Quite Interesting...

Started by lowfields, November 01, 2020, 13:21:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lowfields

Det er et annet Premier League vi er tilbake i etter 16 år i ligasystemet. Det er i det hele tatt en annen fotballverden vi opplever.
Project Big Picture, European Premier League, PPV, FFP, Eierskap i klubbene, mindre klubber forsvinner, kampene spredd over hele helgen osv osv.
Forhåpentligvis har dette nå blitt dratt så langt at gode krefter kan ha en mulighet til å trekke oss bakover - iallefall på noen områder.
(Har faktisk veldig sans for synspunktene og meningene til Gary Neville på SkySports).

Sitter på lørdagen kl 16 med et halvt øye på den ene PL kampen som spilles, mens interessen heller trekkes mot laptop'en og scroller litt på lagene i CC,L1 og L2.
Har alltid hatt denne interessen for historiene rundt de mindre klubbene og
hadde derfor lyst til å starte en tråd der det kan rables litt av hvert om historier, baner, statistikker og diverse fun facts om forskjellige klubber i England.
(Hvor har det forresten blitt av ArneS trivia om motstanderen før kampene?)

Begynner i dag med suffix'ene til de 92 lagene i de 4 øverste ligaene - litt tall og historiene rundt dem.

25 - Ingenting. 25 av klubbene har ikke noe spesielt vedheng etter klubbnavnet og blir bare F.C. Noen klubber bruker helst AFC foran klubbnavnet (som
       Wimbledon og Bournemouth). Har også inkludert Milton Keynes Dons her, hvor det kan argumenteres om Dons er en egen kategori. Men det er jo
       bare klengenavnet - arvet fra gamle Wimbledon.
14 - United og City
12 - Town. Der er en del diskusjoner hva som gjør at en by får City-status.
       Tidligere var det vel om byen hadde egen katedral eller ikke, mens det idag ikke er spesielle kvalifikasjoner for å oppnå denne statusen.
       Kun 2 Town'er har vunnet ligaen - Hudderfield og Ipswich.

Disse 4 suffix'ene er de desidert mest brukte. 65 av 92 lag har en av disse. Så begynner moroa :-) :

5 - Rovers. I utgangspunkter trodde jeg Rovers var et uttrykk lånt fra det militære (som speiderne også har plukket opp), men der tok jeg nok feil.
     Rovers, Rangers og Wanderers er alle opprinnelige suffix til lag som ikke hadde egen bane da de ble startet.
3 - Wanderers. Se Rovers. I tillegg stammer dette navnet fra det første laget som vant FA-cupen i 1872 - The Wanderers. Wolves, Bolton og Wycombe er
     alle Wanderers.
3 - Albion. West Brom, Brighton og Burton. Albion er faktisk et gammelt navn på Storbritannia. Stammer fra det latinske ordet albus - hvit - som refererer
     til "the white cliffs of Dover".
3 - Athletic. Charlton, Oldam og Wigan. Brukt i klubber som opprinnelig var friidrettsklubber. Litt som i Norge der vi har "idrettslag" (IL), tenker jeg.
2 - County. Derby og Newport. Som City og Town er dette en geografisk benevnelse.
1 - North End. Preston. Opprinnelig en cricket-klubb som etter hvert flyttet til Moor Park, i den nordlige delen av byen.
1 - Villa. Aston Villa. Villa Cross Wesleyan Chapel v Aston Brook St Mary's Rugby i 1874: 1. omgang ble spilt med rugby regler mens 2.omgang ble spilt
     "under Association rules".
1 - Rangers. Se Rovers. Faktisk bare en klubb av de 92 som bruker Rangers idag - QPR.
1 - Argyle. Plymouth. Flere teorier om denne. Fra "Argyll and Sutherland Highlanders" - et skotsk reginment med gode fotballtradisjoner eller fra puben
    "The Argyle Tavern"? Ordet Arygyle betyr rutete(diamond) mønster (som i de skotske kiltene). Brukes det som navn også? (innbiller meg at onkelen til
     William Wallace i "Braveheart" het Argyle....) Litt merkelig med evt. så sterke skotske knytninger til laget som ligger lengst sør og vest i England...
1 - Hotspurs. Tottenham. Etter Sir Harry Hotspur - en beryktet soldat og kriger fra Shakespeares "Henry IV".
1 - Wedensday. Sheffield. Opprinnelig en cricket-klubb som pleide å spille på onsdager...
1 - Forest. Nottingam. Noe uenigheter her? Fra treet i Byens våpenskjold som symboliserer Robin Hood og Sherwood-skogen. Eller er det: (ref wikipedia)
     Forest-navnet stammer fra en åpen plass i Nottingham som kalles Forest Recreation Ground, eller bare The Forest.
1 - Stanley. Accrington. The opprinnelige Accrington trakk seg fra ligaen etter bare 5 år. Stanley Villa overtok byens navn. Etter puben Stanley Arms in
     Stanley Street.
1 - Orient. Leyton. Usikker opprinnelse. Etter "Orient Shipping Company", pga lagets tilhørighet i de østlige delene av London, eller rett og slett fordi det
      var originalt?
1 - Alexandra. Crewe. Etter Prinsesse Alexandra - kona til Kong Edvard 7. Altså ikke som de 50 byen i verden, Alexandria, som har navnet etter Alexander
     den Store.
1 - Port Vale. En av de veldig få klubbene i England som ikke har tatt navn etter sin geografiske lokasjon . Navnet er en referanse til: "to the valley of
     ports on the Trent and Mersey Canal". Ligger i nærheten av Stoke-On-Trent.

