bydgoszcz (Polen).

Det er 6 Swansea i USA, 2 i Australia, 1 i Canada og 1 på Jamaica.

Foruten Swansea City er det 3 fotballklubber fra byen i Welsh Football League (WFL).  Det spilles også Rugby Union og League, Cricket og Bowls i byen.

Det naive skranglebandet The Pooh Sticks var fra Swansea.  Det samme er Manic Street Preacher  Nicky Wire, og trommeslageren Terry Williams (Dire Straits, Bob Dylan m.fl).

Andre personer fra Swansea er forfatterne Kingsley og Martin Amis, Politikeren Michael Heseltine, Poet Dylan Thomas, Fotballspillerne John Hartson, Dean Saunders og ikke minst John Charles (RIP).   Jeg har spart det kvinnelige innslaget helt til slutt: Catherine Zeta-Jones.
Swansea City AFC   â€œClwb Pêl-droed Dinas Abertawe”  
Kallenavn:  The Swans (sier seg selv…)  The Jacks (Enten pga en kjent livredderhund (Swansea Jack), eller fordi alle de gode sjøfolkene fra byen på 1800-tallet ble kalt for Swansea Jacks)
Stiftet i 1912, ble med I Football League i 1920.   
Hjemmebanen siden 2005 heter Liberty Stadium, som de deler med Rugby Union klubben Ospreys.  Før dette ble hjemmekampene spilt på Vetch Field.

Historisk har klubben 2 sesonger i gamle 1. divisjon.  Debutsesongen 81-82 ga en oppsiktsvekkende 6. plass, mens den påfølgende ga sisteplass og nedrykk.
Dette var topp-punktene i en uvanlig divisjonspyramide, der klubben i løpet av 4 sesonger klarte 3 opprykk, og deretter 3 nedrykk på 4 sesonger.  Etter å ha startet med opprykk fra 4. divisjon i 1978, var man tilbake igjen i 1986.
Opprykksrekorden har Wimbledon kopiert (startet oppover samme sesong som Swansea begynte å rase nedover igjen), men ingen har klart hele pyramiden enda.

På 1920-tallet begynte man i divisjon 3, og kom etter hvert opp i 2. divisjon uten å gjøre noe særlig av seg.  Fram til 1965 vekslet man mellom nivå 2 og 3, før det gikk enda et hakk ned og vekslet mellom nivå 3 og 4.
Med opprykket fra 4. divisjon i 1978 med John Toshack som manager startet det tidligere omtalte opp- og nedrykksshowet som kulminerte men en pengelens klubb i 4. divisjon igjen i 1986.
Klubben rykket opp fra League Two i deres siste sesong på Vetch Field i  2005.  Etter 3 sesonger i League One ble det opprykk til Championship i 2008.  Swansea var klar for retur til øverste nivå i mai 2011, og ble med det første walisiske klubb i Premier League. 
Eventyret i Premier League varte i 7 sesonger, før klubben nå er tilbake i Championship.  I 2012/2013 vant Swansea ligacup-finalen, og fikk Europa League kamper påfølgende sesong.  Ble slått ut i 16-dels finalen av Napoli.  Beste plassering i PL var 8. plassen i 2014/2015

Vetch Field var klubbens hjem i 93 år.  Kapasiteten i 2005 var på 11.475, men rekorden er fra 1968 mot Arsenal på 32.796.
Liberty Stadium har en kapasitet på 20.532.  Gjennomsnittlig er det ca 15.000 på kampene til Swansea.  Rekorden er 19.288 mot Yeovil Town i 2005.
Hovedrivalen til Swansea er selvsagt Cardiff City.  Det har vært en del tilskuertrøbbel i disse kampene opp gjennom tidene.  Det har likevel bare vært 52 ligamøter mellom klubbene, med 19-16-17 i resultat for Swansea.  Så vidt jeg kan forstå har ingen av lagene enda vunnet begge kampene i en sesong.

Største seier:  12-0 i cupvinnercupen over Sliema Wanderers (Malta) 1982
Største tap:  0-8 Liverpool FA Cup 1990, samt AS Monaco Cupvinnercupen 1991
Nest flest tilskuere hjemme:   29.477  Leeds United 1955.
Høyest beløp mottatt:  £45 mill (Gylfi Sigurdsson, Everton 2017)
Høyest beløp betalt:  £18 mill  (Andre Ayew,  WestHam 2018)
Flest kamper:  Roger Freestone  699
Flest mål:  Ivor Allchurch 146
Flest mål i en sesong:  Cyril Pearce 35 (1931/32)
Flest clean sheets:  Dorus deVries 23  (2009/10)

Managere i utvalg:
John Toshack, Terry Yorath, Jan Mølby, John Hollins, Kenny jackett, Roberto Martinez, Brendan Rodgers, Michael Laudrup, Garry Monk, Francesco Guidolin, Bob Bradley, Paul Clement, Carlos Carvalhal

Spillere:
Federico Bessone, Andy Robinson, Lee Chapman, John Charles, Ray Wallace, Garry Monk, Kyle Bartley, Pablo Hernandez, Terry Yorath
Ian Callaghan, Jermaine Easter, Gerry Francis, Leighton James, John Toshack, Ray Kennedy, Shefki Kuqi, Frank Lampard Sr, Bob Latchford, Jimmy Rimmer, John Salako, Dean Saunders, Jason Scotland, Jan Mølby, Alan Curtis, Wilfried Bony, Andre Ayew, Jordan Ayew, Gylfi Sigurdsson, Adebayo Akinfenwa, Fabio Borini, Chris Coleman, Nathan Dyer, Lukasz Fabianski, Leroy Fer, Emlyn Hughes, Roberto Martinez, Michu, Terry Phelan, Jonjo Shelvey, Michel Vorm, Dorus de Vries,

18
D E R B Y   T R I V I A

Derby ligger ved elven Derwent i Derbyshire.  Innbyggertallet er ca 230.000, noe som gjør byen til øyrikets 18. største.  Elven og byen er oppkalt etter den romerske forlegningen Derventio.  En annen mulighet for bynavnet er knyttet opp til danske vikinger: Der-by, der Der = Deer = Hjort.
Byen ligger omtrent like langt vest for M1 som Nottingham ligger øst, og omtrent like langt nord.
En bydel i Derby heter California. 

I 1717 fikk Derby Englands første vanndrevne silkemølle.  I 1759 tok noen Derby-menn patent på en revolusjonerende strømpe-strikke-maskin.  De samme mennene finansierte noen år senere den første vanndrevne bomullsmølla.
Farfaren til Charles Darwin stiftet Derby Philosophical Society.
Derby ble hovedsenter for Midland Railways på midten av 1800-tallet.
Til tross for at området er blant de områder som ligger lengst fra havet, var MP Plimsoll på slutten av 1800-tallet ansvarlig for dybdemerking på skipsskrog.
Rolls Royce åpnet bil og fly fabrikk i Derby i 1907. 
Effektiv radio-jamming under krigen hindret tyskerne å bombe byen – et viktig mål pga flyindustrien.
Jernbanen ga viktige arbeidsplasser, og i 1948 ble det første diesel-elektriske lokomotivet bygget i Derby.

Byen fikk city-status av dronningen i 1977 i anledning hennes 25 års jubileum som regent. 
The Royal School of the Deaf trekker mange døve til byen, noe som har resultert i at mange kan tegnspråk, som igjen gjør at mange døve velger å flytte til byen.

Utviklerne av Tomb Raider pc-spillene holder til i Derby, og en gate i byen heter Lara Croft Way.

Derby er lett tilgjengelig både med bil (M1), og jernbane.  East Midlands Airport ligger omtrent like langt fra Derby, Nottingham og Leicester, (25km). 