En del her er altså diskuterbart, så hvis noen har noe de vil rette på/legge til er det fritt fram.
Så må andre gjerne hive seg på ett nytt emne hvis de har lyst.

PS: Etter en del granskning på egenhånd igår, snubla jeg jo selvfølgelig over en "fasit" på nettet, så jeg får nesten legge en link til denne:
https://www.goal.com/en/news/all-19-of-english-football-team-endings-listed/1sum75twczcfu1uh6mz4fubzwn
"Welcome to, arguably, the noisiest ground in England"

Asbjørn

Ser ut til å kunne bli et nydelig emne. :)

Keep it up!
Tell me - I've got to know
Tell me - Tell me before I go
Does that flame still burn, does that fire still glow
Or has it died out and melted like the snow
Tell me  Tell me

Dylan

lowfields

Random club: Darlington F.C

Darlington er en by nordøst i England med rundt 100.000 innbyggere.

Darlington begynte som en angelsaksisk bosetning. Navnet Darlington er avledet fra angelsaksiske Dearthington som antagelig hadde betydningen «bosetningen til Deornoths folk»
men ved normannisk tid hadde navnet endret seg til Derlinton. I løpet av 1600- og 1700-tallet var byen generelt kjent ved navnet Darnton. (wiki)

Darlington F.C ble stiftet i 1883 og har tilbrakt mesteparten av sin tilværelse på 3. og 4. nivå i engelsk fotball, men spiller i dag i Conference National.
Deres beste ligaplassering er en 15. plass i gamle 2.Div i 1925/26.
Ikke allverden å skryte av, men det er nok de siste 20 åra som har vært de mest dramatiske i klubbens historie - og da i negativ forstand.

Klubbens nickname er "The Quakers". Nei, Darlington er ikke UK's episenter for jordskjelv, men kommer av innflytelsen til kverkerfamilier i byen i viktoriansk tid.
Logoen består av en kverker-hatt og et damplokomotiv, nærmere bestemt "George Stephenson's Locomotion No 1", som dro det første toget på "Stockton and Darlington Railway" i 1825 og var verdens første passasjertog.

Hopper lett over klubbens første 116 år og starter i 1999 da forretningsmannen George Reynolds overtok klubben.
Siden 1883 hadde Darlington FC spilt på Feethams med en tilskuerrekord på 21.023 fra 1960.
Reynolds satte straks igang planer om en ny stadion med kapasitet på 25.000 og en prislapp på £18 mill.
Sprekt og imponerende ambisiøst eller stormannsgalskap i en by med ca.100.000 innbyggere og en klubb på 4.nivå?
Vel, det skulle ganske raskt vise seg at det siste ble realiteten....
I 2002 forsøkte klubben, uten hell, å hente Paul Gascoigne og Faustino Asprilla.
August 2003 åpnet den nye stadion og samlet 11.600 tilskuere - altså snaut halvfullt - men flere sjeler skulle aldri innta Reynolds Arena.
De neste årene var det sjelden mer enn rundt 2-3000 på plass...

Kun 6 måneder senere havnet klubben under administrasjon grunnet "high-interest loans" på et stadion som realistisk sett aldri kunne fylles opp.
Januar 2004 dro Reynolds sin vei og klubben var i fare for umiddelbar oppløsning.
Klubben unngikk nedrykk, men problemene var knapt igang.

Sportslig sett gikk det imponerende bra de neste sesongene tross økonomiske problemer - 4 sesonger på øvre halvdel inkludert en play-off i 2008.
Men i februar 2009 havnet klubben under administrasjon igjen. Klubben ble trukket 10 poeng og havnet dermed utenfor play-off.

I 2010 rykket Darlington ned - ut av ligasystemet - og kun 18 mnd senere havnet klubben under administrasjon igjen - for 3.gang.
Enda et nedrykk i 2012 og klubbens oppløsning ble et faktum.
DFC 1883 Limited startet klubben på nytt, men fikk ikke bruke navnet Darlington FC. Klubben ble dermed kalt Darlington 1883.

I 2012-13 ble Darlington 1883 mestere i Northern League Division One med rekordtallene 122 poeng og 145 mål.
De 2 neste sesongene ble spilt i Northern Premier League Division One North med play-off seier i den 2.sesongen og opprykk til Premier Division.
Påfølgende år ble det nok et opprykk - til National League North - der de fortsatt befinner seg.
Det vil si "de" blir ikke helt riktig. I 2017 søkte klubben om å få bruke sitt opprinnelige navn - Darlington FC - og søknaden ble godkjent.

I 2003 ble det plukket ut et all-time Dream Team. Blant dem finner vi Marco Gabbiadini som en gang i tiden scoret en del mål for både Derby og Sunderland.
Gabbiadini scoret 53 mål for Darlington i de 2 sesongene 98-00.

I dagens stall finner vi den 38 år gamle høyre-backen Nicky Hunt og tidligere Leeds-junior Will Hatfield. Hunt spilte nærmere 10 sesonger for Bolton i Premier League for 10-20 år siden.

Når det gjelder Fallos-tempelet til Reynolds, endte klubben sine dager der i 2013 - da de flyttet til Blackwell Meadows og deler dermed bane med et av byens rugbylag.
I 2017 havnet Darlington FC på play-off, men fikk ikke delta grunnet for få sitteplasser på Blackwell Meadows.
I 2012 ble Reynolds Arena - nå The Northern Echo Arena - solgt til Darlington Mowden Park RFC for £2 mill.
Selv om kapasiteten er på 25.000, har lokale myndigheter aldri tillatt mer enn 10.000 mennesker der, grunnet begrensningene i infrastrukturen rundt... Unntak kan søkes ved spesielle anledninger.

Angående Reynolds selv, har det alltid vært litt av en luring.
Hans første dom var for stjeling av sigaretter. Senere satt han 6 mnd i fengsel for smugling av klokker etterfulgt av enda 3 fengselsopphold pga diverese innbrudd og stjeling.
I fengselet ble han "snudd" av en prest og begynte å studere. Han endte opp med en formue på £260 mill før han ble arrestert rett etter Darlington-avgangen, mistenkt for hvite-vasking.
Det endte med 3 nye år i fengsel for skatteunndragelse.


Det har altså vært noen turbulente siste 20 år for ellers søvnige Darlington FC.
Selv om byen ikke er veldig mye mindre enn andre som har hatt klubber i PL, spørs det om vi får se Darlington FC der med det første.
Så sant ikke Marcelo Bielsa har kveker-røtter i nordøst-england og en hemmelig besettelse av lokomotiver og jernbaner.....


"Welcome to, arguably, the noisiest ground in England"

lowfields

En helt ellevill kamp i 1.runde i FA-cupen idag.
National League-lederne Torquay United mot League Two-laget Crawley United.

Torquay starter best og leder 2-0 halvveis i 1.omg som står seg til pause.

I andre omgang starter dramatikken med at Crawley's keeper får en stygg hode/nakkeskade og spillet blir stoppet i 14 minutter.
I det 83. minutt reduserer Crawley til 2-1.
14 minutter på overtid kommer utligningen og det ser ut til å gå mot ekstraomganger.
Joda, ekstraomganger skal det bli, men ikke før Torquay på nytt tar ledelsen 18 minutter på overtid og en ny utligning 3 minutter senere....

Torquay tar etterhvert ledelsen 5-3 i ekstraomgangene etter scoringer i det 102. og 107 minutt og det ser ut som om 2.runde venter på laget i byen til "Fawlty Towers".
Men, tre scoringer i 2.ekstraomgangs siste 12 minutter sørger for at Crawley snur 5-3 til 5-6 og dermed er laget Steve Evans brakte inn i ligasystemet i 2011 - for første gang i klubbens historie - klare for 2.runde.
"Welcome to, arguably, the noisiest ground in England"

lowfields


"Groundhopping"

De siste 25 årene har det dukket opp mange nye stadioner til klubbene i ligaen.