Den noe sære, men høyt aktede musikeren Kevin Coyne var fra Derby.

Foruten Derby County er det 3 non-league klubber i byen.  Circket, Rugby (Union og League) og Basketball er viktige idretter.  På slutten av 1800-tallet forsøkte en industrileder å introdusere Baseball i Derby.  Det gikk dårlig, men stadion ble som vi kjenner til brukt av Derby County i over 100 år.

Byen har universitet og diverse colleges.

Grunnleggeren av ”The Society of Friends” talte i Derby i 1808 om ”tremble at the word of the Lord”, noe som gjorde at selskapet ble kalt Quakers – et navn de fortsatt har.

Byens emblem er ikke uventet en bukk. The Derby Ram.

Derby fikk elektrisk trikk i 1904.

Derby er vennskapsby med Osnabrück (Tyskland), Haarlem (Nederland), Toyota City (Japan), Kapurthala (India), Foncquevillers (Frankrike).

Kjentfolk fra Derby:
Alan Bates (Skuespiller), Lee Camp (Keeper), Henry Cavendish (Oppdaget hydrogen), Florence Nightingale, Sir Henry Royce.Derby County FC – The Rams. 
Stiftet i 1884 og en av de 12 grunnleggerklubbene av Football League.  Derby er bare en av 10 klubber som har deltatt i alle sesongene Football League har eksistert. 
Derby Midland FC ble innfusjonert i 1891, og Derby County ble byens eneste profesjonelle fotballklubb. 
I 1895 tok klubben i bruk Baseball Ground – klubbens hjemmebane i 102 år.  Den er nå revet, og Derby spiller på nye (i 1997) Pride Park.    Baseball Ground hadde på det meste kapasitet på 42.000 tilskuere, med 41.826 som rekord mot Tottenham fra 1969.  Konverteringen til all-seater reduserte kapasiteten til 18.300.  Dette var i laveste laget for klubben, noe som i sin tur trigget planene om ny stadion.
Pride Park har kapasitet på 33.597 tilskuere – den 121 største stadion i Europa.  Dronningen åpnet stadion, og første kamp var 0-1 tap mot Sampdoria.  Første ligakamp var 1-0 seier mot Barnsley 30/8-97.   Tilskuerrekorden er 33.378 tilskuere mot Liverpool i 2000.  Snittet i 08/09 og 09/10 var snaue 30.000, med en nedgang til 23.000 i 12/13.  Siden 14/15 har snittet igjen vært snaue 30.000.

Derby var den første klubben som toppet ligatabellen etter å ha vunnet 6-3 i 1. kamp i 1888.

The Rams vekslet mellom 1. og 2. divisjon fram til midten av 1920-tallet, da de etablerte seg i 1. divisjon.  På hele 30-tallet var ofte å finne blant de øverste lagene i ligaen.  Også etterkrigsårene startet bra, men så gikk det verre.  Nedrykk til 2. divisjon i 1953, og videre til 3. divisjon i 1955, og så opp igjen i 1957.  10 år senere dukket Brian Clough og Peter Taylor opp i Derby, og klubbens storhetstid startet.  Mye er dokumentert i The Damned United, men paret tok klubben fra nederst i 2. divisjon til opprykk i 1969.  Klubben ble nr 4 i 1970, og vant ligaen i 1972.  1973 ble man slått ut i semifinalen i serievinnercupen.  Clough og Taylor fikk fyken i 1973 – henviser på ny til The Damned United.  Paret fikk likevel statue utenfor Pride Park i 2010.
Med Dave Mackay som manager vant Derby serien også i 1975, men det markerte slutten på storhetstiden.  Nedrykk til 2. divisjon i 1980, og videre til 3. divisjon i 1984.  Så snudde det, og i 1987 ble det nytt opprykk til 1. divisjon.  Dette varte til 1991, men det ble ny PL-periode fra 96/97 til 01/02, samt en gjesteopptreden i 07/08.  Klubbens PL sesong i 07/08 er den svakeste PL-sesongen noen klubb har hatt, der nedrykket var sikret allerede i mars.  1 seier og fattige 11 poeng var fasiten.

Klubbens originale farger var rav, sjokolade og blå, men dagens hvite og svarte ble introdusert i 1890-årene.  Maskoten er Rammie the ram. 

Derby hadde ligaens 12. største tilskuersnitt i 07/08, 08/09 og 09/10, til tross for at de alle sesongene var dårligere enn nr 18. 
Nottingham Forest er klubbens største rival, men også kampene mot Leicester er preget av ekstra interesse.
Kampene mot Forest kalles East Midlands Derby, og vinneren får the Brian Clough Trophy. 

I forbindelse med 125 år jubileumet i 2009 ble Paolo Wanchope’s mål mot Scum i 1997 kåret til klubbens top 1 mål med 39,3% av stemmene. 

Kevin Hector har 589 kamper for Derby. 
Steve Bloomer scoret 332 mål totalt.
Jack Bowers har 43 mål i en sesong 32/33
Derby har PL rekord med bare 1 seier i 07/08.  29 tap i samme sesong er også rekord.  Også færrest poeng i en sesong (11), færrest scorede mål (20), verste måldifferanse (-69).  Flest kamper uten seier (37).
Største tap er 2-11 i cupen mot Everton i 1890.
Største seier er 12-0 over Finn Harps i UEFA-cupen i 1976.
Dyreste salg: Jeff Hendrick til Burnely £10,5 mill. 2016
Dyreste kjøp:  Matej Vydra fra Watford £8 2016.

Derby møtte Lincoln i 3. divisjon i 1985/86.  2 sesonger senere var det 4 divisjoner i forskjell på klubbene.

Dean Sturridge scoret klubbens første PL-mål i 3-3 kampen mot Leeds på Baseball Ground i 1996.


Klubben har 5 ex-spillere/-managere som er medlemmer i English Football Hall of Fame: 
Brian Clough, Peter Shilton, Peter Doherty, Steve Bloomer, Francis Lee.

Managere:  Nigel Clough, Paul Jewell, Billy Davies, Phil Brown, George Burley, John Gregory, Colin Todd, Roy McFarland, Peter Taylor, Brian Clough, Tommy Docherty, Dave Mackay, Colin Addison, Steve McClaren x 2, Gary Rowett, Frank Lampard.

Kjente spillere som har vært innom klubben (har sikkert unnlatt mer enn en…):
Barry Bannan, Tony Dorigo, Rob Hulse, Danny Mills, Luke Moore, Noel Whelan, Seth Johnson, Bradley Johnson, Patrick Bamford, Stephen Warnock,
Daniel Ayala, Franscesco Baiano, Mikkel Beck, Steve Bloomer, Lars Bohinen, Bjørn Otto Bragstad, Kenny Burns, Deon Burton, Benito Carbone, Horacio Carbonari, Gordon Cowans, Rory Delap, Danny Dichio, Paul Dickov, Robert Earnshaw, Stefano Eranio, Archie Gemmill, Charlie George, Roy Greenwood, John Gregory, Mick Harford, Lee Hendrie, Kevin Hector, Tom Huddlestone, Leighton James, Georgi Kinkladze, Paul Kitson, Robin van der Laan, Steve McClaren, Roy McFarland, John McGovern, Paul McGrath, Dave Mackay, Bertie Mee, John O’Hare, Fabrizio Ravanelli, Bruce Rioch, John Robertson, Peter Shilton, Robbie Savage, Frank Stapleton, Igor Stimac, Fredrik Stoor, Dean Sturridge, Steve Sutton, Colin Todd, Matej Vydra, Paolo Wanchope, Ashley Ward, Dean Saunders, Darren Bent, Tom Ince, David Nugent, Richard Keogh,

19
Off-Topic / Sv: Hva hører du på nå tråden
« på: Juli 19, 2018, 14:28:46 »
Black Stone Cherry

20
Off-Topic / Sv: Hva drikker du på nå tråden
« på: Juli 19, 2018, 14:28:19 »
Te

21
På tur til England / Sv: Leeds - Sunderland 7/4-2018
« på: Mars 09, 2018, 09:27:42 »
Vi tar toget

22
R E A D I N G   T R I V I A

Reading ligger vest for Heathrow, der elvene Thames og Kennet flyter sammen.  Byen er utgangspunktet for togreiser til Vest-England for de som ankommer Heathrow.  Tok selv bussen fra Heathrow til Reading og tog videre derfra da målet var Cardiff og Milennium i mai 2006.
Vandret for øvrig også langs Themsen fra Reading til Oxford i fjor sommer.  En fin tur med liten ryggsekk, og 3 dagers gange.