Bakgrunnen for at over 30 av dagens 92 klubber har bygget nytt er delvis litt forskjellig,
men Taylor-rapporten fra 1990 er i de aller fleste tilfeller hovedgrunnen.
Denne rapporten kom som en følge av Bradford-brannen i '85 og Hillsborough-tragedien i '89 der hhv 56 og 96 supportere omkom. Konklusjonen var at alle klubber i FL måtte konverter til all-seater stadioner i løpet av relativt få år. En blanding av mer penger i fotballen utover 90-tallet og at det rett og slett var mer hensiktsmessig å bygge nytt enn å oppgradere 100-år gamle stadioner førte til at det fra midten av 90-tallet stadig ble tatt farvel med gamle hjem.

Scunthorpe hadde faktisk tjuvstartet litt da de flyttet fra Old Show Ground (1899) til Glanford Park i 1988. Dette var første gang på 33 år at et lag i FL hadde bygget nytt - siden Southend flyttet til Roots Hall i 1955.
I tillegg flyttet Wycombe fra Loakes Park til Adams Park i 1990 fordi sykehuset ved siden av skulle utvide. Samme år flyttet Walsall fra Fellows Park til Bescot Stadium.

Dette med å forlate sitt gamle hjem og flytte inn i noe nytt har vært - og kommet nok alltid til å være - et betent tema i England. Uansett hva enn måtte mene er nok mange enige om at noens erstatninger har vært mer smertefull enn andres...

Mitt eldste minnet om de nye stadionene tror jeg er Mboro og Bolton. Spesielt Bolton som plutselig spilte på Reebok Stadium....




1993: Millwall – The (New) Den (kapasitet 20.146).
The (Old) Den (fra 1910) kapasitet 22.000 (inkl. ståplasser) – rekord 48.672 i 1948.

1994: Huddersfield – The John Smith's Stadium (24.500) tidl. McAlpine Stadium.
(også kalt Kirklees Stadium).
Leeds Road (fra 1908) kap. 15-20.000 - rekord 67.037 i 1932.

1994: Northampton – Sixfield Stadium (7.798)
County Ground (fra 1897).
Rekord på 24.523 i 65/66 sesongen – klubbens eneste sesong i toppdivisjonen.
Samme navn som Swindon's hjemmebane. Det gjelder for øvrig også Exeter/Newcastle (St.James Park) og Fleetwood/Ex-Arsenal (Highbury).


1995: Middlesbrough - Riverside (34.742)
Ayrsome Park (fra 1903) kap 26.667 – rekord 53.802 i 1949.
Første relokasjon for en klubb i øverste divisjon på 72 år.

1997: Derby County - Pride Park (33.597)
Baseball Ground (fra 1895) hadde en kapasitet på 18.300 på slutten. Rekord 42.000 fra 1969.
Grunnen til navnet Baseball Ground har det vært skrevet enn del om tidligere, men en kuriositet jeg kom over var at tribunene bak begge målene var noe skråstilt - grunnet baseball-historien (se flyfoto).

1997: Sunderland - Stadium of Light (49.000)
Roker Park (fra 1898) avsluttet med en kapasitet på 22.500. Rekord 75.118 i 1933.

1997: Bolton W – Reebok Stadium (28.723) – nå University of Bolton Stadium.
Burnden Park (fra 1895) kap 25.000 - rekord (offisiell) 69.912 i 1933.
Burnden Park Disaster fra 1946 var datidens største fotball-tragedie. 33 Bolton supportere omkom og 400 skadet som følge av trengsel. Det ble antydet at det var rundt 85.000 tilstede under denne FA-cup kampen mellom Bolton og Stoke.

1997: Stoke City – Britannia (30.089) – nå Bet365 Stadium
Victoria Ground (fra 1878) avsluttet med en kapasitet på rundt 25.000. Rekord 51.380 i 1937.
Etter flyttingen ble - Ifølge Dominic Matteo's biografi - Arsene Wenger observert å ha steget opp banen på tvers for å forsikre seg om at bredden var innenfor standarden før de skulle møte Rory Delap's innkast-bonanza.....

1997: Crawley Town – Broadfield Stadium (6.134)
Town Mead (fra 1949)

1998: Reading - Madejski Stadium (24.161)
Elm Park (fra 1896) kap 14.800.

1999: Wigan – DW Stadium (25.138)
Springfield Park (fra 1932) rekorden 30.443 i 1929 (da Wigan Borough).
DW Stadium har samme arkitekt som Hudders' nye stadion – McAlpine.

2001: Southampton - St. Mary's Stadium (32.505).
Største stadion i Sør-England (utenom London). Samme arkitekt som Leicester's nye King Power - de er påfallende like!
The Dell (fra 1898) kap 15.200. Rekord 31.044 i 1969.