Byen er hovedbyen i Berkshire, og er vel mest kjent for den årvisse Readingfestivalen.  At Leedsfestivalen de senere år har dukket opp som Readings søsterfestival gir oss jo et ekstra lite trivia-poeng.  WOMAD festivalen ble også holdt i Reading, men denne la inn årene i 2006.
Reading er et av de største urbane områder i UK som ikke har bystatus.

Byen var sannsynligvis sterkt rammet av svartedauden.  Abbeden i klosteret ble helt sikkert rammet, og det samme ble 60% av befolkningen i nærliggende Henley.

På 1700-tallet ble det bygget jernverk, og i kjølvannet av dette også flere bryggerier i Reading.  I neste århundre vokste byen sterkt fra 9.400 innbyggere i 1801 til 59.000 i 1899, og manifesterte seg også som jernbaneknutepunkt.
I 1844 ble et tidlig fotostudio åpnet i byen, noe som var bakgrunnen for at mye av boken ”The pencil of nature” ble trykket i Reading.  Denne boken av Fox Talbot er verdens første bok som ble illustrert med fotografier.
Byen var også kjent for sine ”Three B’s”: Beer, Bulbs and Biscuits.

Yield Hall parkeringshus ble åpnet i 1966, og var kjent for å ha gjennomgående enveiskjørt trafikk, med adskilte veibaner for oppadgående og nedadgående trafikk.

Oscar Wilde satt fengslet i Reading Gaol fra 1895 til 1897.
T.E. Lawrence mistet det første utkastet til ”Seven pillars of wisdom” på Reading jernbanestasjon.

Første Little Chef restaurant startet i Reading i 1958.

Byens vennskapsbyer er Düsseldorf (Tyskland), Clonmel (Irland), San Francisco Libre (Nicaragua) og Speightstown (Barbados).

Flere IT-selskaper har sine UK-hovedkontor i Reading. 

Mike Oldfield er fra Reading, det samme er bandet Slowdive.

Foruten Reading FC, drives Rugby, landhockey, og roing på høyt nivå.

Av kjente Reading-personer kan nevnes:
Richard Burns (Rally verdensmester)
Jane Austen
Ricky Gervais
David Lean (Regissør)
Sam Mendes (Regissør)


Reading FC (the Royals) ble stiftet i 1871, og er en av de eldste fotballklubber i UK.  Klubben ble tatt opp i football league i 1920, og var aldri på øverste nivå før 2006/2007.  Det ble et par sesonger, så et opphold på nivå 2, et nytt opprykk, men rett ned igjen til nivå 2 våren 2013.
Kallenavnet var egentlig The Biscuitmen, men det ble endret i 1970 da byens kjeksfabrikk ble lagt ned.
Klubben holder flere football league rekorder: 
Flest seire i rekkefølge (13 i 1985)
Høyest antall poeng gjennom en sesong (106 i 2005/06). 
Første klubb som scoret 5000 ligamål (Adrian Williams september 2000).
Tapende lag i de to PL-kampene med flest mål (4-7 mot Portsmouth og 4-6 mot Spurs)
Den klubben med flest tap i FA-cupen.
Verste start på noen Football league kamp ever:  0-3 mot Scum etter 5 min og 41 sek.

Det hevdes at siden klubben har base i “The royal county of Berkshire” kan klubben få hjemmelaget til å skifte drakter, dvs de trenger ikke bortedrakter.  Det hevdes også at Preston North End er eneste andre klubb som kan gjøre dette, siden de er historiens første seriemestre.  Dette medfører likevel ikke riktighet.

I 95-96 hadde klubben sin beste cup-sesong, da de kom til kvartfinale i ligacupen.  Utslått i omkamp av …ja, nettopp,   Leeds United.

Entreprenøren John Madejski kjøpte klubben i 1991, og er styreformann.  Han var ansvarlig for byggingen av Madejski stadium i 1998.  Ã…rsaken til navnevalget sier seg vel selv.  Stadionet man brukte fra 1895 til 1998 het Elm Park, og hadde kapasitet på 15.500.

Med Madejskis penger fikk Steve Coppell god skikk på laget fra 2003, og holdt fortet til nedrykket i 2009.  Brian McDermott ordnet neste opprykk, men i stedet for å bli med på nedrykket også, så fikk han fyken og havnet midlertidig hos oss.

Vår seier i 15/16 var vår første på Madejski.

Martin Hicks har 500 kamper for klubben,  Ronnie Blackman har 158 mål.  Arthur Beacon scoret 6 i en kamp mot Stoke i 1930.
Klubben fikk £7 mill av Hoffenheim for Gylfi Sigurdsson i mai 2010. 
Betalt £7,5 mill til Fulham for Sone Aluko i august 2017.

Kjente spillere som har vært innom klubben:
Trevor Senior, Shaka Hislop, Jimmy Quinn (samme mann som faktisk var trener for Egersunds IK et halvt år for noen år tilbake), Mikkel Andersen, Peter Bonetti, Luke Chadwick, Kerry Dixon, Kevin Doyle, Darius Henderson, Ray Houghton, Jim Leighton, Kevin Lisbie, Trevor Morley, John Oster, John Salako, Lawrie Sanchez, Sam Sodje, Matthew Upson, Ray Wallace, Neil Webb, Chris Gunter, Jon Dadi Bödvarsson

23Kamp mot Reading på Madjeski Stadium lørdag 10.mars 2018, kl 16.00 

Et noe uvant oppgjør dette, all den tid Reading faktisk bare har 5 poeng ned til nedrykksplass. 

Reading pleier å kjempe i toppen, men ikke denne sesongen.  Det betyr at i motsetning til oss har faktisk Reading noe å kjempe for i denne kampen.

For vår del gjelder det å få tilbake litt troen på at vi faktisk kan spille fotball.  Begge de to siste kampene har vært så langt under pari som det vel er mulig å komme.  Men:  Som alle vet er det i motgang det går oppover, så mulighetene er absolutt til stede for en liten opptur.


Kamper sesongen 2017-18:
Hjemme 14/10-2017:  Tap 0-1
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,22413.0.html


Kamper sesongen 2016-17:
Borte 1/4-2017:   Tap 0-1
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,22165.0.html

Hjemme 13/12-2016:  Seier 2-0
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,22047.0.html


Kamper sesongen 2015-16:
Hjemme 16/4-2016: Seier 3-2
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,21806.msg518647.html#msg518647

Borte 16/8-2015:  Uavgjort 0-0
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,21233.0.html


Kamper sesongen 2014-15:
Borte 10/2-2015:  Seier 2-0
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,21233.0.html

Hjemme 1/10-2014: Uavgjort 0-0
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,21034.0.html


Kamper sesongen 2013-14:
Hjemme 11/3-2014: Tap 2-4
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,20637.0.html

Borte 18/9-2013: Tap 0-1
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,20291.0.html


2011-12:
Borte 6/4-2012:  tap 0-2
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,19069.0.html

Hjemme 17/12 2011:  tap 0-1
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,18665.0.html


2010-11:
Hjemme  22/4 2011:   uavgjort 0-0
http://www.leedsunited.no/forum/index.php/topic,17750.0.html

Borte 27/11 2010:  uavgjort 0-0
http://www.leedsunited.no/forum/index.php/topic,15438.0.html


2005-06:
1-1 hjemme den 15.april 2006 (Hulse - 24.535)

1-1 borte den 29.oktober 2005 (Healy - 22.012)


2004-05:
3-1 hjemme den 12.februar 2005 (Healy, Hulse 2 - 30.034)

1-1 borte den 19.oktober 2004 (Walton - 22.230)


Reading 0 - 1 Leeds12/12/1987
Leeds 0 - 0 Reading22/08/1987

24
M I D D L E S B R O U G H    T R I V I A

Middlesbrough er en del av North Yorkshire men forbindes mer med Teesside og byene nordover.  Byen har ca 140.000 innbyggere, og er arealmessig svært begrenset.  Det som kan skje av utvidelse i byen må skje i nabodistriktene, da byen Middlesbrough pr definisjon er full.
Navnet stammer sannsynligvis fra at den gamle borgen var omtrent midtveis mellom Durham og Whitby – 2 viktige byer fra gammelt av.  Navnet kan spores tilbake til år 400!

Enkelte hevder at bydelen Cleveland har den største andelen gamle skandinaviske bydelsnavn i UK.    Byen besto i 1801 bare av 25 sjeler, men vokste raskt da noen fant ut at havna var velegnet til kulltransport.  Senere kom Stockton & Darlington Railway, og produksjon av jern og stål.   Området var verdenssentrum for produksjon av jern og stål, og satte prisen i verdensmarkedet.   Det var et firma fra Middlesbrough som bygget Sydney Harbour Bridge i 1932.
I 1871 hadde Middlesbrough 9,2% innvandrere fra Irland.  Kun Liverpool hadde flere.
Middlesbrough var første engelske by som ble bombet av Luftwaffe i WW2

Byens motto er Erimus (We shall be), og henspeiler på den veksten man så for byen på midten av 1800-tallet.

Byens vennskapsbyer er  Oberhausen (Tyskland)  og  Dunquerque (Frankrike).

Byens havnedistrikt er det området i England og Wales med lavest forventet levealder.

UK’s eneste skulptur av amerikaneren Oldenburg finnes i Middlesbrough.   Spectra-txt er et 10-meter høyt tårn av metall og optisk fiber. 

Middlesbrough var første by i UK som installerte CCTV med høyttaler.  Disse brukes til å kjefte på folk som kaster sneiper på gata osv.  Til tross for stadig nedgang, er kriminaliteten 4. høyest i UK.

Foruten fotball, setter speedway og futsal byen på idrettskartet.

Teesside Gazette er naturlig nok i dag opptatt av snøforholdene.

Kjente personer fra Middlesbrough:
Don Revie, Brian Clough, Peter Beagrie, Jonathan Woodgate,  James Cook (Kaptein),  Jack Hatfield (svømmer),  Alyson Jones (svømmer),  Chris Rea,  Paul Rodgers (Free, Bad Company),  Paul Daniels (magiker)
Middlesbrough FC (Boro)

Grunnlagt 1876, profesjonell fra 1889.  Riverside Stadium ble tatt i bruk i 1995, og er klubbens 5. stadion.  Ayresome Park var hjemmebane fra 1903 til 1995, og før det brukte man Linthorpe Road.   Riverside tar 34.988 tilskuere og var en av de første i den siste bølgen av nye stadioner.  Det var tilnærmet fullt hus både i landskampen mellom England og Slovakia i 2003 og PL-kampen mot Norwich i 2004.  Klubbrekorden er fra Ayresome Park med over 53.000 mot Newcastle i 1949.

Klubben har tradisjonelt rivalisert med klubbene nordover, dvs Sunderland og Newcastle, men også Yorkshireoppgjøret mot Leeds er viktig.

Klubben har stort sett vært å finne i de 2 øverste divisjonene.  Allerede i 1902 rykket man opp i 1.divisjon.  Etter noen år i 2. divisjon på 20-tallet, var klubben på ny å finne i 1. divisjon fram til 1954.  I 1966 rykket man så ned til 3. divisjon, før klatringen startet igjen.  Med Jack Charlton som manager rykket klubben opp i 1. divisjon igjen i 1974. 
Store økonomiske problemer gjorde at klubben ble flyttet ned i 3. divisjon i 1986.  Med bare en snau time før deadline ble klubben reddet fra konkurs av nåværende eier.  Litt opp og ned mellom 2. og 1. divisjon fulgte, men klubben var en av klubbene som grunnla PL. 
1997-98 var man en sesong på 2.nivå, før nye 11 PL år fulgte.  Etter 6 sesonger i Championship ble det opprykk etter 2. plass i 15/16,   Nå er klubben i championship igjen, etter et års gjesteopptreden i PL.   


Boro vant sin eneste tittel i 2004 da de slo Bolton 2-1 i ligacupfinalen. 
I 2006 tapte de finalen i UEFA-cupen mot Sevilla.  I både kvartfinale mot FC Basel og semifinale mot Steaua Bucharest lå klubben under 3-0, men vant begge 4-3 sammenlagt!

Supporterne kalles smoggies, basert på smogen som alltid har preget byen.

Middlesbrough var i finalen både i ligacupen og FA-cupen i 1996-1997, med tap i begge som fasit.

Flymo har aldri vært sponsor for klubben.

Før kampen mot scum på OT i 1999 lovet tidligere spiller, daværende radiorapporter Bernie Slaven at han skulle vise rumpa i vinduet på byens største varehus hvis Boro vant.  Det ble seier 3-2, og flashing et par dager senere med resultatet 3 og 2 på hver sin skalk.

Største seier og største tap er begge 9-0,  hhv  Brighton og Blackburn.

Klubben har hatt en rekke kjente navn som manager, spesielt etter Jack Charlton:  Malcolm Allison, Bruce Rioch, Colin Todd, Bryan Robson, Steve McClaren, Gareth Southgate, Gordon Strachan , Tony Mowbray, Aitor Karanka, Garry Monk og nå Tony Pulis.

Legender i klubben inkluderer Brian Clough, Willie Maddren, Tony Mowbray, Bernie Slaven, Juninho, Gareth Southgate.

Tim Williamson har 602 kamper
George Camsell har 345 mål

Foruten de ovennenvte, så er her en kjapp liste over andre spillere som har vært innom Boro:
Jonny Howson, Adam Clayton, Ncik Barmby, Mustapha Carayol, Terry Cooper, Brian Deane, Adam Forshaw, Jimmy Floyd Hasselbaink, Matthew Kilgallon, Danny Mills, Mark Viduka, Jonathan Woodgate

Jan Ã…ge Fjørtoft,

David Armstrong,  Nobby Stiles,  Viv Anderson, Gary Pallister,  Colin Cooper,  Fabrizio Ravanelli,  Mikkel Beck,  Clayton Blackmore, Andy Townsend,  Gianluca Festa,  Mark Schwarzer, Paul Ince,  Ugo Ehiogu,  Jonathan Greening,  Stewart Downing,  George Boateng,  Branco,  Christian Karembeu, Paul Merson, Alen Boksic, David Nugent, Graeme Souness, Bryan Robson, Paul Gascoigne, Marvin Emnes, Shay Given, Chris Kamara, Leroy Lita, Ray Parlour, Jordan Rhodes, Stuart Ripley, John Wark, Boudewijn Zenden, Christian Ziege.