2001: Oxford U – Kassam Stadium (12.400) tidl. Grenoble Road.
Manor Ground (fra 1925) kap 9.500 - rekord 22.750 i 1964.
Huskes best for Leeds-supporteren som lærte å fly i 89-90.....

2001: Bournemouth – Vitality Stadium (Dean Court) er faktisk ikke ny – bare renovert og snudd 90 grader....

2002: Leicester - King Power Stadium (32.261) - tidl Walkers Stadium
Filbert Street (fra 1891) kap 22.000 - rekord 47.298 i 1928.

2002: Hull City – KC Stadium (25.586)
Boothferry Park (fra 1946 – Anlaby Road (1906 – WW2)). Kapasitet 15.160 – rekord 55.019 i 1949.
Grunnet dårlige finanser ble ikke nødvendigvis det opplyste skiltet på stadionet reparert.
Blant fansen gikk den først under navnet Bothferry Park når den ene O'en forsvant og deretter bare Fer Ark da flere av pærene røk.....Ble også kalt BP.

2003: Man City – Etihad (55.017) tidl. City of Manchester Stadium
Maine Road (fra 1923) kap 35.150 - rekord 84.569 i 1934.
En av de bredeste banen i England (over 70 meter).

2005: Swansea – Liberty Stadium (21.088).
Vetch Field (fra 1912) avsluttet med en kapasitet på 11.475. Rekorden var på 32.796 fra 1968.
Vikker (vetch) er en planteslekt i erteblomstfamilien som vokste på stedet en gang i tiden.
I 74-75 sesongen var tilskuersnittet nede i 2.052.


2005: Burton Albion – Pirelli Stadium (6.912)
Eton Park (fra 1958) kap 4.500.

2005: Coventry City – Ricoh Arena (32.753).
Nå spiller faktisk Coventry i dag sine hjemmekamper på Birmingham's St. Andrews.
Ricoh Arena ble brukt fra 2005-2013 og 2014-2019. 2013/14 sesongen ble spilt på Northampton's Sixfields Stadium. Coventrys dager på Ricoh er sannsynligvis talte grunnet økonomien.
Highfield Road (fra 1899) kap 23.489 - rekord 51.455 i 1967.
Var Englands første all-seater stadion (1981) – noe for øvrig Leeds-supporterne gjorde noe med etter et 4-0 tap bare måneder senere....

2006: Arsenal – Emirates (60.704)
Highbury (fra 1913) – kapasitet 38.419 - rekord 73.295 i 1935.
Var kjent for å ha en av de minste (men fineste) banene og klokka i svingen fra 1930 som ble med på flyttelasset til Emirates.

2006: Forest Green – The New Lawn (5.032)
MDG's favorittstadion....

2007: Doncaster – Keepmoat Stadium (15.231)
Belle Vue (fra 1922) kap 11.500 r ekord 37.099 i 1948.
I 1995 var det en brann på Main Stand. Chairman Ken Richardson ble senere arrestert og fengslet for brannen. En eks-SAS soldat (Alan Kristiansen) ble dømt for å ha mottatt £10.000 for å utføre fyrstikk-arbeidet....
Richardson hadde for øvrig en dom 11 år tidligere for «switching horses in a race at Leicester»...


2007: Shrewsbury – New Meadow (9.875)
Gay Meadow (fra 1910) avsluttet med en kapasitet på 8000.
Den offisielle rekorden er på 18.917 fra 1961 selv om «Local legend» hevder der var over 22.000 der på en kamp i 1950....

2007: MK Dons – Stadium MK (30.500)

2008: Colchester – Colchester Community Stadium (10.105)
Layer Road (fra 1910) – kap 6.320 - rekord 19.072 i 1948.

2009: Cardiff - Cardiff City Stadium (33.280)
Ninian Park (fra 1910) kap 21.508 - rekord 62.634 i 1959.
I 86-87 sesongen var tilskuersnittet nede i 2.856.

2010: Morecambe – Globe Arena (6.476)
Christie Park (fra 1921) kap 6.400 - rekord 9.383 i 1962.

2011: Brighton &H A – Falmer Stadium eller Amex (30.750)
Goldstone Ground (1902-1997) – Rekord 36.747 i 1958.
Mellom 1997 og 2011 spilte Brighton først 2 sesonger på Gillingham's Priestfield Stadium.
Best huskes nok de resterende 12 sesongene der de spilte på Withdean Stadium – et friidrettsanlegg der bortesupporterne bak det en målet trengte kikkert.

2012: Rotherham – New York Stadium (12.021)
«the area of land that the stadium lies upon is called 'New York'"
Millmoor (1907-2008) – spilte på Don Valley 09-12.
Millmoor hadde en kapasitet på 8.300 og en rekord på 21.000 fra 1920.