25
Slukørede scumfans må snu i døra her på Bar Tender Egersund.   Leedskamp

26
D E R B Y   T R I V I A

Derby ligger ved elven Derwent i Derbyshire.  Innbyggertallet er ca 230.000, noe som gjør byen til øyrikets 18. største.  Elven og byen er oppkalt etter den romerske forlegningen Derventio.  En annen mulighet for bynavnet er knyttet opp til danske vikinger: Der-by, der Der = Deer = Hjort.
Byen ligger omtrent like langt vest for M1 som Nottingham ligger øst, og omtrent like langt nord.
En bydel i Derby heter California. 

I 1717 fikk Derby Englands første vanndrevne silkemølle.  I 1759 tok noen Derby-menn patent på en revolusjonerende strømpe-strikke-maskin.  De samme mennene finansierte noen år senere den første vanndrevne bomullsmølla.
Farfaren til Charles Darwin stiftet Derby Philosophical Society.
Derby ble hovedsenter for Midland Railways på midten av 1800-tallet.
Til tross for at området er blant de områder som ligger lengst fra havet, var MP Plimsoll på slutten av 1800-tallet ansvarlig for dybdemerking på skipsskrog.
Rolls Royce åpnet bil og fly fabrikk i Derby i 1907. 
Effektiv radio-jamming under krigen hindret tyskerne å bombe byen – et viktig mål pga flyindustrien.
Jernbanen ga viktige arbeidsplasser, og i 1948 ble det første diesel-elektriske lokomotivet bygget i Derby.

Byen fikk city-status av dronningen i 1977 i anledning hennes 25 års jubileum som regent. 
The Royal School of the Deaf trekker mange døve til byen, noe som har resultert i at mange kan tegnspråk, som igjen gjør at mange døve velger å flytte til byen. 

Utviklerne av Tomb Raider pc-spillene holder til i Derby, og en gate i byen heter Lara Croft Way.

Derby er lett tilgjengelig både med bil (M1), og jernbane.  East Midlands Airport ligger omtrent like langt fra Derby, Nottingham og Leicester, (25km). 

Den noe sære, men høyt aktede musikeren Kevin Coyne var fra Derby.

Foruten Derby County er det 3 non-league klubber i byen.  Circket, Rugby (Union og League) og Basketball er viktige idretter.  På slutten av 1800-tallet forsøkte en industrileder å introdusere Baseball i Derby.  Det gikk dårlig, men stadion ble som vi kjenner til brukt av Derby County i over 100 år.

Byen har universitet og diverse colleges.

Grunnleggeren av ”The Society of Friends” talte i Derby i 1808 om ”tremble at the word of the Lord”, noe som gjorde at selskapet ble kalt Quakers – et navn de fortsatt har.

Byens emblem er ikke uventet en bukk. The Derby Ram.

Derby fikk elektrisk trikk i 1904.

Derby er vennskapsby med Osnabrück (Tyskland), Haarlem (Nederland), Toyota City (Japan), Kapurthala (India), Foncquevillers (Frankrike).

Kjentfolk fra Derby:
Alan Bates (Skuespiller), Lee Camp (Keeper), Henry Cavendish (Oppdaget hydrogen), Florence Nightingale, Sir Henry Royce.Derby County FC – The Rams. 
Stiftet i 1884 og en av de 12 grunnleggerklubbene av Football League.  Derby er bare en av 10 klubber som har deltatt i alle sesongene Football League har eksistert. 
Derby Midland FC ble innfusjonert i 1891, og Derby County ble byens eneste profesjonelle fotballklubb. 
I 1895 tok klubben i bruk Baseball Ground – klubbens hjemmebane i 102 år.  Den er nå revet, og Derby spiller nå på nye (i 1997) Pride Park.    Baseball Ground hadde på det meste kapasitet på 42.000 tilskuere, med 41.826 som rekord mot Tottenham fra 1969.  Konverteringen til all-seater reduserte kapasiteten til 18.300.  Dette var i laveste laget for klubben, noe som i sin tur trigget planene om ny stadion.
Pride Park har kapasitet på 33.597 tilskuere – den 121 største stadion i Europa.  Dronningen åpnet stadion, og første kamp var 0-1 tap mot Sampdoria.  Første ligakamp var 1-0 seier mot Barnsley 30/8-97.   Tilskuerrekorden er 33.378 tilskuere mot Liverpool i 2000.  Snittet i 08/09 og 09/10 var snaue 30.000, med en nedgang til 23.000 i 12/13.  De to siste sesongene var snittet igjen snaue 30.000.

Derby var den første klubben som toppet ligatabellen etter å ha vunnet 6-3 i 1. kamp i 1888.

The Rams vekslet mellom 1. og 2. divisjon fram til midten av 1920-tallet, da de etablerte seg i 1. divisjon.  På hele 30-tallet var ofte å finne blant de øverste lagene i ligaen.  Også etterkrigsårene startet bra, men så gikk det verre.  Nedrykk til 2. divisjon i 1953, og videre til 3. divisjon i 1955, og så opp igjen i 1957.  10 år senere dukket Brian Clough og Peter Taylor opp i Derby, og klubbens storhetstid startet.  Mye er dokumentert i The Damned United, men paret tok klubben fra nederst i 2. divisjon til opprykk i 1969.  Klubben ble nr 4 i 1970, og vant ligaen i 1972.  1973 ble man slått ut i semifinalen i serievinnercupen.  Clough og Taylor fikk fyken i 1973 – henviser på ny til The Damned United.  Paret fikk likevel statue utenfor Pride Park i 2010.
Med Dave Mackay som manager vant Derby serien også i 1975, men det markerte slutten på storhetstiden.  Nedrykk til 2. divisjon i 1980, og videre til 3. divisjon i 1984.  Så snudde det, og i 1987 ble det nytt opprykk til 1. divisjon.  Dette varte til 1991, men det ble ny PL-periode fra 96/97 til 01/02, samt en gjesteopptreden i 07/08.  Klubbens PL sesong i 07/08 er den svakeste PL-sesongen noen klubb har hatt, der nedrykket var sikret allerede i mars.  1 seier og fattige 11 poeng var fasiten.
Etter dette har det vært Championship for The Rams, først med ganske svake plasseringer, men de siste årene har klubben vært å regne med blant opprykksfavorittene.  Foreløpig er play-off finaletapet for QPR i 2013/14 det nærmeste de har vært opprykk igjen.  I skrivende stund er de på 4.plass 13 poeng foran oss.  Skal vi ha noen snev av forhåpninger av play-off må alle poengene med hjem.

Klubbens originale farger var rav, sjokolade og blå, men dagens hvite og svarte ble introdusert i 1890-årene.  Maskoten er Rammie the ram. 

Derby hadde ligaens 12. største tilskuersnitt i 07/08, 08/09 og 09/10, til tross for at de alle sesongene var dårligere enn nr 18. 
Nottingham Forest er klubbens største rival, men også kampene mot Leicester er preget av ekstra interesse.
Kampene mot Forest kalles East Midlands Derby, og vinneren får the Brian Clough Trophy. 

I forbindelse med 125 år jubileumet i 2009 ble Paolo Wanchope’s mål mot Scum i 1997 kåret til klubbens top 1 mål med 39,3% av stemmene. 

Kevin Hector har 589 kamper for Derby. 
Steve Bloomer scoret 332 mål totalt.
Jack Bowers har 43 mål i en sesong 32/33
Derby har PL rekord med bare 1 seier i 07/08.  29 tap i samme sesong er også rekord.  Også færrest poeng i en sesong (11), færrest scorede mål (20), verste måldifferanse (-69).  Flest kamper uten seier (37).
Største tap er 2-11 i cupen mot Everton i 1890.
Største seier er 12-0 over Finn Harps i UEFA-cupen i 1976.
Dyreste salg: Jeff Hendrick til Burnely £10,5 mill. 2016
Dyreste kjøp:  Matej Vydra fra Watford £8 2016.

Derby møtte Lincoln i 3. divisjon i 1985/86.  2 sesonger senere var det 4 divisjoner i forskjell på klubbene.

Dean Sturridge scoret klubbens første PL-mål i 3-3 kampen mot Leeds på Baseball Ground i 1996.


Klubben har 5 ex-spillere/-managere som er medlemmer i English Football Hall of Fame: 
Brian Clough, Peter Shilton, Peter Doherty, Steve Bloomer, Francis Lee.

Managere:  Nigel Clough, Paul Jewell, Billy Davies, Phil Brown, George Burley, John Gregory, Colin Todd, Roy McFarland, Peter Taylor, Brian Clough, Tommy Docherty, Dave Mackay, Colin Addison, Steve McClaren, Gary Rowett

Kjente spillere som har vært innom klubben (har sikkert unnlatt mer enn en…):
Barry Bannan, Tony Dorigo, Rob Hulse, Danny Mills, Luke Moore, Noel Whelan, Seth Johnson, Bradley Johnson.
Daniel Ayala, Franscesco Baiano, Mikkel Beck, Steve Bloomer, Lars Bohinen, Bjørn Otto Bragstad, Kenny Burns, Deon Burton, Benito Carbone, Horacio Carbonari, Gordon Cowans, Rory Delap, Danny Dichio, Paul Dickov, Robert Earnshaw, Stefano Eranio, Archie Gemmill, Charlie George, Roy Greenwood, John Gregory, Mick Harford, Lee Hendrie, Kevin Hector, Tom Huddlestone, Leighton James, Georgi Kinkladze, Paul Kitson, Robin van der Laan, Steve McClaren, Roy McFarland, John McGovern, Paul McGrath, Dave Mackay, Bertie Mee, John O’Hare, Fabrizio Ravanelli, Bruce Rioch, John Robertson, Peter Shilton, Robbie Savage, Frank Stapleton, Igor Stimac, Fredrik Stoor, Dean Sturridge, Steve Sutton, Colin Todd, Matej Vydra, Paolo Wanchope, Ashley Ward, Dean Saunders, David Nugent, Marcus Olsson

27
På tur til England / Sv: Leeds - Sunderland 7/4-2018
« på: Februar 14, 2018, 19:44:55 »
Kommer 15 fra Egersund.  Noen av oss tar med oss Preston borte på tirsdagen også

28
S H E F F I E L D   T R I V I A

Sheffield er som alle vet stålbyen i UK.  Blant annet ble rustfritt stål oppfunnet i byen.  Stålverket Forgemasters er verdens eneste gjenlevende uavhengige stålverk, og ble stiftet allerede i 1805.  Navnet stammer fra elven Sheaf – altså marka ved Sheaf.
City of Sheffield har drøye 500.000 innbyggere, og er en av 8 store engelske byer som har dannet English Core Cities Group.  Leeds er også med her.  Med omliggende områder er Sheffield formelt englands 4. største by etter London, Birmingham og Leeds.  Likevel er Sheffield uformelt kjent som Englands største landsby.

Som Bergen er Sheffield bygget på 7 fjell. Høyeste punkt er 548 moh, men laveste er bare 29 moh.   Det er anslått å være over 2 millioner trær i Sheffield, som visstnok gjør byen til den byen i Europa med flest trær pr innbygger.

Det er påvist nesten 13.000 år med beboelse i området.  Byen har vært styrt av stadig skiftende herskere opp gjennom tidene.  Romere, skotter, dansker, anglo-saksere, normannere – you name it. 

Allerede på 1300-tallet var Sheffield kjent for sin produksjon av kniver.  Dette utviklet seg til bestikk på 1600-tallet.  Stålindustrien ga byen god vekst, og det ble gjort mange viktige oppfinnelser knyttet til dette. 

I perioden 1570 – 1584 var Mary Stuart fengslet i Sheffield Castle og Sheffield Manor.

En nærliggende demning brast i 1864 og utløste «The Great Sheffield Flood», som ødela mye av byen og drepte 270.

I 1937 skrev George Orwell at Sheffield kan med rette hevde å være den styggeste byen i den gamle verden.
12. og 15. desember 1940 ble byen utsatt for heftig tysk bombing, og 660 personer mistet livet.
Bare M1 skiller Sheffield fra Rotherham.
Omtrent 1/3 av byen ligger i Peak District National Park.

Foruten M1 og M18, er jernbanen sentral for kommunikasjon til og fra Sheffield.  Robin Hood Doncaster Sheffield Airport er det tunge formelle navnet på flyplassen som ligger 46km fra byen.

Det er 2 universiteter i Sheffield.

Fotball er hovedidretten med både United og Wednesday som velkjente lag historisk, selv om ingen har hatt nevneverdig suksess den senere tid.  Verdens første offisielle fotballklubb ble stiftet her (Sheffield F.C) og også den andre (Hallam F.C)  Sistnevnte spiller fortsatt på sitt originale stadion – anerkjent som verdens eldste: Sandygate Road i forstaden Crosspool.
Ishockey, svømming og friidrett er stort i byen.  Det er årlige store konkurranser i snooker, squash og fekting.  Rugby Union og League, basketball og speedway er det også.

Mye musikk å hente fra Sheffield (ikke prioritert rekkefølge…): Human League, Heaven 17, ABC, Pulp(Jarvis Cocker, Richard Hawley), Def Leppard, Joe Cocker, Moloko, Arctic Monkeys.

Byen har 83 parker, og mer enn 60% av byen er grøntareal.  Sheffield ligger på breddegrad 53°23′
Dette er noenlunde på nivå med Liverpool, Dublin, Edmonton Canada, samt Togliatti Russland.

Lokalavisene heter The Star og Sheffield Telegraph.  Telegraph melder i dag at det er planer om å omgjøre den populære Iberico Cafe til mikrobryggeri.

Vennskapsbyer er Anshan City (Kina), Bochum (Tyskland), Donetsk (Ukraina) og Esteli (Nicaragua).  Sistnevnte er for øvrig også vennskapsby med Stavanger.

Kjentfolk fra Sheffield:
A.S Byatt (Forfatter), Sean Bean, Paul Carrack (Musiker Squeeze), Paul Heaton (Housemartins – ihuga Sheffield United supporter), Eddie Izzard (Komiker), Michael Palin, Donald Pleasence (skuespiller), diverse engelske ministere, Gordon Banks, Dave Bassett, Lee Chapman, Emlyn Hughes, Uriah Rennie (dommer), Mel Sterland, Chris Waddle, Chris Woods.


Sheffield United FC – The Blades   Grunnlagt i1889 av alle ting som en fotball og bandy klubb, og var den første klubben som brukte begrepet “United” i navnet.  Kallenavnet The Blades henspeiler selvsagt på Sheffields posisjon som produsent av stål generelt og kniver spesielt. 
Bramall Lane har vært klubbens stadion siden starten i 1889.  Stadion er imidlertid eldre.  Den ble åpnet allerede i 1855 som cricket-bane, og sporadisk brukt til fotball fram til SUFC overtok i 1889.  Publikumskapasiteten på Bramall Lane er nå på 32.702.  Rekorden er fra en 5.runde kamp mot Leeds i 1936 på hele 68.287.