2016: West Ham – London Stadium (66.000)
Boleyn Ground eller Upton Park (fra 1904) kap35.016 - rekord 42.322 i 1970.
Personlig mening: dette byttet er bare trist – skulle vært straffbart.

2019: Tottenham – Tottenham Hotspur Stadium (62.303)
White Hart Lane (fra 1899) kap 36.284 - rekord 75.038 i 1938.

2020: Brentford – Brentford Community Stadium (17.250)
Griffin Park (fra 1904) kap12.300 - rekord 38.679 i 1949.


https://en.wikipedia.org/wiki/Development_of_stadiums_in_English_football









"Welcome to, arguably, the noisiest ground in England"

GeirO

Quote from: lowfields on November 08, 2020, 19:48:59
En helt ellevill kamp i 1.runde i FA-cupen idag.
National League-lederne Torquay United mot League Two-laget Crawley United.

Torquay starter best og leder 2-0 halvveis i 1.omg som står seg til pause.

I andre omgang starter dramatikken med at Crawley's keeper får en stygg hode/nakkeskade og spillet blir stoppet i 14 minutter.
I det 83. minutt reduserer Crawley til 2-1.
14 minutter på overtid kommer utligningen og det ser ut til å gå mot ekstraomganger.
Joda, ekstraomganger skal det bli, men ikke før Torquay på nytt tar ledelsen 18 minutter på overtid og en ny utligning 3 minutter senere....

Torquay tar etterhvert ledelsen 5-3 i ekstraomgangene etter scoringer i det 102. og 107 minutt og det ser ut som om 2.runde venter på laget i byen til "Fawlty Towers".
Men, tre scoringer i 2.ekstraomgangs siste 12 minutter sørger for at Crawley snur 5-3 til 5-6 og dermed er laget Steve Evans brakte inn i ligasystemet i 2011 - for første gang i klubbens historie - klare for 2.runde.
Det var da synd Crawley scoret tre mål de siste 12 minuttene...
MOT

Asbjørn

Quote from: GeirO on January 16, 2021, 14:24:29

Det var da synd Crawley scoret tre mål de siste 12 minuttene...

True.
Selv venter jeg spent på neste episode av Quite interesting' :)
Tell me - I've got to know
Tell me - Tell me before I go
Does that flame still burn, does that fire still glow
Or has it died out and melted like the snow
Tell me  Tell me

Dylan

lowfields

#7
Why Leeds?

2020 ble et spesielt år. COVID, Trump og Leeds-opprykk til øverste divisjon.
Hele verden har fått med seg at Leeds er tilbake i PL etter 16 år i røff sjø.
Ble nesten lei i sommer/høst av alle medier som skulle uttale seg om hvor stort det var at Leeds er tilbake.
"Sleeping Giant"....Jeg ser litt på tallene og lurer på:
Hva kommer det av at alle er så opptatt av at Leeds er tilbake?

Med tallene mener jeg antall seriemesterskap, FA-cup seire, antall år i øverste divisjon etc.
og vi kan starte med antall år i øverste divisjon.

Her ligger Leeds på 25. plass(!) med 51 sesonger (siden 1888-89). De siste 40 årene har vi kun tilbrakt 14 i øverste divisjon (91-04).
Foran Leeds er bl.a West Brom, Bolton, Blackburn, Sheff Utd, Mboro og Burnley (Everton topper med 118).

Av kuriositeter finner vi blant andre Glossop North End (1899-1900) og Darwen (1892 og 94).
Glossop NE er den minste byen som har hatt lag i øverste divisjon. I dagens stall finner vi Alfons Fosu-Mensah, broren til mer kjente Timothy.
Darwen hadde noe stygge rekorder før klubben ble oppløst i 2009; i 1892 tapte de 12-0 mot West Brom (største tap i øverste div).
I 1898/99 - deres siste sesong i ligasystemet - tapte de 18 strake kamper, noe som fortsatt er rekord i FL.
Samme sesong satt de også FL rekord for innslupne mål:141.
Av høydepunkter fikk de med seg en 3.runde kamp i FA-cupen i 1932 mot Arsenal der de tapte 11-1.....