I starten spilte klubben med hvite overdeler og blå bukser.  Rød og hvitstripet overdel kom i 1892, og sorte bukser erstattet de blå i 1904.

Klubben har sin egen uoffisielle sang som spilles før hver omgang med det fantastiske navnet ”The greasy chip butty song”.

Sheffield United har vunnet ligaen en gang (1898) og FA-cupen 4 ganger (siste gang 1925).   

Sheffield United endte som nr 6 i 1. divisjon i 1975, men rykket ned året etter.  Det startet en nedtur som endte med nedrykk til gamle 4. divisjon i 1981.  Klubben lå mellom 2. og 3. divisjon fra til 1988 da Dave Bassett overtok som manager, og førte klubben opp til 1. divisjon igjen i 1990.  Det var bare målforskjellen som gjorde at Leeds vant 2. divisjon denne sesongen og ikke Sheffield United.
Klubben var 4 sesonger på øverste nivå før man igjen måtte ned på nivået under.  Med Neil Warnock ved roret endte klubben som nr 2 i Championship i 05-06, men opprykket til PL ble kortvarig.  Fra 07-08 var det nivå 2 til og med 10-11.  Da ble det nedrykk til League One, og der ble klubben værende fram til og med 2017-17 da det endelig ble opprykk.   Inneværende Championshipsesong har vært bra til å være nyopprykket.

I 2014 hadde klubben FA-cup suksess, og kom seg helt til semifinalen.

Klubbens eierselskap har i sin tur 50% eierskap fra en Saudi-Arabisk prins.

I forbindelse med klubbens 120 års jubileum i fjorårssesongen designet Macron en 3. svart drakt der navnet til alle spillerne som har spilt for klubben er vevd inn.

Sheffield United tok i 2006 over den kinesiske klubben Chengdu Wuniu.  Denne klubben heter nå Chengdu Blades.
Blades styreformann kjøpte i 20085 den ungarske gamle storklubben Ferencvaros.
Klubben har også bånd til Estudiantes (Argentina), Sao Paolo (Brasil) og Strindheim IL.

Hovedrivalene er selvsagt Sheffield Wednesday, og kampene dem imellom benevnes som Steel City Derby.  Andre Yorkshireklubber inkludert Leeds er også viktige rivaler.

En kamp mellom Sheffield United og Oldham i 1984 ble utsatt da en gammel bombe fra WW2 ble oppdaget like utenfor Bramall Lane.

Brian Deane scoret det aller første målet i PL mot scum 15.8.1992
Joe Shaw har 629 kamper for the Blades.
Største seier er10-0 mot Burslem Port Vale i 1892, og mot Burnley i 1929
Største tap er 3-10 borte mot Middlesbrough i 1933
Scoret til sammen 102 mål i sesongen 1925-26

Kjente managernavn de siste 30 årene har vært: 
Martin Peters, Ian Porterfield, Dave Bassett, Howard Kendall, Steve Bruce, Adrian Heath, Neil Warnock, Bryan Robson, Kevin Blackwell, Gary Speed, Nigel Clough, Nigel Adkins, Chris Wilder

Spillere:
Michael Doyle, Richard Cresswell, Neill Collins, Sam Vokes, Gary Speed, Leigh Bromby, Brian Deane, Shaun Derry, Mervyn Day, Rob Hulse, Matthew Kilgallon, Nathan Blake, Mick Jones, Vinnie Jones, Ian Rush, Billy Sharp

Bjørn Helge Riise, Marcus Bent,  Steve Simonsen, Adrian Heathm Nigel Spackman, James Beattie, Phil Jagielka, Peter Ndlovu, Gordon Cowans, Tony Currie, Alan Cork, Keith Gillespie, Lee Hendrie, Chris Kamara, Stuart McCall, Paul McGrath, Dean Saunders, Luton Shelton, Phil Thompson, Gary Ablett, Peter Beagrie, Ugo Ehiogu, Jan Ã…ge Fjørtoft, Jostein Flo, Paul Furlong, Glyn Hodges, Roger Nilsen,  David Unsworth, Imre Varadi, Dean Windass, Peter With.

Ranheimspillerne Kristoffer Løkberg og Erik Tønne var i stallen for 7-8 år siden.  Fikk bare reservelagskamper.

29
B I R M I N G H A M   T R I V I A

Birmingham er UK's nest største by (1,037 mill innbyggere) og nest største metropolitan area (3,7 mill).  Det er funnet gjenstander som er over 10.000 år gamle i utgravinger i hovedgata Curzon Street.  Det er mange alternativer til hvordan navnet oppsto.
Må ikke forveksles med Birmingham Alabama...
Byen ble market town i 1166, og har dermed lang historie som relativt stor by.  Byen startet sin industrielle vekst allerede på 1500-tallet.  Jernmalm og kull var starten.  Våpenindustri.
Birmingham ble naturlig sentrum i et godt utviklet kanalsystem i Midlands.  Dette systemet har jeg selv brukt, og det er ganske imponerende.  Ikke bare sluser, men også 3km lange tunneler.  Det kuleste er kanskje likevel at det midt i Birmingham sentrum er rundkjøring for kanalbåter...
Byen ble utover 1900-tallet mer og mer avhengig av motorindustrien, og når denne kollapset ble det nedgangstider for byen på 80-tallet.  Det var tilfeller av sivil uro med dødelig utgang, den ene dessverre i 1985 etter en kamp på St Andrews mot Leeds.
Birmingham har et moderat klima, men av en eller annen grunn er ikke tornadoer helt uvanlig.  Siste kjente tornado var i 2005.
Det er 3 universiteter i byen.
Sutton Coldfield transmitting station er byens høyeste med 245 meter.
59% av innbyggerne er kristne, 14% muslimer, 13% ikke religiøse, og resten en lett blanding.
Både Lloyds Bank og Midlands Bank ble grunnlagt i Birmingham.  Jaguar Cars og Cadbury Chocolate har sin produksjon i Birmingham.  Cadbury World er en opplevelsespark i sjokoladens ånd.
Joseph Chamberlain Memorial Clock Tower er verdens største frittstående klokketårn.
The Birmingham pub bombings skjedde 21.11.74, og endte med at the Birmingham Six ble dømt, og senere satt fri.
The Old Crown er byens eldste aktive pub.
Elmhurst school of dance er verdens eldste skole for profesjonelle dansere.
Birmingham Child Hospital utførte UK's første hull-i-hjertet operasjon.
Tlf koden er 0121.

Byen blir ofte benevnt som heavy metals vugge.  Black Sabbath, Judas Priest og halve Led Zeppelin er brummies.  Andre musikere og band fra byen er Steel Pulse, UB40, ELO, Duran Duran, Ocean Colour Scene, Joan Armatrading, Toyah, Steve Winwood, Dexys Midnight Runners

Aston Villa og Birmingham City er byens 2 fotballklubber, men både West Bromwich, Wolverhampton og Walsall defineres som Birmingham-klubber – selv om de «bare» er fra urban area, ikke city.  Utover fotball er nesten alle idretter representert i en så pass stor by.  National Indoor Arena er sentral.

Vennskapsbyene er det også kaliber over:  Chicago, Johannesburg, Frankfurt am Main, Leipzig, Lyon og Milano.