Bury fikk 22 sesonger før de forsvant for godt.
"Verdens eldste nåværende klubb", Notts County, har 30 og det blir nok en stund til den 31. De rykket som kjent ut av ligasystemet for et par år siden.
Siste de fikk var i 91-92.
Husker også godt Barnsley og Swindon som fikk hver sin ene sesong på 90-tallet.
Brighton har desidert færrest av nåværende PL-lag med sine 8.
Millwall har faktisk bare 2 - føles som de alltid har lagt og snust på opprykk, mens Bradford Park Avenue har 3.
(https://www.myfootballfacts.com/england_footy/football-league/seasons-in-top-flight/)

I antall ligatitler ligger vi på delt 11.plass sammen med Wolves, Huddersfield og Blackburn - bak bl.a Sheff Wed.
(https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_English_football_champions)

Når det gjelder FA-cupen er det 23 lag som har vunnet den flere ganger enn Leeds - i ligacupen er det 12 klubber over oss.
Forøvrig vant både Chelsea (åtte) og Liverpool (7) sine første FA-cup titler mot nettopp Leeds i hhv 1970 og 1965.
(https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_FA_Cup_Finals)

Uansett har Leeds hatt en enorm tiltrekningskraft verden over de siste 50 årene.
Er det timingen på suksesstiden på 60-70 tallet som er hovedårsaken? Eller var det nummer-lappene på strømpene fra samme tid?

Kan jo sammenligne oss med f.eks Sunderland som idag opplever det Leeds gjorde for 10-15 år siden.
One-club-city de også, men Sunderland har 86 sesonger i øverste nivå, 6 ligatitler og 2 FA-cup titler.
Everton har 9 ligatitler (de siste er fra 63, 70, 85 og 87), 5 FA-cup titler (sist i 95) og har vært i øverste divisjon siden 1955!.

Er det nettopp det at det går så ekstremt opp og ned som fasinerer folk? Alle kontroversene? Dirty-Leeds?
Hvis man sammenligner klubbene i England med et stort familieselskap der alle deltakerne representerer hver sin klubb, vil Leeds alltid være den store,
skumle fetteren som samtlige skuler på med en blanding av respekt, forakt og frykt og som alltid for skylden når noe går skeis.
Har vi fått sympati for denne fyren i steden for å samle oss rundt eliten i familien?

editerer inn noen andre saker i etterkant:
1. Vil anbefale youtube-podcasten "Under the cosh" av 2xChris Brown og Jon Parkin (han som scoret 4 mot Leeds for Preston i 4-6 kampen)
Intervjuer eks-spillere (helst spillere som har tilbrakt mesteparten av karrieren i CC/L1). Kommer fram utrolig mye galskap-forhold til managere og medspillere her.l
2. Visste du at keeperen John Burridge spilte for hele 29 klubber fra 1969 til 1997? Helt utrolig at han debuterte i 1969 - omtrent samtidig som Allan Clarke debuterte for Leeds, og fortsatt var aktiv da spillere som Kewell, Smith, Woodgate spilte seg inn på A-laget.
3. ...og at Dundee er 1 av 4 britiske byer (10 europeiske) som har hatt 2 lag i europeisk champions semifinale?
Dundee Utd med semifinale i 1984, mens Dundee FC var i semifinale i 1963. (fin pub-quiz det der)
"Welcome to, arguably, the noisiest ground in England"

lowfields

"Welcome to, arguably, the noisiest ground in England"

lowfields

#9
Ikke akkurat spektakulært, men kanskje mer normalt enn det vi forestiller oss...
Noen som husker Dario Del Fabro?
Han dukket opp på Live-Scoren ikveld - mente å dra kjensel på navnet:
Startet karrieren i Cagliari som 17-åring. Ble kun 6 kamper der over 5 sesonger.
I den tiden var han på utlån i Leeds i 2014-15-sesongen (Cellino) + Ascoli og Pisa.
Av en eller annen grunn valgte Juventus å signere han i 2017.
Ikke blitt et John Charles-eventyr for Dario.
0 kamper  - utlån til Novara, Cremonese, Kilmarnock, ADO Den Haag - og nå til sist - Seraing i Belgia (der han scoret i kveld)
Fikk 19 kamper for u16-u19 for Italia frem til 2014 - er fortsatt kun 26 år.
Sikkert et meget brukbart talent en gang i tiden, men det har bare aldri dukket opp en skikkelig mulighet.
Men dette er nok den mer vanligere karrieren for fotballspillere enn den vi legger merke til.
"Welcome to, arguably, the noisiest ground in England"

Asbjørn

Anbefaler et dypdykk i lowfields linker :)
Tell me - I've got to know
Tell me - Tell me before I go
Does that flame still burn, does that fire still glow
Or has it died out and melted like the snow
Tell me  Tell me

Dylan

lowfields

#11
Entitled mentality

Fotballen har alltid vært preget av penger.
Vi kan gå 100 år tilbake å se bevis på hvordan klubber oppnådde suksess ved hjelp av lokale, rike forretningsmenn som over noen år brukte relativt store pengesummer for å hente gode spillere og vinne trofeer.
De beste lagene har alltid vært de som har hatt personer i ryggen som har vært villig til å bruke mer penger enn konkurrentene.