Birmingham City FC  The Blues ble dannet som Small Heath Association i 1875, skiftet navn til Small Heath i 1888, til Birmingham i 1905, og Birmingham City i 1948.  Som Small Heath var klubben med og grunnla Football League Second Division, og var ligaens første vinner.  Klubben har tilbrakt hoveddelen av sin historie på øverste nivå, der storhetstiden var på 50 og 60 tallet.  6. plass i 1. divisjon i 55/56 er klubbens beste plassering, et år de også tapte FA-cup finalen.  Klubben vant ligacupen i 1963 og 2011, og var i finalen i Messebycupen (forløperen til UEFA-cupen) både i 1960 og 1961.  Klubben har 2 separate sesonger på nivå 3 på tidlig 90-tall.
Birmingham City har flest opp- og nedrykk mellom 1. og 2. nivå i historien.  12 hver vei.
Siste divisjonsskifte var da de rykket ned fra Premier League 2011 etter 2 sesonger.  Høydepunktet plasseringsmessig i PL var i 03/04 da de ble nr 10, godt hjulpet av 17 mål fra Mikael Forssell.  I 2005 var klubben på Norgesturne pre-season, og besøkte også Idrettsparken i Egersund.  Vi er ikke så godt vant i Okka By, så Pennant, Heskey, Anderton, Sutton, Melchiot, Bruce m.fl skapte fotballstemning i byen.
Sesongen 2013/14 var et tilnærmet mareritt for klubben.  Ikke nok med at de tapte begge kampene mot oss – de var økonomisk ute og kjørte.  Det medførte også sportslig trøbbel.  Etter å ha ligget i sumpen stort sett hele sesongen reddet klubben plassen i 13/14 på målforskjell etter scoring i det 93. minutt i siste kamp mot Bolton.  Økonomien er tilsynelatende bedret, og de siste sesongene har vært langt fra så dramatisk som 13/14.  Inneværende sesong er imidlertid ikke sportslig bra, og klubben er i skrivende stund nederst på tabellen.
Kallenavnet The Blues kommer selvsagt fra draktfargen.  Supporterne kalles Bluenoses.

St. Andrews har vært klubbens hjemmebane side 1906.  Kapasiteten i dag er 30.009, men rekorden er ca 67.000 fra 1939.  Originalkapasiteten var visstnok 75.000, nedgradert til 68.000 på 30-tallet. 

Aston Villa er klubbens største rival, og kampene dem imellom kalles The Second City Derby.  Forrige sesong var det serieoppgjør mellom klubbene for første gang siden 2011.  Da var det imidlertid 30 år siden det sist skjedde på nivå 2.

Gil Merrick har 551 kamper. 
Maik Taylor har flest landskamper med 58 for Nord-Irland.
Joe Bradford har 267 mål.
Største seier er 12-0 hele 3 ganger, men langt tilbake.  Forest i 1899, Walsall i 1892 og Doncaster i 1903.
Største tap er 5 ganger åttemålstap, siste gang i 1958 mot Preston NE. 
Trevor Francis var yngste spiller med 16 år og 139 dager i 1970.  Francis var Englands første spiller med overgangssum over £1 mill da Clough kjøpte ham til Forest i 1979.
Liverpool betalte £6,5 mill for Jermaine Pennant i 2006.
Emile Heskey gikk motsatt vei i 2004 for det som kunne blitt £ 6,25 mill.  Avtalen var £ 3,5 up front, og resten over tid etter spill.  Skader gjorde at det ikke ble slik.  Derfor er Nikola Zigic dyreste kjøp med £ 6 fra Valencia i 2010.
Martin Grainger spilte nesten 45 minutter med en brukket fot i 2001.

Klubben har hatt mange anerkjente managere, her er noen:  Alex McLeish, Trevor Francis, Steve Bruce, Sir Alf Ramsey, Chris Hughton. Jim Smith, Dave Mackay, Terry Cooper, Gary Rowett, Gianfranco Zola, Harry Redknapp.  Nå er det Steve Cotterill som styrer skuta.

Har allerede nevnt noen spillere.  Her er noen til, men langt fra komplett:
Robbie Blake, Lee Bowyer, Alex Bruce, Jimmy Greenhoff, Paul Hart, Neil Kilkenny,

Nicklas Bendtner, Bjørn Otto Bragstad, Steve Bruce, Kenny Burns, Steve Caldwell, Stephen Carr, Michael Carrick, Steve Claridge, Stephen Clemence, Tony Cottee, Alan Curbishley, Julian Dicks, Steve Finnan, Paul Furlong, Marco Gabbiadini, Archie Gemmill, Don Givens, Jesper Grønkjær, Alexander Hleb, Muzzy Izzet, Howard Kendall, Bob Latchford, Tony Morley, Thomas Myhre, Peter Ndlovu, Kevin Phillips, Bruce Rioch, Sigurd Rushfeldt, David Speedie, Alberto Tarantini, Matthew Upson, Nico Vaesen, Danny Wallace, Nigel Winterburn, Peter Withe, Dwight Yorke.

302017/18

Seier hjemme 12.09.17  2-0 (Saiz, Dallas)
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,22378.0.html
 

2016/17

Seier borte 03.03.17 3-1 (Wood 2, Pedraza)
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,22141.0.html

Tap hjemme 13.08.16  1-2 (Sacko)
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,21918.0.html


2015/16

Seier borte 12.04.16 2-1 (Dallas 2)
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,21805.60.html

Tap hjemme 03.10.15  0-2
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,21574.0.html


2014/15

Uavgjort borte 13.09.14  1-1   (Mowatt)
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,20993.0.html

Samme resultat hjemme 17.01.15  1-1  (Murphy)
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,21177.0.html


2013/14

Seier hjemme 20.10.13 med hele 4-0  (McCormack, Austin, Smith 2)
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,20351.90.html

Seier borte 26.04.14 med 3-1  (Smith, Pugh, Selvmål)
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,20738.0.html


Vi tok dem i FA-cupen 2013 etter dobbeltkamp:

Etter uavgjort 1-1 i hjemmekampen 05.01.13....
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,19859.0.html

...vant vi returkampen på St.Andrews den 15.01.13  med 2-1
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,19883.0.html


2012/13

Tap i bortekampen den 20.04.13  0-1.
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,20091.0.html

Tap i hjemmekampen den 27.10.12 0-1.
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,19645.0.html


2011/12

Hjemmekampen 31.1.12 tapte vi 1-4, der Zigic scoret alle målene for Birmingham.
http://forum.leedsunited.no/index.php/topic,18834.0.html

I bortekampen på St. Andrews 26.10.11 var vi tilnærmet sjanseløse, men tapte bare 0-1 igjen etter scoring av Zigic:
http://www.leedsunited.no/forum/index.php/topic,18475.0.htmlFor øvrig må vi helt tilbake til 2006-07 sesongen for å finne kamptråder fra liga spillet.

I 2006-07 ble det tap 0-1 borte i andre kamp den 27.februar 2007:
http://www.leedsunited.no/forum/index.php/topic,7781.0.html

I 2006-07 ble det seier 3-2 hjemme i første kamp den 23.september 2006:
http://www.leedsunited.no/forum/index.php/topic,6352.0.html
Eldre kamper:

08/01/05, 16:00, FA-cup
Birmingham - Leeds FT 3 : 0  (2 : 0) (1 : 0)

27/03/04, 13:30
Birmingham - Leeds FT 4 : 1  (1 : 1) (3 : 0)

20/09/03, 16:00
Leeds - Birmingham FT 0 : 2  (0 : 0)

01/01/03, 16:00
Leeds - Birmingham FT 2 : 0  (1 : 0) (1 : 0)

31/08/02, 13:00
Birmingham - Leeds FT 2 : 1  (1 : 0) (1 : 1)


Eksterne lenker:
http://en.wikipedia.org/wiki/Birmingham_City_F.C.
http://www.bcfc.com/page/Home

Sider: [1] 2 3 ... 41