Frem til 90-tallet var det likevel relativt åpent i ligaen.
F.eks var Sheff Wed med i toppen hele veien i 92, mens Norwich og Villa hang med nesten helt inn i 93.

Jack Walkers Blackburn på midten av 90-tallet var første gang vi så en klubb bruke veldig mye mer penger enn de andre,
noe som førte til opprykk og ligagull i 95.
Likevel var Blackburns eksempel mer i tråd med det som fant sted tidligere - penger skytes inn over en liten periode - suksess oppnås - og klubben faller tilbake på sitt vante nivå igjen på relativt kort tid.

Så kom Roman.

Den pengebruken Chelsea viste, og har vist, siden han overtok klubben i 2003 var helt uten sidestykke.
Haugevis av enorme overgangssummer, sesong etter sesong og lønninger som ble skutt i været, var starten på den pengegaloppen vi har endt opp med i dag.

Faktisk var Chelseas posisjon den gangen ganske lik den Leeds var i - forskjellen var at Roman kom inn og slettet all gjeld og gav de en blankosjekk hvert år - i nesten 20 år.
Før 2003 hadde Chelsea et ligagull, en FA-cup, en ligacup og en cupvinnercup-tittel i skapet.

Idag er Chelsea en av 6 i England og 15-20 i Europa som er fullstendig dominerende.
Det er en ond, forsterkende spiral der penger fra alle mulige lugubre kanter, PL, UEFA, TV-rettigheter, agenthonorarer, spillerlønninger, billettpriser, draktpriser, klikk-baserte nettsider, pundits -
alt og alle er tjent med at disse samme klubbene er og forblir eliten hvert eneste år.

Der fotballen tidligere var at de fleste klubber hadde sine gode og dårlige perioder er vi nå der at - selv om det ikke ble noe av ESL (foreløpig) - er det i praksis der vi er likevel.
Beviset på det ser vi nå i reaksjonene på spådommene for Chelseas fremtid - post Roman.

Det virker som om det ikke er noe alternativ til at Chelsea som, før de ble sponset av penger som en russer på alle mulige ulovlige måter har sugd ut av Sovjets oppløsning,
var et av de andre lagene som hadde sine gode og dårlige tider, nå må inn i en tilværelse der det å ikke kunne være med å kjempe om liga- og CL gull, er helt utenkelig.
"Hva er vitsen med fotball lenger da?"
"Hvorfor skal dette gå ut over oss - supporterne?"
Tanken på å ende opp som "en av alle de andre" virker å være helt uvirkelig og mentaliteten er mer den at siden Chelsea bruker masse penger og har vært med i denne eliten såpass lenge, skal ingenting rikke ved dette - uansett hvor pengene kommer fra eller om jobben som gjøres enten i styrerommet eller på banen er under pari.

Leeds står absolutt i fare for å rykke ned fra PL denne sesongen.
I vårt fravær fra 2004 til 2020 har vi vært på en reise i CC og L1 som kanskje ikke er like glamorøs som PL, men den er iallefall "competitive" (hvis vi ser bort ifra fallskjermpenger....)

Etter å ha sett PL på avstand i over 15 år, var det noe helt annet å være med - og det var mye jeg ikke likte.
Det var kanskje derfor jeg startet denne tråden et par måneder etter sesongstarten 2020.....

Jeg håper selvfølgelig vi klarer å holde oss, men skulle det ikke gå, finnes det faktisk en verden utenfor også - selv om Chelsea ikke husker det....
"Welcome to, arguably, the noisiest ground in England"

lowfields

https://www.nrk.no/sport/her-kan-det-spilles-premier-league-_-spar-_kultursjokk_-for-stjernene-1.16417103

Gary Sweet, administrerende direktør i Luton, sier til The Athletic at Kenilworth Road er mer eller mindre uforandret siden andre verdenskrig. Han beskriver det som «ekte».

– Dette er ordentlig fotball. Det er historie og tradisjon. Dette er ikke en steril «skål» av et stadion. Det er fullt av liv og følelser, tårer og glede. Hvis du ikke kan omfavne det, elsker du ikke fotball, sier han.

Kunne ikke vært sagt bedre....

"Welcome to, arguably, the noisiest ground in England"

Håvard

Her var det mye snadder.  :D
Nettopp oppdaget denne tråden..